kanselleringskultur

Jussprofessor mener Khrono bidrar til et hardere ytringsklima

Hans Fredrik Marthinussen kritiserer Khrono for å bryte med samfunnsoppdraget sitt etter publisering av et kritisk innlegg mot Jordan Peterson og Kristian Gundersen.

— Jeg har ingen problemer med at noen går i rette med norske akademikere. Men jeg synes ikke at Khrono gjør en god vurdering når de trykker krav om at professorer skal miste jobben for noe de har ytret, sier professor Hans Fredrik Marthinussen ved juridisk fakultet hos Universitetet i Bergen.
Publisert

Khrono publiserte sist fredag et innlegg fra masterstudent biologi ved Universitetet i Oslo, Embla Imset. I innlegget kritiserer hun sin tidligere og kommende foreleser og biologiprofessor Kristian Gundersen for å ha skadelige holdninger.

Bakgrunnen er at han i et intervju med Khrono tidligere i uken uttrykte at han hadde sympati med enkelte av den omstridte psykologiprofessoren Jordan B. Petersons budskap. Peterson skal om vel en uke etter planen holde foredrag i Oslo Spektrum.

«Som en av Gundersens både tidligere og fremtidige studenter synes jeg det er svært ubehagelig og det gjør med utrygg å skulle bli undervist av han. Hvis det er slik at Gundersen faktisk støtter uttalelsene fra Peterson jeg trekker frem i denne kronikken, vil jeg gå så langt som å si at det er svært problematisk at han er ansatt ved UiO og får undervise studenter», heter det blant annet i innlegget til Imset, som også er nyvalgt representant for De grønnes liste i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo. Men innlegget står for hennes egen regning.

Siden innlegget også ble publisert på Twitter og Facebook, har det kokt over av kritiske kommentarer både mot innleggsforfatteren og mot Khrono for i det hele tatt å ha publisert innlegget. Tirsdag går fremdeles debatten, flere dager etter publisering.

Mener det er gjort en dårlig vurdering

Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, er en av dem som mener at Khrono burde latt være å publisere innlegget til Embla Imset.

På Twitter (se til høyre) karakteriserer han innlegget til studenten som «et ubrukelig søl» og mener Khrono bryter sitt samfunnsoppdrag ved denne publiseringen.

– Når du hevder at Khrono skulle latt være å publisere innlegget fra studenten Embla Imset, hvilket brudd mener du dette er med avisens samfunnsoppdrag?

– I utgangspunktet er det ytringsfrihet, men det er ikke slik at noen har krav på å komme på trykk. Mediene refuserer en hel haug ytringer daglig. De vurderer jo hva som er en god debatt og viktige standpunkter. Jeg har ingen problemer med at noen går i rette med norske akademikere. Men jeg synes ikke at Khrono gjør en god vurdering når de trykker krav om at professorer skal miste jobben for noe de har ytret.

I en twittertråd i helgen skriver han blant annet at han mener at «Khrono har et redaksjonelt ansvar for å fremme god samfunnsdebatt» og at avisen «bidrar til et hardere ytringsklima ved å godta slike krav (at professorer bør miste jobben, red.mrk) på trykk».

– Nå står det vel i innlegget at forfatteren mener der et «problematisk» at Kristian Gundersen er ansatt som professor ved UiO og samtidig har støttet Jordan Peterson?

– Det er iallfall tydelig at hun mener standpunktet til Gundersen bør få yrkesmessige konsekvenser. Jeg er ikke bekymret for Kristian Gundersen i denne sammenhengen. For den saks skyld heller ikke Anine Kierulf eller meg selv når det gjelder å tåle at noen er kritiske til våre meninger. Men jeg bekymrer meg for at yngre akademikere skal holde seg unna viktige debatter i frykt for å bli utsatt for denne typen kritikk, sier Hans Fredrik Marthinussen.

Frykt og en nedkjølende effekt

Han viser til debatten om kanselleringskultur, men opplever ikke at det er amerikanske tilstander i Norge.

– Det er noen som prøver å gjøre den amerikanske debatten om kanselleringskultur til en het potet i Norge. Jeg opplever ikke at denne typen ytringer er et stort problem her hjemme. Men dersom vi tillater slik argumentasjon så kan det fort endre seg, sier Marthinussen.

– Cecilie Hellestveit sa i forbindelse med Khronos debatt i Stavanger at mennesker som får betalt for å være i kunnskapsbransjen må tåle en støyt?

– Jeg er ikke uenig i det. Og som sagt tror jeg heller ikke Kristian Gundersen sover dårlig om natten på grunn av dette. Jeg tror likevel at frykten for arbeidsgivere er den største trusselen mot å ytre seg. Og ytringer som handler om at meninger burde få konsekvenser for arbeidsforholdet til noen, får lett en nedkjølende effekt på lysten til å ytre seg. Dette må vi være bevisst på om vi ønsker god, offentlig debatt, sier jussprofessoren.

– Hva med forfatteren av innlegget sin rett til å ytre seg?

– Det hun skriver er helt lovlig. Jeg synes likevel det er tåpelig og viser manglende forståelse for akademias grunnverdier. Når jeg mener det ville jeg likevel aldri finne på å hevde at hun burde kastes ut av studiet på grunn av dette.

– Hvordan er forholdet ditt til Jordan Peterson?

– Du må gjerne sitere meg på at han er en klovn. Jeg er ikke fan av ham, for å si det slik.

Lie: Viktig at studentstemmer kommer frem

Khrono-redaktør Tove Lie stiller seg undrende til Marthinussens utspill.

— Vi kommer til, som en rekke andre medier, å være mer selektive til hvilke saker vi deler i sosiale medier framover, sier redaktør i Khrono, Tove Lie.

– Det er fint at Marthinussen er bekymret for om yngre akademikere vil holde seg unna formidling fordi de kan bli utsatt for innlegg som det Imset skrev. Men jeg synes det er viktig at mindre profilerte studentstemmer som Imsets også kommer fram, og at synspunktene og holdningene hun har også finnes i Norge, og bør møtes med saklig debatt og ord fra både høyprofilerte akademikere som Marthinussen og andre, sier redaktør Tove Lie.

Redaktøren har også merket seg at Imset så seg nødt til å slette twitterkontoen sin etter mange og sterke reaksjoner på innlegget. Lie sier også at hun har snakket med og vært i kontakt med Imset flere ganger de siste dagene.

– Imset har skrevet kontroversielle kronikker tidligere i andre medier, hun er nylig valgt inn som representant for Grønn liste i Studentparlamentet ved UiO og er så langt jeg kan vurdere ikke en person som trenger å beskyttes mot seg selv. Men paradoksalt nok er det hun som av Some-troll er blitt utsatt for flest kanselleringsforsøk i denne saken, med krav om at hun bør kastes ut av studiet og nektes eksamen, blant annet.

Hun er enig i at Khrono, sammen med jussprofessorer og andre har et ansvar for debattklimaet i akademia.

– Vi kommer til, som en rekke andre medier, å være mer selektive til hvilke saker vi deler i sosiale medier framover. Det skal sterk rygg til å tåle å stå i en slik skittstorm over flere dager som Imset er møtt med. Men Khrono kan ikke slutte å skrive om eller å publisere kontroversielle saker som skaper debatt. Da vil vi bryte med samfunnsoppdraget vårt, sier redaktør Tove Lie.

Powered by Labrador CMS