USA
Hektisk for USA-eksperter: — De siste ukene har vært helt ekstreme
Hilmar Mjelde er på ferie i Panama, Sofie Høgestøl i mammaperm. Men de siste dagene og ukene har de to USA-ekspertene stilt opp i mediene sent og tidlig for å kommentere det som skjer i USA.
Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo, har for tiden har mammaperm og er hjemme med en liten gutt på et halvt år. Det er han som har førsteprioritet.
— Jobben min nå er å passe på babyen, fastslår hun. Men alle som har fulgt med i norske medier de siste ukene har fått med seg at Høgestøl også er hyppig ute og kommenterer amerikansk politikk.
Hun forteller at tilgjengeligheten for journalister reguleres av podens sovetider.
— Jeg har sagt nei til mange mediehenvendelser. Men litt blir det jo. Det varierer veldig. Søndag (da Joe Biden trakk seg som demokratenes presidentkandidat, red.anm.) ringte telefonen i ett sett. Da var kveldsbadet akkurat unnagjort og det var leggetid. Jeg hadde ingen mulighet til å svare alle. Heldigvis har jeg en samboer som har ferie og som trår til, sier hun.
— Fra Panamakanalen til Nyhetskanalen
Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), for noen måneder på et arbeidsopphold i Colombia — og akkurat nå på ferie i Panama og Costa Rica.
— Jeg var på vei tilbake fra Panamakanalen da nyheten om Biden som trakk seg kom. Jeg dro fra Panamakanalen til Nyhetskanalen, humrer han.
— Det er nå ting skjer, og mye er jo ferskvare som en må svare på der og da eller så blir det ikke noe av.
Pågangen fra media har vært større enn noen gang, forteller han.
— De siste ukene har vært ekstreme, dels fordi jeg befinner meg i en annen tidssone. Valgår er ekstra hektiske, men nå har det vært flere ekstremhendelser i amerikansk politikk som øker trykket merkbart, sier HVL-professoren.
Villere enn ventet
Selv om det er hektisk og ekstremt, bedyrer begge USA-ekspertene at de synes det er givende å kommentere det som skjer i USA.
— Jeg hadde aldri trodd at valgkampen i 2024 skulle bli villere enn valgkampene i 2020 og 2016, sier Høgestøl, og legger til at hun ble genuint veldig lei seg da hun våknet til nyheten om at Trump var blitt skutt.
— Det mest utfordrende er at det er så heseblesende, det skjer noe hele tiden. De siste fire ukene har vært helt ekstraordinære, det har ikke vært noe som ligner dette i moderne tid. Journalistene vil vite hva som kommer til å skje, men det er det ingen som kan forutsi. I stedet prøver jeg å gi et litt bredere perspektiv, forteller hun.
— Er litt zombie nå
Mjelde trekker fram at tidsforskjellen på sju timer er krevende.
— Journalistene begynner å ringe fra Norge når det er leggetid her. I tillegg står jeg opp klokka 4.15 hver dag for å slippe til på det ekstremt fulle treningssenteret her. Så jeg er litt zombie nå, sier han.
På spørsmål om han har vurdert å ta helt fri i ferien, svarer Mjelde kontant nei.
— Jeg har ikke noe klart skille mellom ferie, fritid og jobb. Jeg må lese nyheter og amerikanske aviser 365 dager i året og tar aldri helt fri.
— Det ville føltes meningsløst å investere så mye tid i å holde seg oppdatert hvis jeg ikke kunne formidle det videre, sier han.
Han legger til at han kun har seg selv å tenke på, ingen familie. — Det gir meg en fleksibilitet få andre har.
— Får du noen ekstra fridager når du er tilbake etter ferien siden du har formidlet så mye fag i ferien?
— Nei, jeg tenker ikke på det slik. Ingen av oss i denne bransjen skriver timer. Jeg tar maks ut to-tre ferieuker i et år, resten går med til jobben, sier Hilmar Mjelde.
— Soving er min favoritt
For Sofie Høgestøl handler det ikke om USA hele tiden nå som hun har en baby. Fristundene brukes gjerne til å hente seg inn og få nok søvn.
— Det amerikanske 24-timers nyhetsjaget er ikke sunt, det blir man bare ko-ko av. Soving er min favoritt nå. Jeg tar meg en lur når det er mulig. I dag har jeg ikke lest noe som helst på nyhetene, forteller hun.
Nyeste artikler
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Vil hjem til Gaza når de har fullført medisinutdanningen.— Vi gir aldri opp
Bli din egen chatbot
Dette kan universiteter og høgskoler vente seg i 2025
Anklager universiteter og høgskoler for brudd på opphavsretten og ulovlige retningslinjer
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
Har hatt 24 styremøte i løpet av eitt år: — Dei kjem seg ikkje opp av grøfta