Intervju

Vurderer å endre norsk­krav og studieavgift for utlendinger

Den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren, Sigrun Gjerløw Aasland,  sier hun vil høre på innspill om norskkrav til utenlandske forskere og studieavgift for internasjonale studenter.

Statsminister Jonas Gahr Støre har vært tydelige på at de nye statsrådene skal hoppe på et tog i fart. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Gjerløw Aasland (Ap) har travle dager med å møte små og store organisasjoner innenfor akademia.
Publisert Sist oppdatert

Forventningene til den nye statsråden for forskning og høyere utdanning, Sigrun Gjerløw Aasland (Ap), er store. 

Spesielt blant dem som ønsker å se henne reversere regjeringens beslutning om å innføre studieavgift for internasjonale studenter utenfor EØS-området og norskkrav for utenlandske forskere. 

FAKTA

Sigrun Gjerløw Aasland

  • Født: 11. februar 1978, i Grimstad.
  • Utdanning: Universitetet i Bergen og University of Perpignan i Frankrike. Har en mastergrad i internasjonal økonomi og konflikthåndtering fra Johns Hopkins University i 2003. 
  • Hun har tidligere vært statssekretær i Klima- og miljødepartementet (mai 2024-februar 2025). 
  • Før det var hun leder i miljøstiftelsen Zero fra 2021 til 2024. Hun har tidligere vært nestleder i Tankesmien Agenda, og hun har også bakgrunn fra Econ, Norfund, analyseselskapet Damvad og fra Verdensbanken. 

 Kilde: SNL.no

Den ferske statsråden er forsiktig med å love endringer, men hun sier at dette er saker hun ser på.

— På dag to i jobben vil jeg ikke si noe konkret om dette, men det er saker som jeg allerede jobber med. Jeg har lyst til å snakke med veldig mange de neste dagene og ukene, og så tenker jeg at vi skal finne gode løsninger som oppfyller de behovene som er, sier Aasland.

— Er du fornøyd med dagens løsninger? 

— Jeg oppfatter i hvert fall at det er misnøye med dem. Det er viktig å anerkjenne at det er gode begrunnelser for at de er innført. Vi ønsker å bygge opp sterke fagmiljøer i Norge og ta vare på det norske språket, men vi må sørge for at vi gjør det på en måte som ikke stikker kjepper i hjulene for internasjonalisering.

Venstre + Ap =?

Partileder i Venstre, Guri Melby, er blant dem som ivrer etter å fjerne skolepenger og norskkravet. 

I Khrono torsdag oppfordrer hun den ferske statsråden til å se til hennes parti og Høyre som nye samarbeidspartnere i forskning- og høyere utdanningspolitikken

— De kan fortsette å søke flertall med SV og Senterpartiet, men da vil trolig lite endre seg. De kan også få flertall med Venstre og Høyre. Om de velger det, vil vi kunne få til endringer i sektoren veldig raskt, sier Melby.

Aasland sier ikke umiddelbart ja til tanken, men åpner for at partiet kan samarbeide med flere partier. 

— Vi har hatt et godt samarbeid med Senterpartiet og SV om budsjettene, og det har vi tenkt til å fortsette med. Og så er jeg opptatt av å styrke internasjonaliseringen. Det betyr at vi skal koble norske forskningsmiljøer med sterke internasjonale miljøer og legge til rette for at Norge er et attraktivt land å forske i, sier Aasland, og fortsetter:

— Vi kommer til å søke å samarbeide med de partiene som det er relevant å samarbeide med fra sak til sak. Det må vi nå som vi er en mindretallsregjering i enda større grad enn vi var før. Vi skal samarbeide med flest mulig, tenker jeg. 

Planen er klar

Kun to dager har gått siden hun overtok nøkkelkortet fra tidligere statsråd Oddmund Hoel (Sp). Samme dag sa hun offensivt at «det skal merkes at Arbeider­partiet som styrer denne sektoren»

— Nå har jeg planen klar, sier hun nå, og ler. 

— Har du noen signaler som du ønsker å sende til sektoren? 

— Jeg skal bruke god tid på å snakke med de forskjellige universitetene, høyskolene, instituttene, forskerne og studentene før jeg kommer med en «quick fix». 

Hun kan likevel komme med noen små hint om retningen hun ønsker å gå i. Aasland sier at hun er opptatt av å legge til rette for at norske forskningsmiljøer kan konkurrere internasjonalt.

— Så må vi se på hva vi må skru på for å gjøre det. Det handler om å kunne konkurrere om midler i internasjonale systemer, som vi gjør bra, det handler om å tiltrekke seg stipendiater og studenter fra andre steder, det handler om å kunne inngå forskningssamarbeid og delta i dem. Så det kommer jeg til å være opptatt av. 

Statsråden trekker videre fram det grønne skiftet og omstillingen det norske samfunnet er i, og skal igjennom. Før hun ble statsråd var Aasland statssekretær i Klima- og miljødepartementet, og hun har tidligere vært leder i miljøstiftelsen Zero. 

— Jeg brenner for det grønne skiftet og klima- og energiomstilling. Det tar jeg med meg til denne jobben, selv om det også er mange andre oppgaver vi skal løse. Jeg er opptatt av rollen universiteter, høgskoler og forskning skal spille i det grønne skiftet.

Aasland har bakgrunn fra Zero og Klima- og miljødepartementet, og engasjementet for det grønne skiftet tar hun med seg inn i jobben som forsknings- og høyere utdanningsminister, sier hun.

«Festen er over»

Tre og et halvt år har gått siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet inngikk regjeringssamarbeid og sistnevnte parti fikk ansvaret for forsknings- og høyere utdanningspolitikken. 

I løpet av årene som har gått har flere utspill, særlig fra Ola Borten Moe som var statsråd fra 2021 til 2023, fått sektoren til å heve øyenbrynene. 

«Festen er over» var den tydelige beskjeden til Borten Moe da han hadde fått nok av byggeprosjekter som gikk over budsjett. 

På Kontaktkonferansen i 2023 la samme statsråd fram en liste på 15 punkter som han kalte en «ekstrem oppussing» av sektoren. 

— Hvordan tenker du å kommunisere med sektoren? Er du like spissformulert?

— Jeg håper at folk er mer opptatt av hva vi faktisk gjør enn hva vi sier og hvilke ord vi bruker. Og så har jeg lyst til å si at vi har gjort mye bra, blant annet for studentenes økonomi og fagskolene. Det er arbeid som jeg støtter fullt ut. Det viktige er hva vi får til sammen, hva vi klarer å få til, enn hvilke merkelapper vi setter på det, sier arbeiderpartipolitikeren. 

Mer kvalitet

2024 ble året da universitetene og høgskolene for alvor fikk kjenne på kroppen at det er trangere økonomiske tider, og Aaslands forgjenger Oddmund Hoel måtte tåle kritikk for en realnedgang i budsjettrammen på 1,3 prosent

Etter at statsbudsjettet for 2025 ble lagt fram, demonstrerte flere fagforeninger utenfor Stortinget mot Hoel og regjeringens politikk. Han avfeide kritikken og slo fast at det er ingen krise

Den forrige statsråden har gjentatte ganger pekt på utfasingen av ekstraordinære midler gitt i forbindelse med pandemien, og at den statlige støtten skal tilbake til 2019-nivå. 

Aasland slår fast at hennes hovedbudskap er at det trengs en trygg og solid finansiering av forskning og høyere utdanning. 

— Vi kommer til å oppleve trangere offentlige budsjetter på alle områder. Det kommer vi ikke utenom. Men vi skal sørge for en skikkelig finansiering av sektoren. Og så ønsker jeg å utfordre næringslivet til å finansiere forskning i større grad enn de gjør nå, sier Aasland. 

Fremover vil det være viktig å få mest mulig ut av pengene vi bruker, sier Aasland. 

— På mandag skal jeg ta imot Studiebarometeret som sier noe om hvordan vi ligger an med kvaliteten i utdanningen, noe jeg har brent for helt siden jeg var leder i Norsk Studentunion. Det blir viktig fremover å jobbe med å få mest mulig ut av pengene vi bruker, blant annet på å ha høy kvalitet i utdanningen og i forskningen.

Powered by Labrador CMS