Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Hvordan få A på masteroppgaven? Kanskje vi har et karakter-inflasjonsproblem som kan løses med frikobling av veilederen?
Slipp den erfaringsbaserte MBAen løs Etter å ha sensurert flere titalls oppgaver, blir jeg mer nedstemt av at oppgave etter oppgave i tilnærming, struktur og metode til forveksling er lik foregående.
Vi trenger bedre arbeidslivsrelevans i høyere utdanning Masterkandidater med lærerutdanning og utdanninger i helse- og sosialfag kommer kjapt i relevante jobber. Det samme gjelder jurister. Har du derimot mastergrad i realfag, samfunnsfag eller humanistiske- og estetiske fag, kan det ta litt lengre tid før du får jobb.
Litt tyngre å få jobb med master. Realister sliter Det er blitt litt vanskeligere for nyutdannede med master å få jobb. Innen helsefag er det få problemer, mens realister opplever høyere ledighet enn andre.
Takk og farvel, masteroppgaven Det er på tide å ta farvel med masteroppgaven slik vi kjenner den. Det har vært en lang og lærerik reise, men nå er det på tide å omfavne fremtiden.
Statsråden svarar på kritikk: Fleire vegar inn til lærarutdanningane Eit av våre hovudmål med profesjonsmeldinga er å styrkje den erfaringsbaserte kunnskapen i profesjonsutdanningane. For å lukkast med det, må vi gjere vegen enklare inn for dei med erfaringskunnskap.
Advokat Klausen hardt ut mot Nord universitet i statsråd Kjerkols fuskesak TV2 har fått tilgang til et brev fra Ingvild Kjerkols advokat til Nord universitet. Der stiller advokaten spørsmål ved blant annet det rettslige grunnlaget for at universitetet i det hele tatt skal vurdere statsrådens master på nytt.
Endå eit innlegg om lærarar, yrke og utdanning Dei som i desse dagar sit og skal velje utdanningsretning, har i tretten år hatt orkesterplass til å sjå kva læraryrket kan innebere. Dei ser kva yrkeskvardagen krev av lærarar.
Det er ikke masteroppgaven som er problemet Nye, reviderte nasjonale retningslinjer for grunnskolelærerutdanningene stiller økte forventninger om profesjonsnære aktiviteter gjennom hele utdanningen.
Disse fem skal avgjøre fuskesaken til Borch UiT Norges arktiske universitet har funnet nok til å reise sak mot Sandra Borch. Mandag skal universitetets nemnd for studentsaker avgjøre om hun skal felles for fusk eller gå fri.
Dagbladet: Sandra Borch ligger an til å bli frikjent UiT Norges arktiske universitet skal så langt være innstilt på å frikjenne Sandra Borchs masteroppgave for juks.
Nye fagfolk er ferdige med vurdering av mulig fusk i Kjerkols masteroppgave En UiO-professor og en amanuensis fra Nord, fikk tre uker på å gjennomgå Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave på nytt. Professor reagerer på tidsbruk og spesialbehandling.
Vi trenger et mangfold av mastergradsstudier For å møte fremtidens kompetansebehov, må vi klare å trekke flere til høyere utdanning. Vi trenger derfor et mangfold av mastergradsstudier, både § 3- og 5- mastere.
Når «alt» blir en del av fagfeltet til «alt». Et svar til Whittaker Atle G. Guttormsen svarer Sunniva Whittaker om skillet mellom §3- og §5-mastergrader.
Leverte oppgave for sent og ble avvist. — Urimelig, mener studentombud Hanne Eide Lohne og Anna Louise Sunde bommet på innleveringsfristen og leverte oppgaven 22 timer for sent. Universitetet i Stavanger (UiS) godtar ikke innleveringen, men studentombudet mener fakultetet er for rigid.
Skriver og selger masteroppgaver til studenter Etter at Martin Thaulow (39) fortalte på TV 2 at han skriver masteroppgaver mot betaling, har nye bestillinger strømmet inn.
Arbeidsgivere trenger stadig flere med master 7 av 10 arbeidsgivere har i noen eller stor grad behov for å ansette folk med masterutdanning de neste fem årene, ifølge ny undersøkelse.
Den faglige vurderingen er det viktigste Det juridiske rammeverket rundt fusk trenger en tydeliggjøring, men de faglige vurderingene kan ikke erstattes av rettssystemet.
Kunstig intelligens: — Så vidt vi vet det første tilbudet i landet Senter for undersøkende journalistikk og Universitetet i Bergen starter opp nytt utdanningstilbud rettet mot journalister og redaksjonsledere i full jobb.
Klar for første møte i nytt OsloMet-styre Et nytt masterprogram i maskinteknologi og siste nytt om Campus Romerike er blant sakene på OsloMets styremøte onsdag.
90 prosent færre utenlandske studenter på NHHs masterprogram Norges handelshøyskole (NHH) har 90 prosent færre utenlandske studenter på sitt masterprogram etter at regjeringen innførte studieavgift.
Dei er pionerar i norsk utdanningshistorie Han skulle eigentleg bli psykolog. I staden er Viktor Båssa blitt ein av verdas tre første grunnskulelærarar i lulesamisk.
Så mange fullfører graden de har begynt på Avtroppende studentleder Maika Marie Godal Dam er glad for bedring, men sier at det fortsatt er en del å gå på.
Kjære Wygeya Balarajah Mastergraden skal ikke bare være en unik mulighet til selvstendig personlig og faglig utvikling, det skal også være en hyggelig opplevelse som man ser tilbake på med glede, skriver forsker Sigmund Olafsen.
Slit med å få jobb utan master Nyutdanna kandidatar frå Vestlandet får seg jobb, og fleire enn før vert verande i heimefylka. Men utan master må ein venta lenger på å få relevant stilling.
Rekordmange studenter har søkt dette stipendet 160 studenter har søkt om stipend fra KS til å skrive masteroppgave. Det får forskningsdirektøren til å juble.
Skal kun undervise på norsk: — Regner med det blir debatt Når studentene tar fatt på masteren i e-businessteknologi og cybersikkerhet til høsten, får de kun undervisning på norsk. Det er det flere årsaker til, ifølge professor Geir Myrdahl Køien.
Litt flere som skal bli lærer for de minste barna fullfører på normert tid Jeg tror ikke kan regne med at fullføringsprosenten vil nå 70 prosent for femårig lærerutdanning, skriver professor emeritus Karl Øyvind Jordell.
Både Stavanger og Agder får ja til master i juss Universitetene i Agder og Stavanger kan juble i dag. Fornyet søknad ga gjennomslag, og master i rettsvitenskap kan bli realitet ved begge universitetene.
Vil myke opp finansfaget: — Kvinner er trolig bedre forvaltere Oljefondssjef Nicolai Tangen mener undervisningsstedene har bygget opp under at finansfag og kapitalforvaltning kun handler om tall. Han vil ha flere kvinner inn. — Kvinner er trolig bedre forvaltere, sier han.
Mener mastergrad gir modnere medarbeidere Men det ville vært bedre om flere utdannet seg til lærere og sykepleiere enn å ta de generelle utdannelsene, ifølge utdanningsforsker.
Universitetene krever master til kontorjobber der videregående hadde vært nok Master gjør deg ikke nødvendigvis bedre stilt til å utføre oppgavene i disse stillingene, sier Henrik Dalstø, som selv har to mastere.
En mulig løsning for morgendagens musikere Om du er «klassisk musiker», «jazzmusiker» eller spiller «vanlig musikk» (pop!) er ikke så veldig relevant, skriver Ole Fredrik Nordbye om nyopprettet masterstudium i utøvende musikk.
Var är de konstnärliga utbildningarna på väg? — Frågan om den konstnärliga praktikens status som utgångspunkt och målsättning inom högre konstnärlig utbildning är beroende av att egenarten kan bibehållas samtidigt som ramverk och tendenser tillkännages.
Barnevernet er på rett vei Nå er vi der! Viktige utdanningspolitiske beslutninger for barnevernet er tatt.
Hvem skal jobbe i barnevernet? Profesjonsrådene for barnevernpedagoger og sosionomer frykter at samfunnsoppdraget til barnevernet legges på en profesjon alene.
Master som kombinerer journalistikk og kommunikasjon skaper debatt Nord universitet har etablert ny master. Ikke alle er fornøyd.
Tredobler antall masterplasser i barnevern I tildelingsbrevene som ble offentlige rett før julaften ble 300 nye studieplasser til master i barnevernsfag fordelt mellom 11 universiteter og høgskoler.
For første gang kan du se poenggrensene for master ved Universitetet i Oslo Se hva som kreves for å komme inn på 148 masterstudier.
Nå kan du få digitalt vitnemål ved flere universiteter og høyskoler Et forsiktig estimat anslår at en digitalisering av vitnemålene vil spare institusjonene for mer enn 10 millioner kroner årlig, melder UNIT.
Rekordmange vil ta master ved Høyskolen Kristiania og BI — Vi har aldri hatt så mange søkere som i år, sier administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania.
