Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Ytringens gleder og sorger Formelt står ytringsfriheten og ytringsretten sterkt, men et mer polarisert og aggressivt debattklima fører lett til en selvpålagt begrensning, skriver Dag O. Hessen.
Jussprofessor mener Khrono bidrar til et hardere ytringsklima Hans Fredrik Marthinussen kritiserer Khrono for å bryte med samfunnsoppdraget sitt etter publisering av et kritisk innlegg mot Jordan Peterson og Kristian Gundersen.
Én av tre studenter er redde for å si hva de mener Det er ikke alltid like lett å ta diskusjonen ansikt til ansikt, selv om man gjerne skulle ønsket det, sier student.
Mye kritikk, men lite lytting i akademia Akademikere kan bli bedre på å erkjenne feil og vise større nysgjerrighet for hverandres meninger, mener professor Hilde Gunn Slottemo.
Hvordan skape en atmosfære av vennlighet Nå er det ekstra viktig med et ytringsklima for vennlig kritikk på jobb.
Etisk ledelse i akademia Ledere må være rollemodeller og vise i praksis at de ønsker å utvikle en organisasjonskultur hvor etisk refleksjon er en selvfølgelig og nødvendig del av beslutningsgrunnlaget.
Instituttledelsen ga studentene munnkurv om Eikrem-reaksjoner Eikrem-saken. Da 44 NTNU-studenter samlet seg om et skriv der de reagerte på Øyvind Eikrems uttalelser til Resett, ba instituttledelsen dem om å la være å snakke om det. Nå beklager ledelsen, og viser til at de feiltolket brevet.
Eikrem: Håper rektor Bovims beklagelse blir siste ord i saken Eikrem-saken. Etter flengende kritikk rykket NTNU-rektoren ut for å beklage at Øyvind Eikrem fikk munnkurv. Eikrem selv håper rektors ord kan være de siste i saken.
Reitan: God ytringskultur handler også om den enkeltes ytringsansvar Ytringsklima. Ytringsansvar og ytringskultur fortjener en større plass i debatten om akademisk frihet og ytringsfrihet, skriver NTNU-dekan Marit Reitan i kjølvannet av Eikrem-saken.
Berg sendte bekymringsmelding om Resett-intervju med NTNU-forsker «Klagestormen» mot NTNU etter forsker Øyvind Eikrems intervju i det høyreradikale nettstedet Resett, utgjorde to eposter. Hans kollega, professor Berit Berg, sendte den ene og ba instituttleder om å reagere.
Fagligheten som forsvant i Resett Faglighet. NTNU-forsker Eikrem har ingen generelle faglige grunner for sine påstander om at disse unge mennene er farlige på grunn av sine kulturelle bakgrunner. Sammenhengene han trekker er ikke holdbare. Tvert i mot; de er faglig suspekte.
Går det noen grenser for hvordan og hvor forskere uttaler seg? Eikrem-saken. Legg ytringsfrihetsdebatten død. La oss diskutere etikken. Bør forskere si hva som helst til hvem som helst?
Eikrem-saken: Ikke bær ved til bålet Ytringsklima. Kritiser gjerne Øyvind Eikrem, men gjør det faglig og ikke gjennom trusler om sanksjoner fordi han har uttalt ting som ikke bør sies i våre kretser.
Gundersen: NTNU forsvarer ikke den akademisk friheten i Eikrem-saken Ytringsklima. Saken rundt forskeren som lot seg intervjue av Resett og fikk refs ved NTNU, er kanskje det groveste inngrepet i akademisk frihet vi har hatt i nyere tid, mener professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo.
Nyeste artikler
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Fortelling er beredskap
Norge publiserer tredje mest i forhold til folketallet
Stort tematisk mangfold i romjulsfilmene
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
KI-generert lærebok skaper bølger. — Helt absurd