vitnemål
Nå kan du få digitalt vitnemål ved flere universiteter og høyskoler
Et forsiktig estimat anslår at en digitalisering av vitnemålene vil spare institusjonene for mer enn 10 millioner kroner årlig, melder UNIT.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Våren 2020 skrev Khrono at en løsning for digitale vitnemål ville være klar innen to år.
Nå, et drøyt år senere, er flere universiteter og høyskoler godt i gang med å utstede digitale vitnemål til sine uteksaminerte studenter.
Ingen i full skala ennå
Det er UNIT (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning) som melder at løsningen med digitale vitnemål er oppe og går for fullt.
I en e-post til Khrono skriver kommunikasjonssjef i UNIT, Åshild Berg-Tesdal, at 2021 først og fremst er et pilot-år for digitale vitnemål.
— Flere institusjoner har tatt det i bruk, men ingen har gjort det i full skala. Noen velger ut enkeltavdelinger eller studieprogram, andre velger å utstede mest mulig digitalt.
— Ingen går for kun digitale vitnemål allerede i år, blant annet av hensyn til utenlandske studenter, men flere planlegger for mer bruk av digitale vitnemål fra 2022, skriver Berg-Tesdal videre.
Mellom 800 og 3000 ved noen institusjoner
Løsningen for digitale vitnemål er frivillig for institusjonene å ta i bruk, og vil bli innført i ulike semestre ved lærestedene.
— OsloMet, HVL, USN, Høgskolen Kristiania og UiS er de institusjonene som har størst omfang på antall produserte digitale vitnemål så langt, informerer Berg-Tesdal.
Antallet som har bestilt digitalt vitnemål ved de nevnte institusjonene varierer mellom 800 og 3000.
— I tillegg har Høgskolen i Østfold, Høgskolen i Innlandet, Norges idrettshøgskole, UiO, UiA, Forsvarets høgskole, Nord og Vid produsert et mindre antall (færre enn 200) digitale vitnemål, skriver Berg-Tesdal.
Kan spare 10 millioner
Frem til nå har vitnemål i norsk høyere utdanning blitt utstedt på preget papir med håndskrevet signatur, og gjerne sendt rekommandert i posten. Både kontroll, utskrift, signering og utsending av papirvitnemål har vært tid- og ressurskrevende og i stor grad preget av manuelle prosesser.
Et forsiktig estimat som UNIT har gjort, anslår at hvert vitnemål koster minimum 200 kroner å produsere, så vil en digitalisering av alle disse vitnemålene spare institusjonene for mer enn 10 millioner kroner årlig.
Samarbeid over lang tid og felles arbeidsprosesser i universitets- og høyskolesektoren har vært sentralt for å få på plass en felles løsning for digitale vitnemål, informeres det i artikkelen på UNIT.no.
Her kan du se oversikt over alle institusjoner som benytter seg av vitnemålsportalen.