Regjeringens plan gir mindre kompetanse til norsk helsevesen Kunnskapsdepartementet formidler gjennom nye retningslinjer at fremtidens spesialsykepleiere ikke trenger masterkompetanse.
Å synes noe er bra er ikke det samme som å synes at alt annet er dårlig Å snakke opp at mange søker seg til master er ikke de samme som å snakke ned andre som velger andre løsninger, påpeker studentleder Andreas Trohjell.
Etablerer to nye mastere Høgskulen på Vestlandet har på sitt styremøtet torsdag vedtatt en nysatsing for lærere.
Legger ned masterstudiet i sykepleie Styret ved Det medisine fakultet på UiO vedtok tirsdag å legge ned sin master i sykepleie, før den i det hele tatt er startet opp. Endelig avgjørelse ventes av universitetsstyret i juni.
Flere søker masterutdanninger Flere universiteter opplever stor økning i antall søkere til masterstudier. Naturlig, sett i lys av koronakrisen, mener forsker.
BI trekker seg fra rangering Koronakrisen gjør at BI trekker seg fra prestisjerangering i år. NHH ser ingen grunn til å gjøre det.
Ingen kjem raskare i mål enn business-studentane Masterstudentane på BI og NHH fullfører graden på normert tid langt oftare enn universitetsstudentane.
Tommel ned for master, men vil utrede alternativer for sykepleie Universitetet i Oslo vil ikke legge ned sykepleiemiljø, men har ikke råd til master i klinisk sykepleie.
NHH går fram på internasjonal rangering, BI tar et steg tilbake Rangering. Både Norges Handelshøyskole (NHH) og Handelshøyskolen BI er på topp hundre i en fersk rangering fra Financial Times. NHH ligger høyere enn i fjor, men lavere enn i 2017.
Søkere fra 93 land til helsemaster i Oslo Søkertall. Den europeiske masteren i helseøkonomi og ledelse ved Universitetet i Oslo har søkere fra 93 land.
Overbooking og studiekvalitet Overbooking. Barnehagelærerutdanningen ved OsloMet har etter alt å dømme satt en heller tvilsom rekord med en overbooking på på drøyt flere hundre prosent på det nye masterstudiet i barnehagekunnskap.
Sollien: Du har valgt rett Studiestart. Arbeidstakere med master har lært å lære. Med master er du omstillingsdyktig. Arbeidslivet krever omstillingsdyktige arbeidstakere, skriver Kari Sollien.
Trege med å fornye undervisningen Arendalsuka. Tradisjonelle forelesninger dominerer fortsatt ved norske universiteter og høgskoler, og de har har ikke blitt bedre til ta i bruk nye læringsformer de siste 17 årene, viser undersøkelse fra NIFU.
Master for faglærere Ny master. Kunnskapsdepartementet har satt i gang utviklingen av master i faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag.
Aldri for sent å snu, Steffen Handal Akademisering. Har Utdanningsforbundet avfyrt en master-rakett uten mål, spør forbundssekretær Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund.
Stavanger vil ha juss, men departementet sier nei Juss. Universitetet i Stavanger har et sterkt ønske om å få tilby master i juss, men departementet sier nei.
Tilbyr ny master i digital ledelse Ny master. Høgskolen i Innlandet har fått godkjent en ny siviløkonomutdanning – master i økonomi og ledelse med en fordypning i digital ledelse og økonomisk analyse.
Ikke så merkelig med ledighet for ikt-kandidater Ledighet. Der en master tidligere på mange måter var garanti for kandidatens høye faglige nivå, er det ikke det i dag, skriver professor Kai A. Olsen.
Stor og økende arbeidsløshet blant ikt-kandidater med master Ikt-fag. Arbeidsløsheten øker for kandidater med master i ikt-fag, og ligger langt over snittet for alle masterkandidater. Samtidig roper bransjen på flere studieplasser. Forskerne er i stuss over sine funn.
Myter om master Master. Man kan innimellom få inntrykk av at vi er land med en overutdannet befolkning. Dette er feil, skriver leder i Akademikerne Kari Sollien.
Tromsø med mest stryk og lavest andel toppkarakter Karakterer. UiT er det universitetet som har gitt lavest andel av studentene karakteren «A» på bachelor- og masteroppgaver de siste tre årene.
Stortinget vedtok lærermangel på 10.000 i 2021 Lærermangel. Da Stortinget ikke justerte tidligere vedtak, vedtok de en lærermangel på rundt 10.000 om tre år, skriver UiO-professor Karl Øyvind Jordell.
Topputdannede innvandrere fikk lettere jobb i London enn i Norge Innvandrere. Marwa Jalal og Huda Ghalegolabi er topputdannet fra Norge, men får ikke jobb. Samtidig fikk de begge kremjobb i London. Innvandrere med mastere har langt høyere arbeidsledighet enn andre masterkandidater i Norge.
Det er ikke færre som vil bli forskere Interessen for å bli forsker er ikke blitt mindre blant masterkandidatene, viser ny analyse, som dermed gir motsatt resultat av flere tidligere undersøkelser.
Master på Innlandet utsatt på ubestemt tid Etter avslag for andre gang er et nytt masterstudium på Høgskolen i Innlandet utsatt på ubestemt tid, på grunn av «ganske alvorlige innvendinger».
Ny lærerutdanning er nødvendig og positivt Her er fire gode grunner for at endringen til femårig lærerutdanning er nødvendig og positiv for skolen, skriver dekan Knut Patrick Hanevik ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Stor interesse for ønsket master for byggingeniører Ingeniørstudenter på Høgskolen i Oslo og Akershus er utålmodige og ønsker at høgskolen får på plass en lenge lovet og etterlengtet master i bygg.
— Antall studietilbud bør ned — Det er for mange små studietilbud i Norge og antallet bør reduseres, mener statssekretær Bjørn Haugstad. Godt over halvparten av opp mot 900 mastertilbud landet rundt har under 20 studenter.
HiOA vil rydde i svake masterutdanninger Bare sju masterprogrammer ved Høgskolen i Oslo og Akershus har flere studenter enn minstekravet på 20, viser ny oversikt. Prorektor Nina Waaler varsler at det kan bli færre mastere i løpet av to år.
Norges «høyeste» utdanning Tre masterstudenter ved NMBU bestemte seg for å feire ferdig mastergrad på en litt annerledes måte, og proklamerte landest høyeste utdanningen på Galdhøpiggen.
Flere søker masterstudier Høgskolen i Oslo og Akershus har i år 3,3 søkere per plass på sine masterstudier. Studieleder Liv Klakegg Dahlin ved master i estetiske fag tror programmets avgangsutstilling rekrutterer nye studenter.
Reagerer på at helsefag får studieplasser til IKT Professor i informatikk ved HiOA, Frode Eika Sandnes, reagerer på at rektoratet har lagt masterstudieplasser i IKT til Fakultet for helsefag, og mener at det ikke finnes tilstrekkelig IKT-faglig tyngde der. Prorektor avviser kritikken.
Hun skal drepe 2000 humler heller enn å drive valgkamp Masterstudent Julie Sørlie Paus-Knudsen forgifter humler ved Universitetet i Oslo - in the name of science. Hun dropper derfor kampen om ledervervet i Norsk studentorganisasjon.
Kan få samisk lærermaster Fra høsten 2018 kan lærerstudenter som vil undervise i samisk slippe å gå et ekstra år. Da kan det komme mastergrad i samisk ved Nord Universitet.
Signalene vi får om karakterer er uklare Hva hjelper det å være streng i form av å gi studentene dårlige karakterer, spør Anton Havnes ved HiOA/Universitetet i Oxford.
Akademikerne vil legge ned mange av de små masterne Fagforbundet Akademikerne er bekymret for kvaliteten på det stadig økende antallet masterutdanninger i Norge og vil ha mange av dem nedlagt.
Færre får A på masteren sin De siste årene er det gradvis færre masterstudenter som får toppkarakterer, men fortsatt er det for mange, mener Kunnskapsdepartementet. De forventer også færre A-er på bachelornivå.
Waaler avblåser mastersyken Masterkandidatene fra Samfunnsernæring, Produktdesign og International Social Welfare and Health Policy ved Høgskolen i Oslo og Akershus sliter med å få innpass i arbeidslivet.
Spesialsykepleiere er klare med masteren I år har de første 36 spesialsykepleiere ved Høgskolen i Oslo og Akershus levert sin masteroppgave. Sist uke ble de feiret.
Bekymret for variert kvalitet på masterne Både antall masterstudenter og antall masterutdanninger har økt kraftig i Norge de siste årene. Variasjonen i kvalitet bekymrer Akademikernes nye leder, Kari Sollien.
Mottok pris i Italia for sitt masterplott HiOA-student Ruth Kopperud hentet hjem internasjonal pris fra Italia for problemstillingen i sin masteroppgave.
Bare tre studenter Saru Bhatta (23) kom inn på master, men uten nett og pc hjemme blir det for vanskelig for henne.
Mina føler seg heldig I et klasserom bak tunge, mørkerøde gardiner på Medha Secondary School i byen Bhaktapur underviser mattelærer Mina Suwal i geometri. Før og etter jobb tar hun master i matematikk for lærere.
Eneste mulighet — Det er vanskelig å ta en master på nett, men det er den eneste muligheten jeg ser, sier Roseta Dela Rosa Tamang.
Gode karakterer er blitt mye viktigere for å få jobb Det er blitt vanskeligere for nyutdannede masterkandidater å få jobb, men gode karakterer og relevant arbeid i studietiden gjør det lettere, viser ny rapport.
Første kull med fysio-mastere ferdige Kun 11 av kullet på 18 som tok master i fysioterapi på Høgskolen i Oslo og Akershus fullførte på normert tid, men studieleder Margreth Grotle er strålende fornøyd. Det samme er studentene.
Røe Isaksen, lærarutdanning, general Patton og diamantar Å krevje kvalitet på kort tid kan fort ende slik general Patton skal ha formulert: «Fatigue makes cowards of us all.» I dette innlegget ber førsteamanuensis, Arne Kåre Topphol, statsråd Isaksen om å utsette den nye lærarutdanninga.
Tror på økt status med en femårig lærerutdanning Janne Guttorm (25) og Tina Myreng (25) er overbevist om at deres 5-årige lærermaster gjør at de får høyere status.
Svake fagmiljøer på nye studier Utdanningsinstitusjonene holder ikke det de lover ved opprettelse av nye studier. Spesielt master- og phd-studier har for svake fagmiljøer. NOKUT er bekymret.
Fikk 1666 underskrifter mot ny lærermaster Norske lærerutdannere og pedagoger er ikke fornøyd med regjeringens forslag til den nye lærermasteren. I dag fikk statssekretær Bjørn Haugstad overrakt 1666 underskrifter og noen formaninger.
Har det mest populære masterprogrammet Medregnet internasjonale søkere er det masterprogrammet «Multicultural and international Education» som topper lista over flest søkere per plass på Høgskolen i Oslo og Akershus.
Litt flere søker master Litt flere vil ta master ved Høgskolen i Oslo og Akershus i år, men fortsatt sliter mange av programmene med å få nok søkere. Noen har mindre enn én søker per plass.
Ny lærerutdanning utsatt etter protester Både medlemmer i NTNU-styret og HiST-ansatte reagerte på forslaget om å opprette et erfaringsbasert masterprogram i skolefag og lærerprofesjon.
Etablerer nytt master-program i Sør-Sudan Høgskolen i Oslo og Akershus, med professor Anders Breidlid i spissen, har fått NORAD-støtte til å etablere nytt masterprogram i Juba, Sør-Sudan.
Festlig start for ny master i journalistikk De første masterstudentene i journalistikk er endelig igang på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
Lærerutdanning på rett vei En lærerutdanning på masternivå vil gi læreren økt autonomi og status i samfunnet. Dette vil på sikt generere flere søkere til utdanningene, mener nestlederen i Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Martin Asheim.
De fleste med master er i jobb 9 av 10 med masterutdanning har fått seg jobb et halv år etter endt utdanning. Arbeidslivet vil altså gjerne ha ansatte med master, viser en fersk rapport.
HiOAs hemmelige legoland De leker seg til mastergrad. Khrono har vært med inn i høgskolens hemmeligste rom: Legorommet på Kjeller.
Skeptisk til strengere opptakskrav Økt opptakskrav på lærerutdanningen vil føre til at samfunnet går glipp av mange gode lærere, frykter studentleder Kine Nossen.
Masterstudenter stiller ut Kunstneriske arbeider av avgangsstudentene i masterstudiet i formgiving, kunst og håndverk finner nå sitt publikum i Rådhusgalleriet.
Mangler stillinger til ny kompetanse Sykehusdirektør Bjørn Erikstein oppfordrer helsepersonell som tar en tilleggskompetanse til å bli mer offensive og synliggjøre hva de kan bidra med. Problemet er at det ikke finnes nye stillinger til den nye kompetansen.
Lang veg mot mål om master i farmasi – Eg opplever at eg ikkje har fått kreditt for at eg frå før var utdanna bachelorfarmasøyt, seier Silje Andrea Feet.
Farmasiutdanninga blir lik alle dei andre masterprogramma For farmasøytar med bachelorgrad er vegen mot ein master spesielt lang. No vil regjeringa gjera utdanningsløpet enkelt og likt. Studentane jublar, andre er uroa over kompetansenivået.
Nyeste artikler
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Kunnskapssektoren trenger én ting i 2025
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring