Oslo Science City
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Oslo Science City har kun tre til fire årsverk, men på halvannet år har fem personer sluttet. Tidligere ansatte peker på lederstilen til administrerende direktør som grunnen.
Prestisjeprosjektet Oslo Science City så dagens lys i 2019 da det ble enstemmig vedtatt i Oslo bystyre. Formålet til stiftelsen er å gjøre området fra Majorstuen via Marienlyst og Blindern til Gaustad og Nydalen, til Norges første innovasjonsdistrikt.
Men alt er ikke gull og grønne skoger innenfor Oslo Science Citys fire vegger.
Det siste halvannet året har tre fast ansatte sagt opp, en midlertidig ansatt sagt opp og én innleid vikar valgte å ikke forlenge kontrakten da den gikk ut. Det er betydelige utskiftninger for en administrasjon som i utgangspunktet varierer mellom tre og fire årsverk.
En ansatt valgte å si opp etter kun tre måneder i jobben.
Khrono har vært i kontakt med flere tidligere ansatte. De peker på lederstilen til administrerende direktør Christine Wergeland Sørbye som årsaken til at de sa opp.
Budsjett på ni millioner
De tidligere ansatte forteller at de begynte i jobben med idealistiske mål, og at Oslo Science City var et spennende og ambisiøst prosjekt.
Den motivasjonen forsvant fort. De følte at de stadig ble overprøvd og at de ikke ble involvert i beslutninger.
En tidligere ansatt spør om det ikke snart bør ringe en bjelle for styret og undres over at styret ikke har reagert på antall ansatte som har kommet og gått i løpet av halvannet års tid i et prosjekt som det brukes noen millioner kroner på i året.
Regnskapet for 2023 viser at Oslo Science City hadde utgifter for litt over 9 millioner kroner, og gikk 160.000 kroner i minus. Brorparten ble brukt på lønn, men Oslo Science City hadde også konsulentutgifter på 1,5 mill. kroner.
Oslo kommune var største bidragsyter med 2 millioner kroner i året. Deretter fulgte blant andre Universitetet i Oslo og Handelshøyskolen BI med 549.000 kroner årlig. Også Samskipnaden SiO og Sintef var inne med 274.500 kroner i fjor.
Lærer hele tiden
Christine Wergeland Sørbye er blitt forlagt kritikken fra enkelte av hennes tidligere medarbeidere.
Hun skriver i en e-post til Khrono at Oslo Science City er en liten organisasjon som har hatt en rivende utvikling siden oppstart for få år siden.
— I løpet av denne perioden har vi hatt gleden av å jobbe med masse flinke folk, i organisasjonen og hos medlemmer og samarbeidspartnere. Vi hadde ikke kommet dit vi er i dag uten dem, skriver hun, og fortsetter:
— Det er helt sikkert eksempler på ting vi og jeg kunne ha gjort annerledes og bedre, og i denne jobben lærer jeg masse hele tiden. Utover det er det ikke naturlig for meg som arbeidsgiver å gå inn på detaljer rundt de enkelte arbeidsforholdene i mediene.
Stølen: — Meget godt fornøyd
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (UiO) leder styret for Oslo Science City bestående av topplederne i medlemsorganisasjonene.
Blant dem er én av Norges rikeste menn, mangemilliardær Johan H. Andresen som leder investeringsselskapet Ferd, konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef og Karen Spens, rektor ved BI.
Styreleder Stølen sier at han er kjent med at flere ansatte har sagt opp.
— Jeg er kjent med at en fast ansatt har sagt opp i år, og en i fjor. I tillegg har to medarbeidere på korte engasjementer valgt å tre ut av disse noe tidligere enn planlagt. Det er kanskje ikke helt unaturlig da organisasjons behov og oppgaver endrer seg i denne oppbygningsfasen. Det må være høyde for betydelig fleksibilitet, skriver han i en e-post.
Stølen skriver videre at styret vurderer arbeidet kontinuerlig, og at de er meget godt fornøyd med resultatene som er oppnådd på kort tid og Sørbyes arbeid.
— Oslo Science City utgjør et svært krevende nybrottsarbeid med en meget liten organisasjon. Når vi har kommet så langt som vi har gjort på så kort tid, så har det krevd både stor innsats og stor fleksibilitet fra Oslo Science Citys ansatte og fra de mange som er involvert fra medlemsorganisasjonene. Arbeidsoppgavene må hele tiden tilpasses den raske utviklingen.
Språktrøbbel
Det har ikke bare vært en dans på roser for Oslo Science City ellers heller. De fikk Språkrådet på nakken i 2023 for å mangle et norsk navn.
Språkrådet reagerte blant annet på at medlemsforeningen omtalte området som en bydel, og mente at det engelske navnet strider mot språkloven hvor det står at det offentlige har en særlig plikt til å bruke, styrke og utvikle norsk som samfunnsbærende språk.
I 2023 fikk Språkrådet gjennomslag, og et alternativt norsk navn ble opprettet — Kunnskapsbyen i Oslo.
Oslo Science City har også fått kritikk for å ha for få kvinner i styret. På et tidspunkt var kun 1 av 12 styremedlemmer en kvinne. Siden den gang er antall kvinner i styret tredoblet, og nå er 3 av 16 styremedlemmer kvinner.
Endringslogg 05.12.2024 kl. 17.45: Det er presisert i brødteksten at en av dem som har sluttet er en innleid vikar som ikke forlenget kontrakten, og ikke en midlertidig ansatt.