Fuskesak

Kjerkol hyrer inn advokat i fuskesak og betaler regningen selv

Tidligere leder i Felles klagenemnd, Marianne Klausen, er hyret inn som advokaten til helseminister Ingvild Kjerkol i saken om påstander om fusk i masteroppgaven hennes. 

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har skaffet seg proff bistand i fuskesaken sin. .
Publisert Sist oppdatert

Endringslogg 2.april kl. 23.46: , Khrono retter: I tittelen i en tidligere versjon av denne saken skrev vi at Nord universitet vil betale Ingvild Kjerkols  advokatutgifter. Dette ble bekreftet av Nord universitet tirsdag kveld. Men i en sms sent tirsdag kveld opplyser advokat Marianne Klausen til Khrono at Kjerkol betaler advokatutgiftene sine selv. Khrono beklager.

 

— Nord universitet har valgt å gjennomgå masteroppgaven på nytt, nærmere tre år etter at den ble plagiatsjekket og godkjent, forsvart muntlig og underlagt sensur. Som tidligere leder av Felles klagenemnd og praktiserende advokat har ikke jeg sett en tilsvarende sak, sier Marianne Klausen til TV 2, som først omtalte saken. 

— Vi står overfor en såpass spesiell situasjon at det er naturlig for Kjerkol og hennes medforfatter å søke juridisk bistand, sier statsråd Ingvild Kjerkols advokat Marianne Klausen til TV 2.

Nord må ta regninga

Ifølge universitets- og høyskoleloven § 4—8 nr. 5. og § 4—9 nr. 6 er universiteter og høgskoler forpliktet til å betale advokatutgifter for studenter. Dette omfatter saker hvor det innstilles/vedtas utestenging ved fusk og politiattestsaker med merknad. 

Kommunikasjonssjef Andreas Førde ved Nord universitet bekreftet overfor Khrono tirsdag kveld at universitetet vil dekke Kjerkols advokatutgifter etter gjeldende satser. 

Advokatutgiftene skal ifølge loven dekkes etter sats for offentlig salær, som er på 1215 kroner per time fra 1. januar 2024. Det er ikke noe tak på antall timer.

Advokat Marianne Klausen skriver derimot i en sms til Khrono kl. 23.34 tirsdag kveld at Kjerkol betaler advokatutgiftene sine selv. 

Advokat Klausen svarer ikke på ytterligere spørsmål om Kjerkol ikke ønsker at Nord universitet skal betale, eventuelt at Kjerkol betaler et mellomlegg til advokaten. 

Marianne Klausen er i dag ansatt som partner i advokatfirmaet Føyen. Deres timepris ligger ifølge hjemmesiden på mellom 2 875 kroner og   7 750 kroner per time. 

Marianne Klausen, tidligere leder i Felles klagenemnd, er Ingvild Kjerkols advokat i fuskesaken ved Nord universitet.

I praksis møter nesten ingen studenter uten advokat. Klagenemnda finner det som regel nødvendig å møte studentene i saker om mulig fusk, da det ellers er vanskelig å vurdere det subjektive skyldkravet som er sentralt for reaksjonen i fellende avgjørelser. Studenten har sjeldent innblikk i rettsregler og praksis på området, og trenger derfor advokatbistand.

Ny vurdering

Nord universitet ba i et oppdragsbrev fra 29. januar førsteamanuensis Anne Kamilla Lund ved Nord universitet og professor Lars Klemsdal ved Universitetet i Oslo om å vurdere den mye omtalte masteroppgaven til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og hennes medstudent som hun skrev oppgaven sammen med i 2021 på nytt. 

Flere medier og enkeltpersoner har funnet flere eksempler på tekstlikhet og ting som kan ligne på fusk i oppgaven.

Nemnda for studentsaker ved Nord universitet skal behandle fuskesaken mot helseminister Ingvild Kjerkol og hennes medstudent i neste uke. Ifølge advokat Klausens uttalelser til TV 2 skal de nå bruke tiden fram til behandlingen av saken på å forberede et tilsvar til nemnda. 

Ugyldig oppnevnt

Klausen er godt kjent med fuskesaker fra tidligere. Hun måtte gå av som leder av Felles klagenemnd etter at Kunnskapsdepartementet hadde foretatt en ugyldig reoppnevning av henne for en tredje periode som leder av Felles klagenemnd. 

Klausen ble første gang oppnevnt til Felles klagenemnd i 2015, da som nestleder. I 2018 ble hun gjenoppnevnt til en andre periode, denne gang som leder. Og i 2022 ble hun igjen gjenoppnevnt som leder, før hun på grunn av ugyldig oppnevning måtte gå av høsten 2023. 

Universitetenes utgifter til advokater for studentene har økt de siste årene, grunnet flere klagesaker. NTNU har blant annet foreslått at det bør settes tak på antall timer som universitetene bør betale, mens andre mener dagens ordning er rett og rimelig

 De fleste ble felt

Kjerkol har i utgangspunktet dårlige odds, for de fleste sakene som ender i nemnda ved Nord universitet, ender med fellelse.

Kun én ble frikjent i fjor — 18 ble felt

Ifølge Nord universitet behandlet nemnda i 2023 19 fuskesaker. 

18 av disse endte med at studenten fikk en form for reaksjon. Universitetet har ikke mer detaljerte opplysninger om type reaksjon for 2023. De tre alternativene er enten bare annullering av besvarelsen, og annullering og utestengelse fra universitetet i ett eller to semestre.

I 2022 endte rundt 70 prosent av alle sakene nemnda behandlet med den strengeste reaksjonen, som er annullering av besvarelsen og utestengelse i to semestre. 

Fra 2019 til 2023 behandlet nemnda 147 fuskesaker. 128 av dem, altså 87 prosent, endte med at studenten fikk en sanksjon på grunn av fusk. 

Powered by Labrador CMS