finalist i Årets navn i akademia
Mener Stølen bør avslutte ordning med valgt rektor
Tidligere statsråd Ola Borten Moe oppfordrer rektor Svein Stølen til å droppe systemet med valgt rektor ved Universitetet i Oslo. Begge er finalister til Årets navn i akademia.
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (UiO) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har vært i tottene på hverandre i flere politiske spørsmål de siste årene. Nå er de sammen om å være finalister til Årets navn i akademia, Khronos årlige kåring.
— Så hyggelig, da, sier Svein Stølen når Khrono forteller ham om finaleplassen.
— Det er ett ekstra moment her. Du er i finalen sammen med Ola Borten Moe, hva sier du til det?
— Hæhæ, ler han overrasket — før han utbryter:
— Det er kult!
— Viser ikke tillit
Stølen og Moe er kanskje ikke det åpenbare radarparet, men de har begge vært sentrale i debatten om akademias rolle. Ola Borten Moe lanserte som statsråd en «total makeover» av kunnskapssektoren, mens rektor Svein Stølen slo i bordet og protesterte mot det han mener er en overstyring. Han vil ha mer tillit.
UiOs rektor lister opp flere eksempler på hvorfor han mener regjeringa snakker om tillit, men ikke viser tillit i sin styring av sektoren:
- Forventningene om kvalitet og effektiv bruk av ressurser tilsier at institusjonenes styre selv må ha ansvar og myndighet, for eksempel til å kunne opprette og nedlegge studiesteder.
- Tildeling av studieplasser innen medisin med føringer på hvor de skal lokaliseres.
- Overkjøring i forbindelse med NBIOs insektsamling og kutt i avtalt prosjekt om klart språk.
- Bråe endringer i politikken som ikke er utredet og vurdert opp mot utredningsinstruksen. Blant annet brukte sektoren massivt med energi og ressurser etter Regjeringas plutselige innføring av studiepenger. Et kaos som kunne vært unngått med en overgangsordning.
— Dette blir kombinert med en tydelig dreining fra å styre basert på samfunnets langsiktige kunnskapsbehov, til mer å se universiteter som instrumenter for å nå kortsiktige (parti) politiske mål, hevder Stølen.
— Har hevet røsten
UiOs rektor viser til at forskningssektorens innflytelse er betydelig svekket i styringa av Forskningsrådet. I tillegg mener han direktøren har fått en slags «munnkurv» som svekker uavhengigheten til Forskningsrådet. Dette kombinert med en tydelig vilje til å styre prioriteringene.
— Jeg har derfor hevet røsten for å påpeke at kunnskapspolitikken tydeligere må prioritere, og for å påpeke at kunnskapspolitikken har fått et snevert nasjonalt fokus. Vi er en del av en større internasjonal kunnskapsallmenning, sier Svein Stølen.
— Festen er over
Ola Borten Moe har et helt annet utgangspunkt. Han gjentar sitt tidligere budskap i en e-post:
— Festen er over.
Ifølge den tidligere statsråden er det et åpenbart behov for å gå gjennom både hvordan ressursene utnyttes, hva som skal prioriteres fra samfunnets side og hvordan vi skal sikre både kvalitet og tilgjengelighet innen høyre utdanning, kvalifisering og forskning. Dette skjer etter mange år med sterk vekst i sektoren.
— Med et bakteppe av krig, en aldrende befolkning og strammere statsfinanser, sier det seg selv at dette er avgjørende viktig for framtida, og også noe som vil måtte gjelde alle områder av det norske samfunnet. Festen er over.
Endring er noe de fleste av oss er for og ser behovet for, så lenge det ikke gjelder oss selv, mener han.
— Det er derfor som forventet at det skaper kritikk og debatt.
Ola Borten Moe hevder at alle endringer som er gjennomført og startet, peker i samme retning: En mer effektiv ressursbruk, større institusjonell autonomi og bedre tilgjengelighet.
— Jeg er helt trygg på at dette vil fortsette, uavhengig av hvem som sitter i regjering. Det finnes egentlig ingen annen vei å gå.
— Avslutt valgt rektor
Både Svein Stølen og Ola Borten Moe er bedt om å si noe positivt om hverandre. De er tross alt sammen i finalen til Årets navn i akademia.
— Svein Stølen er rektor ved Norges eldste og beste universitet. Han er både tydelig og trivelig. En god mann, sier Moe.
Samtidig benytter den tidligere statsråden anledninga til å komme med et innspill.
— Min oppfordring til ham er at han avslutter systemet med valgt rektor ved UiO. Framtida vil kreve en enhetlig, effektiv ledelse med mandat til å gjennomføre endringer. Styringsmodellen med valgt rektor er arkaisk, uryddig og konserverende i sin natur.
Ola Borten Moe mener det er et åpent spørsmål hvor ansvaret og makta ligger. Ligger den hos rektor eller direktør? spør han.
— Skal UiO bevare sin posisjon i framtida bør det ryddes opp i dette.
— Tydelig signal
Svein Stølen vil berømme Moe for nysaldering av statsbudsjettet, som ga Forskningsrådet 1,6 milliarder kroner. I tillegg også i prinsippet fokuset på kostnadene forbundet med byggeprosjekter, men her det det prosjektstyringa til Kunnskapsdepartementet og Statsbygg som byggherre som burde fått den tidligere statsrådens oppmerksomhet.
Dessuten gir rektoren ham også ros for:
— Det tydelige signalet om en forventning til tydelig institusjonell ledelse og prioritering.
Tre finalister
Det er fjerde gang at Khrono kårer Årets navn i akademia. Det er Khronos lesere som foreslår navn og så har en jury plukket ut tre finalister.
Fra før er det kjent at professorene Gisle Selnes og Bjørn K. Myskja er en av dem. De er i finalen for at de startet et opprop mot at studenter blir utestengt for å gjenbruke egne tekster, det som blir kalt selvplagiering.
Den andre er førsteamanuensis Inga Strümke for å ha etablert seg som en av de mest sentrale stemmene på et viktig globalt samfunnsområde: Kunstig intelligens.
Den 14. desember blir vinneren kåret. Da får vi vite om Årets navn i akademia blir Gisle Selnes/Bjørn K. Myskja, Inga Strümke eller Svein Stølen/Ola Borten Moe.