USA
Trumps visepresident langer ut mot universitetene
Trumps visepresidentkandidat J.D. Vance har hevdet at universitetene er «fienden». Men det er ikke lenge siden pipen hadde en annen lyd.
Milwaukee (Khrono): Mandag ble det klart at J.D. Vance blir Donald Trumps visepresidentkandidat. Den 39-år gamle senatoren fra Ohio har gjort en bratt karriere i det republikanske partiet.
I natt, norsk tid, talte Vance for første gang til forsamlingen på republikanernes landsmøte i Milwaukee.
Med Vance som visepresident, har Trump skaffet seg en medhjelper som ikke skygger banen i sin kritikk av universitetene. Han har kalt dem «fienden» og har foreslått flere lover som ville begrense universitetenes handlingsrom. Det skriver Inside Higher Education.
— Professorene er fienden
Elite universities have become expensive day care centers for coddled children.
— JD Vance (@JDVance) 30. april 2024
It's time to tax university endowments aggressively. They no longer serve a useful social function, so they shouldn't get taxpayer subsidies.
«Eliteuniversitetene har blitt til dyre barnehager hvor man blir dullet med som barn,» skrev Vance på sosiale medier nylig, og tok til orde for å skattlegge inntekten til universitetene hardere.
I 2021 holdt han en tale på en konferanse for foreningen National Conservatism. I den hevdet han at universitetene i USA «står for løgn og bedrag, ikke sannheten.» Talen hadde tittelen «Universities are the Enemy» («Universitetene er fienden»).
«Hvis vi skal klare å gjennomføre de sakene vi ønsker for USA og for folket som bor her, må vi ærlig og aggressivt angripe universitetene i dette landet,» sa Vance i talen.
Han avsluttet med et Nixon-sitat:
— The professors are the enemy.
Universitetskritiker
I senatet har Vance skaffet seg et rykte som en svoren universitetskritiker, og han har fremmet flere lover som har blitt tolket som angrep på institusjonene.
«Det er på tide å få en slutt på denne nasjonale skammen,» sa Vance da han i mai foreslo en lov som ville slå ned på protestleirene som hadde oppstått på mange av landets campus.
Et annet lovforslag ville få en slutt på muligheten universitetene har hatt til å gjøre vurderinger knyttet til rasetilhørighet i forbindelse med opptak, og han har foreslått å skattlegge donasjoner til universitetene.
I et intervju med magasinet European Conservative tidligere i år, hyllet han Ungarns president Victor Orbans håndtering av «de venstrevridde universitetene» i landet.
Eksperter peker på at Donald Trump har fått seg en visepresidentkandidat som har evne til å ta Trump-bevegelsen videre inn i fremtiden. Partiet håper bakgrunnen hans vil bidra til å skaffe stemmer i viktige vippestater som Pennsylvania, Michigan og Wisconsin, hvor landsmøtet denne uken finner sted.
Utdanning gir muligheter
Det er likevel ikke lenge siden pipen hadde en annen lyd.
Vance vokste opp i en fattig arbeiderklassefamilie i Ohio. Moren var rusavhengig og han ble hovedsakelig oppdratt av besteforeldrene.
Etter å ha vervet seg til US Marines og tjeneste i Irak, tok han en grad i filosofi og statsvitenskap ved Ohio State University, før han fortsatte studiene på prestisjetunge Yale Law School. I løpet av de tre årene han tilbrakte der, skaffet han seg nettverk og en godt betalt jobb innen finans.
Denne reisen inspirerte ham til å skrive den bestselgende boken Hillbilly Elegy, som kom ut i 2016 og som delvis var en videre bearbeiding av en oppgave han skrev på Yale. I boken beskriver han hvordan utdanning er nøkkelen til å skaffe seg muligheter, og hvordan høyere utdanning hjalp ham ut av fattigdom.
Boken har nylig også blitt adaptert som Netflix-drama. Etter at Donald Trump offentliggjorde at Vance ville stå ved siden av ham i valgkampen, økte de globale seertallene fra 1,5 millioner sette minutter til 19,2 millioner minutter.
Universiteter betalte bokturné
I forbindelse med utgivelsen av boken i 2016, dro Vance på en bokturné som omfattet flere universiteter. Han holdt avslutningstaler, foredrag og deltok i politiske debatter.
I løpet av turneen snakket han glødende om betydningen av utdanning, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).
Ifølge dokumenter AP har fått tilgang til, fikk J.D. Vance betalt minst 70.000 dollar (750.000 norske kroner etter dagens kurs) fra institusjonene for å holde disse talene.
I forbindelse med en tale han holdt på det private Millikin University i 2017, fikk Vance betalt 20.000 dollar (nesten 215.000 kroner), i tillegg til at reisen ble dekket med 1000 dollar og han ble påspandert middag.
Ved University of Arkansas fikk Vance et honorar på 13.000 dollar (nesten 140.000 kroner), i tillegg til dekket reise og middag, og Bowling Green State University og West Virginia University betalte ham begge et honorar på 15.500 dollar (nesten 170.000 kroner), skriver AP.
Nyeste artikler
Tove Magnæs Bolstad (1944 — 2024)
Mener lovforslag er et utilbørlig maktovergrep mot barn og unge
Vi må løse utfordringene sammen
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge
Hoel: Fritt fram for innspill om læring i arbeidslivet
Mest lest
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data