Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Gammelt system kan hindre nye opptaksregler for lærerstudenter Regjeringen skroter 4-kravet for å komme inn på lærerutdanningene fra 2022, men det sås tvil om det er teknisk mulig å få endringen gjennomført så raskt.
Lang veg for Olsen/Knudsens praksisportal-prosjekt Det skandaliserte UiB-prosjektet med en praksisportal for disiplinfagene kommer ikke til å se dagens lys på lenge. — Verdien av en praksisportal for disiplinfagene er ikke like åpenbar, sier Unit-prosjektleder.
Fuskeprogram kan feilaktig ha dømt studenter for juks Dataverktøyet som sensorer bruker til eksamensvurdering slår sjelden ut på kopiering av fagbøker. Det bekymrer advokaten som har representert flere studenter i fuskesaker.
Roar Olsen er ny Sikt-direktør Den nye tjenesteleverandøren for kunnskapssektoren skal ledes av nåværende direktør i Unit, Roar Olsen.
Har «digitaliseringstoget» nådd endestasjonen? Høyskoler og universiteter burde i mye større grad tilpasse utdanningene ved digitalisering, slik at undervisningen blir mer tilgjengelig for alle studenter.
Mangler planer for å håndtere økende antall dataangrep og sikkerhetsavvik Flere utdanningsinstitusjoner har fortsatt ikke tilfredsstillende beredskapsplaner for å håndtere alvorlige IKT-sikkerhetshendelser. Det ser Kunnskapsdepartementet alvorlig på.
Må ut med over 6,5 millioner kroner for omstilling NSD - Norsk senter for forskningsdata er splittet og lagt innunder to nye organer. Når kostnaden for omstillingen kommer, krever Kunnskapsdepartementet at de omdisponerer eksisterende midler.
UiT har 69 studier med ledig plass Søkerrekord til tross, 16 universiteter og høgskoler har studier med for få søkere, deriblant fire private.
Verken departement eller direktorat følgjer språklova Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Unit brukar alle for lite nynorsk. Diku er best i klassen.
Nå kan du få digitalt vitnemål ved flere universiteter og høyskoler Et forsiktig estimat anslår at en digitalisering av vitnemålene vil spare institusjonene for mer enn 10 millioner kroner årlig, melder UNIT.
11 vil lede nytt tjenesteorgan Tre kvinner og åtte menn har søkt stillingen som direktør i kunnskapssektorens nye tjenesteleverandør, Sikt.
Vi er i ferd med å lykkes med åpen tilgang — men overgangen koster Norge brukte rundt 482 millioner kroner på kjøp av tidsskrifter og publisering i disse i 2019. Vi er i ferd med å lykkes med åpen tilgang, men overgangen koster.
Rådet som skulle sikre «helhetlig prioritering» ble for byråkratisk. Nå er det lagt ned Unit takker rådet for innsatsen etter bare ett år.
Rundt 900 ansatte kastes rundt i stor omorganisering:— Mange er veldig usikre Flere tillitsvalgte reagerer på nyheten og tempoet for omorganiseringen av flere direktorater og organer for høyere utdanning.
Fryktar nytt direktorat i Bergen skal bli styrt frå Oslo Nytt stordirektorat for høgare utdanning skal ha hovudkontor i Bergen, har departementet bestemt. Men få dagar før søknadsfristen er det ikkje klart kor direktøren skal ha arbeidsplass.
UiB dropper alle videre planer i omstridt Knudsen/Olsen-prosjekt Eks-NHO-direktør Tom Knudsens tid som ansatt ved Universitetet i Bergen er straks over. Forskningsprosjektet i UiB-regi om en praksisportal legges på is og bevilgede penger betales tilbake.
Utsetter søknadsfrist til fredag 16. april klokken 12 Samordna opptak har hatt tekniske problemer og fristen utvides til fredag klokken 12.00.
Norske forskere har produsert 1000 flere artikler i 2020 enn året før Koronapandemi eller ikke. Forskere knyttet til norske institusjoner produserte flere artikler i 2020 enn året før.
Flere klager på fuskevedtak. Nå foreslås det strengere reaksjoner for studentene Felles klagenemnd for kunnskapssektoren frykter en tredobling av saker i 2021.
Zoom i bilen og fyr på peisen. Slik styrer dei no, direktørane. Zoom i bilen og fyr på peisen. Slik styrer dei no, direktørane.
368 saker med utestengte studenter - de fleste grunnet fusk 1. mars 2021: 323 utestengte-saker på grunn av fusk. Tilsvarende tall 1. april 2020: 176 saker.
SV vil ha 3000 nye studieplasser når opptaket ikke skal endres Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim vil ikke gjøre endringer i reglene for opptak til høyere utdanning. Nå lanserer SV et nytt forslag.
Studenten Christopher avslørte sikkerhetshull i system hele Norge bruker Navn, e-postadresser og IP-adresser har blitt sendt ukryptert og kan ha vært tilgjengelig for inntrengere. Uvedkommende har hatt mulighet til å utnytte hele Norges biblioteksportal Oria.
Nye it-systemer gir trøbbel for lønnsutbetaling Nye systemer på lønn og økonomi skaper utfordringer ved Universitetet i Bergen. Torsdag i forrige uke ble styret orientert om saken.
Er glad for opprydning, men advarer mot et stor-direktorat Rektorer er overrasket over dagens nyhet om omorganisering av etater under Kunnskapdepartementet. De poengterer behovet for selvstyre og direkte kontakt med departementet.
Nytt stor-direktorat og større omorganisering Regjeringen velter om på forvaltningen og gjennomfører en større omorganisering.
Denne strategien for digitalisering bør bli den siste Er det Unit som skal styre digitaliseringen av universitets- og høgskolesektoren eller er det institusjonene?
Olsen og Knudsen informerte ikke Unit om planene: — Jeg ble overrasket UiB-rektor Dag Rune Olsen og hans samarbeidspartner Tom Knudsen informerte ikke Unit om planene sine for en ny arbeidslivportal under et møte i juli i år. Units Terje Mørland er overrasket over portalplanene som nå er avslørt.
Skal undersøke hvilken effekt kjønnspoeng har for likestilling Kjønnspoeng strider ikke mot likestillingsregelverket. Likevel vil Kunnskapsdepartementet analysere bruken og effekten.
Tok oppgjør før ny storavtale: Stilte spørsmål ved direktoratets kompetanse Universitetet i Sørøst-Norge har i brev stilt spørsmål ved om Unit har kompetanse nok til å kjøpe inn de systemene de gjør for universiteter og høgskoler.
Kan ende opp med budsjettkutt i førjulspresang Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet er på direktorat- og etatsjakt.
Hvor mye av norsk publisering oppfyller kravene i Plan S? Norsk forskning er på god vei mot full åpen tilgang. Det nasjonale målet om at alle vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024, er dermed innen rekkevidde, skriver forfatterne.
Kraftig økning i antall studenter utestengt for juks 273 studenter er utestengt som følge av juks, viser nye tall.
Vil åpne tilgangen til flere norskspråklige tidsskrifter Utvider støtteordning for å få tidsskrifter innen rettsvitenskap til å søke.
NHH mest populært, men mange søkere til helsefag Paramedisinutdanningene har en stor økning i søkere. Men helt på topp på listen er økonomistudier ved Norges Handelshøyskole.
221 saker i registeret for utestengte studenter 221 studenter er utestengt fra norske universiteter og høgskoler viser nye tall. De fleste for fusk, men også for usømmelighet og farlig atferd. Her er oversikten.
Terje Mørland går til Unit Nokut-direktør Terje Mørland (48) slutter i juni og blir ny avdelingsdirektør for utdanningstjenester i Unit.
Universitetene og høgskolene omstiller seg i rekordfart Digitalisering handler om langt mer enn teknologi. Det er kulturendring og organisasjonsutvikling. Under normale omstendigheter kan omstillingen ta årevis — nå er den i ferd med å skje på bare noen få dager.
Tre nye publiseringsavtaler på plass En avtale med det store forlaget Sage er blant dem Unit nå har inngått på vegne av norske forskningsinstitusjoner.
Setter IT-beredskap. Massivt trykk på nettundervisning. Universiteter og høgskoler skal som best de kan holde det gående på nett. Møt en professor som kastet seg rundt før universitetet stengte.
Frykter falske politiattester. Etterlyser digital løsning for 75.000 studenter. Politiattest. Flere titusener studenter må ha politiattest for å kunne gjennomføre studiene. Dagens attester kan forfalskes og stikkprøvekontroller er arbeidskrevende, mener Unit.
Kritisk datakræsj kostet tusenvis av arbeidstimer. Nå må IT-giganten betale. Datakræsj. Det viktigste datasystemet til over 11.000 saksbehandlere i kunnskapssektoren knelte gang på gang. Etter forlik må IT-giganten punge ut erstatning. Beløpet er hemmelig.
Rapport advarer, men norske forskere bruker omstridt lisens som aldri før Åpen publisering. Det har vært et kraftig hopp i bruken av den mest åpne lisensen ved publisering med åpen tilgang. Nina Karlstrøm i Unit peker på avtaler med forlagsgiganter som en mulig forklaring.
Forbauset over millionregning: — Vi lurer på i hvilken grad de har kontroll Økonomi. Universitetet i Stavanger ble tatt på senga over det fakturaen for nytt datasystem viste. Nå stiller organisasjonsdirektøren spørsmål ved om Unit, direktoratet som kjøper inn fellestjenester for sektoren, har kontroll.
Rektor mener universitetsledere har for mange store møter: — Hvor mange av dem trenger vi egentlig? Konferanseutsatt. Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo vil ha debatt både om hva det holdes møter om og hvordan det gjøres. — Det brukes mye ressurser på å skinne, sier han.
Unit hyrer inn selskapet til tidligere «Idol»-dommer for å lage konferanser Event-anbud. Direktoratet trenger bistand til å arrangere konferanser. Derfor kjøper de hjelp fra selskapet All-In, med Jan-Fredrik Karlsen og Petter Stordalen på eiersiden. Avtalen har en ramme på 7 millioner kroner.
Norge signerer avtale med nok en forlagsgigant om åpen publisering Publisering. Norge har nå landet avtaler med alle de fire største akademiske forlagene. Den nye avtalen med forlaget Taylor & Francis har en verdi på 20 millioner kroner.
Plan S: Åpenbart bedre å gi kommersielle rettigheter til alle Plan S. Det er bedre at alle får kommersielle rettigheter enn kun forlagene, som erfaringsmessig har brukt denne retten til å bygge monopol og presse opp prisene, skriver Katrine Weisteen Bjerde og Nina Karlstrøm fra Unit.
Plan S: Dessverre ingen «misforståelse» at forskere må gi fra seg rettigheter Publisering. I sitt forsvar for Plan S-veilederen, og åpen publisering ender Unit med å bli uambisiøse på forskernes vegne, skriver leder av Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, og etterlyser høyere ambisjoner.
Informasjonssikkerheten hos universiteter og høgskoler må styrkes Sikkerhet. Universitetene og høgskolene må prioritere arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern høyere, skriver Unit-direktør Roar Olsen.
400 til Trondheim for å diskutere digitalisering Digitalt. Høyere utdanning skal digitaliseres. Eksperter samles i Trondheim denne uka.
Den endelige Plan S om åpen publisering ble lansert i natt Publisering. Natt til fredag 31. mai ble den endelige Plan S for åpen publisering offentliggjort. Planen vil først gjelde for publiseringer generert av utlysninger gjort i 2021. Skeptikerne har fått gjennomslag på flere punkter.
Her er avtalen med Elsevier Publisering. Dersom norske forskere er hovedforfattere av en artikkel kan den publiseres åpent, viser avtalen det norske miljøet innen høyere utdanning og forskning har gjort med forlaget Elsevier. Bare vanlig medforfatterskap gir ikke grunnlag for åpen publisering.
Utval vil omorganisere NSD Omorganisering. Ei arbeidsgruppe foreslår å flytte database for statistikk om høgre utdanning frå NSD til Unit, og la Unit overta eigarskapen for aksjeselskapet.
Elsevier-avtalen: Får publisere 1850 artikler for 9 millioner euro årlig Tidsskrifter. Den toårige pilotavtalen Norge har klart å lande med Elsevier er unik, mener de norske forhandlerne. — Det er positivt at forskning blir tilgjengelig for flest mulig, men dette er en kapitulasjon for kapitalkreftene, sier en kritisk OsloMet-rektor, Curt Rice. Svenskene tar opp igjen sine forhandlinger i mai.
Enighet om tilgang til 1500 tidsskrifter. Unit inngår avtale med forlaget Wiley. Tidsskrifter. Unit har kommet til enighet med Wiley med en portefølje på 1500 tidsskrifter, to dager etter at de valgte å ikke forlenge avtale med forlaget Elsevier.
207 studenter er utestengt Utestengt. 207 studenter er utestengt fra norske universiteter og høgskoler for falske vitnemål, farlig atferd eller fusk. Flest utestengte er det ved UiT Norges arktiske universitet. — Det skal altfor lite til for å bli dømt for fusk, sier leder i Norsk studentorganisasjon, Håkon R. Mikalsen.
Forlag bekrefter: Vil ikke stenge tilgang til tidsskrifter så lenge forhandlingene pågår Tidsskrifter. De fire største tidsskriftforlagene har gitt norske brukere tilgang til tidsskriftene sine ut januar. Men forhandlingene pågår fortsatt og to av de fire bekrefter nå at de ikke har planer om å stenge tilgangen med det første.
Oppfordrer til nedlasting av tidsskrifter Åpen tilgang. Det er foreløpig ikke noe som tyder på at universiteter og høgskoler har mistet tilgang til vitenskapelige tidsskrifter, men det kan fort skje ved eventuelle forhandlingbrudd. I Agder har de lastet ned artikler til 800 undervisningsemner, for å være på den sikre siden.
Riksrevisjonen: Sterkt kritikkverdig at departementet ikke har sørget for god sikkerhet i økonomisystemene til universiteter og høgskoler Revisjon. Kunnskapsdepartementet har ikke fulgt opp svakheter som kan medføre feil i regnskapene til de fleste statlige universiteter og høgskoler, konkluderer Riksrevisjonen.
Sjefen over alle sjefer på digitalisering Digital. I dag er Ida Munkeby, organisasjonsdirektør på NTNU, oppnevnt til leder av det nye digitaliseringsstyret for høyere utdanning og forskning.
Nytt direktorat har omsider fått navn Fellestjenester. Over fire måneder etter opprettelsen har Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan for IKT og fellestjenester i forskning og høyere utdanning fått navn.
Nyeste artikler
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring