Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Professor Bernt fyller 80: Ingen planer om å pensjonere seg på heltid Politikerne må si noe om hvilken utdanning vi skal ha, og om hvor vi skal ha den, sier Jan Fridtjof Bernt. Jussprofessoren fyller 80, og har ingen planer om å bli fulltidspensjonist.
Først fikk de egne rektorer på nakken — nå fordømmes Sverige av europeiske universiteter Det vekker oppsikt at Sverige vil kutte styreperioden for universiteter og høgskoler. Europeiske universiteter ber Sverige snu.
Norge på bunnplass i økonomisk autonomi for universitetene Bare Hellas og Kypros gjør det dårligere enn Norge på økonomisk autonomi for universitetene, i en rapport om universitetsautonomien i 35 land.
Vedtok prisliste for internasjonale studenter Universitet i Oslo (UiO) vedtok prisliste for internasjonale studenter på styremøtet tirsdag.
Vi må unngå danske tilstander «Det er fortsatt en akutt fare for at den pedagogiske diskusjonen vil bli flatet ut og at det glemmes hva god læring på universitetet egentlig er», skriver professor Bjørn Schiermer ved UiO.
Knapt fleirtal: Det vert framleis vald rektor Rektor Johann Roppen fekk kritikk for førehandsprosedering, og styret var delt på midten. Men det skal framleis vera vald rektor i Volda, i alle fall i fire år.
Universitetets styringsmodell – unødvendig omkamp om egne vedtak Vi mener at en endring der rektor ansettes i stedet for å bli valgt er et skritt i retning av en foretaksmodell. Dette vil vi på det sterkeste advare mot, skriver en stor gruppe ansatte og studenter ved Universitetet i Agder.
Vi må finne en god balanse mellom autonomi og styring i lærerutdanningen Kunnskapsdepartementet ønsker mer autonomi i lærerutdanningen, men for hvem? Ikke nødvendigvis lærerutdanningsmiljøene, mener innleggsforfatterne.
Vi krever mer autonomi og kollegial styring ved Universitetet i Sørøst — Universitetet i Sørøst-Norge lever knapt opp til ideen om et universitet, skriver fire vitenskapelig ansatte.
Snakker ut om Nesna, selvstyring og bestefars hjemvendte Mercedes Ola Borten Moe (Sp) kaller seg selv en praktisk anlagt politiker. Etter snart 100 dager som forsknings- og høyere utdanningsminister har han satt tydelige merker etter seg.
Nina Sandberg: Advarer mot B-tilbud i distriktene Tidligere Ap-politiker Nina Sandberg har skiftet ut politikken med Universitets-og høgskolerådet. Hun nøler ikke med å dømme sin «egen» regjerings statsbudsjett nord og ned.
— Å kaste kortene? Det har skjedd at jeg har tenkt det Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet hevder hun har full motivasjon for å bygge opp igjen et studiested på Nesna hun ville legge ned.
Nord-nestleder: — Tvinger oss til å ta gale beslutninger Tre styremedlemmer stemte i mot Nord universitets pålagte reverseringsplan for Nesna. — Når regjeringen bestemmer slike detaljer er det spørsmål hva man trenger et styre til, sier styrets nestleder, Anders Søderholm.
Vi må kjempe for styringsretten Den gamle styringsformen ved universitetene åpnet for mye større rom for autonomi og kollegial styring av den akademiske praksisen enn i dag, skriver sosiologiprofessor Ole Johnny Olsen.
Å gjenopprette Høgskolen i Nesna er en seier for demokratiet — En politisk beslutning om å gjenopprette Høgskolen på Nesna truer verken universitetsdemokratiet eller forskningsfriheten, skriver Sofie Marhaug.
Politihøgskolens styringsmodell – den nye normen? Ola Borten Moe vil la distriktspolitiske hensyn overprøve universitets- og høgskolestyrenes autonomi. Dette er gammelt nytt for Politihøgskolen, hvis historie kan leses som et forvarsel om hva andre høgskoler og universiteter kan ha i vente.
Nye normer for autonomi Å hevde at det er en inngripen i universitetenes selvstendighet at lokaliseringsspørsmål ligger hos Stortinget, har et visst preg av å rope ‘ulv, ulv’ – og det bør man være varsom med når Senterpartiet er i regjeringsposisjon.
Borten Moe varsler strammere rammer for selvstyring Ønsker et universitet eller høgskole å legge ned et studiested i fremtiden skal avgjørelsen velsignes av regjeringen, sier Ola Borten Moe.
Variert eierskap er viktig for universitetenes autonomi — Det norske samfunn trenger et sterkt sivilsamfunn som gjerne eier og driver viktige høyere utdanningsinstitusjoner.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna: Ingen trussel mot universitetenes autonomi Regjeringen og Stortinget kan vedta å gjenreise Høgskolen i Nesna som en selvstendig høgskole, uten at det truer autonomien til andre høgskoler eller universiteter.
Advarer ny regjering mot fortsettelse på Nesna — Vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette, sier Sunniva Whittaker, leder for universitets- og høgskolerådet.
Her må staten godkjenne ansettelser av forskere Når Forsvarets høgskole skal ansette vitenskapelige ansatte, har ansettelsesrådet i Forsvaret, og ikke høgskolen selv, siste ord.
Politisk vårslipp i utdanningspolitikken? Samfunnet er i det lange løp best tjent med en kunnskapsutvikling som er fri, basert på vitenskapelige prinsipper og utviklet med en armlengdes avstand til stat og makthavere, skriver rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Stølen bør bruke mer tid på å sikre at UiO-studenter får den kvaliteten på utdanningene de bør kunne forvente Når fakultetets forsøk de siste tiårene ikke har gitt gode nok resultater, bør en tydelig sentral ledelse trå til og bistå med aktive prosesser for å sikre studier med høy undervisningskvalitet, skriver Oline Sæther om medisinutdanningen ved Universitetet i Oslo.
Skarpe reaksjoner i styremøte: — Vi må bare styrke oss og si at nok er nok Styret ved Politihøgskolen vil svare Justis- og beredskapsdepartementet tirsdag.
Hvem skal styre universitetene? Skillelinjene for uavhengighet i universitets- og høyskolesektoren går ikke ved utnevnelse av styreleder eller ikke. De går ved eierskap.
Hva skjer med akademias autonomi? Universitet. Det representative folkestyret er eliminert under den sittende regjeringen, hevder professor Noralv Veggeland i dette innlegget, der han også spør hvem det er som skal styre universitetene og høgskolene våre.
Splid blant de ansatte ved Politihøgskolen. Nå forsøker styret en bakvei for å komme videre. Autonomi. 68 ansatte signerte denne uka et opprop, der de ba styret om å tvinge rektor til å trosse Justisdepartementet. 64 andre ansatte har svart med at de er uenige i det kollegene skriver. I dag var det styremøte der styret ved Politihøgskolen skulle forsøke å finne veien videre.
Akademisk frihet bør lovfestes Autonomi. Den reviderte universitets- og høyskoleloven bør slå tydelig fast at akademisk frihet skal råde ved universiteter og høgskoler, skriver Dag Rune Olsen.
Universitets- og høgskolerådet ber justisministeren vise høgskolestyre respekt Autonomi. Universitets- og høgskolerådet stiller seg bak Politihøgskolens styre i kampen om hvem som skal bestemme høgskolens studiesteder.
Professor mener regjeringen åpner for å bestemme strukturen ved alle universiteter og høgskoler Politihøgskolen. Etter å ha sammenlignet Politihøgskolens styreforskrift med hva universitets- og høgskoleloven sier om styrets rolle, konkluderer professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen med følgende: Regjeringen åpner for å gripe inn i strukturen ved alle offentlige universiteter og høgskoler.
Politihøgskolens styre håper Stortinget skal sikre styrets autonomi — men sliter med å få gehør Politihøgskolen. Styreleder og styremedlem trekker linjer til Nesna-saken, og mener politikerne må vurdere om de ønsker at Politihøgskolen skal gå i retning av å bli etatsskole igjen.
Bevar og styrk Politihøgskolens faglige frihet og fagmiljøer: Et opprop for kunnskapsbasert politikk om politiet Mening. Hva er politiet? Og hva skal det være? Disse spørsmålene stiller en rekke forskere fra blant annet Politihøyskolen.
OECD-topp: Meiner universitet og høgskular er konservative og lite fleksible Livslang læring. Direktøren for utdanning i OECD meiner ein må utvide forståinga av både universitetsautonomi og akademisk fridom for å vere rusta for framtida.
Autonomi eller påtvunget valg? Struktur. Ut fra rektor Hanne Solheim Hansens framstilling ser det ut som Nord universitet i realiteten ikke hadde noe valg, skriver Sigmund Grønmo.
Styret ved Politihøgskolen med kraftig signal til politisk ledelse: Mener vedtak griper direkte inn i styrets autonomi Styre. I ettermiddag møttes styret ved Politihøgskolen til et ekstraordinært styremøte. Der vedtok de å minne Justisdepartementet om styrets autonomi.
Kirka opprettet universiteter i middelalderen for å hegne om fornuften. Men hva nå? Universitetshistorie. Hvis kollegial enighet blir den nye akademiske normen vil universitetene opphøre som arnested for ny kunnskap. Og man kan ikke regne med at den katolske kirka igjen skal komme til unnsetning, skriver Per Arne Bjørkum.
Under dekke av universitetets «autonomi» tappes Helgeland for kompetanse Nord. Kunnskapsdepartementet kan ikke ha ment det alvorlig da styret ble bedt om å vurdere de samfunnsmessige konsekvensene av vedtak om studiestedsstrukturen, skriver professor ved Nord universitet, Tor-Helge Allern.
Ett studiesteds skjebne eller institusjonens selvråderett? Autonomi. Debatten om Nesna blir langt mer grunnleggende enn om ett enkelt studiested. Den blir en debatt om hvor stor autonomi universiteter og høgskoler skal ha, skriver Dag Rune Olsen.
Olsen: Uheldig rekkefølge på debatten om styringspolitikk Struktur. Rektor og styreleder, Dag Rune Olsen, synes det er uheldig at Stortinget diskuterer én konkret campus ved Nord universitet, uten å ha tatt den prinsipielle diskusjonen om styring av universitetene i forkant. Flere ønsker statsrådens gjennomgang av styringspolitikken velkommen.
Jusdekan: «Man har en stor grad av autonomi i rent faglige spørsmål, men på andre områder er selvråderetten mer begrenset.» Autonomi. Jusprofessorer mener at statlige høyere utdanningsinstitusjoner har en begrenset selvråderett. Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo er kritisk til kobling mellom finansiering og universitetenes autonomi.
Omkamp! Høyere utdanning på Helgeland er Stortingets ansvar Nord universitet. At universitetsstyrene er tildelt ansvaret for «organiseringen» av egne institusjoner betyr ikke at Stortinget har gitt dem et fritt mandat til å rasere viktige studiesteder rundt om i Norge. Ingen universitets- og høyskolestyrer bør forvalte en slik makt, skriver professor Sigurd Allern.
Ja til vitenskapelig frihet -nei til regioner uten studier Selvstyre. Vitenskapelig virksomhet og kunnskap er for viktig til at store områder i Trøndelag og Nordland skal bli stående uten, skriver Raymond Lillevik i respons til uttalelsen fra 32 rektorer om autonomi.
«Autonomi» og statlig styring av universitetene og høyskolene Selvstyre. Den mest betenkelige situasjonen som universitetene og høyskolene kan havne i er en avhengighet både av politikerne og markedet, skriver professor på Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver, i anledning debatten rundt Nord universitet og selvstyre.
Rektorer om autonomi for universiteter og høgskoler Selvstyre. 32 rektorer for offentlige og private høgskoler, og samtlige universiteter, ber om at styret for Nord universitet vises den helt nødvendige tillit til å fatte vedtak til beste for studentene, regionen og institusjonen.
Universitetene- og høgskolenes autonomi må styrkes i ny uh-lov Autonomi. Dagens lov er for svak, og universiteter og høgskoler må bedre sikres selvstyre i den nye universitets- og høgskoleloven, mener rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.
Politisk styring og selvstyre for universiteter og høgskoler Selvstyre. Den pågående debatten om forslag ved Nord universitet om å legge ned studiesteder, stiller tydelig spørsmål om hvorvidt universitet- og høyskolesektorens autonomi respekteres, skriver Svein Stølen, rektor på Universitetet i Oslo.
Rektorer er kritiske til politikeres overstyring ved Nord universitet Autonomi. — Jeg tror vi bør bli flinkere til å holde en armlengdes avstand og bli mer bevisste på hvor grensen mellom politikerne og institusjonene går, sier rektor Svein Stølen. Universitets- og høgskolerektorer er kritiske til politisk detaljstyring av Nord universitet.
Foruroligende om foretak Foretak. Snart har det gått et halvt år siden det kontroversielle forslaget om ulike tilknytingsformer i akademia kom. Regjeringen sitter fortsatt stille på sidelinjen, mens sektoren debatterer, skriver Aps Nina Sandberg.
Autonomi og målstyring Foretak. En foretaksmodell som flytter makta fra politikerne til marked gjenspeiler først og fremst en blind tro på at konkurranse og private løsninger er svaret på alt, skriver tillitsvalgte i Norsk tjenestemannslag.
Nyeste artikler
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Kunnskapssektoren trenger én ting i 2025
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring