rektorvalg

Minst to team stiller i Ås. Sittende rektor Fjellheim leder ett av dem

Det blir valgkamp i Ås når rektorvalgkampen nå sparkes i gang, noen få uker før valget i mars.

Team Fjellheim er klare for valgkamp ved NMBU: Hilde Vinje, Siri Fjellheim og Finn A. Weltzien.
Publisert

Ås (Khrono): To team har meldt seg til valgkamp for å bli rektorat for de neste fire årene ved universitetet i Ås. Foreløpig. Sittende rektor Siri Fjellheim stiller, det samme gjør tidligere prorektor for utdanning Solve Sæbø.

16. februar er fristen for å melde sin interesse for å bli valgt rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Kandidatene godkjennes 24. februar, mens valget gjennomføres 17.—21. mars. Det er første gang det skal velges rektor ved NMBU. 

FAKTA

Team Fjellheim

Rektor: Siri Fjellheim (51) 

Fjellheim er professor i plantebiologi. Og har vært ansatt ved NMBU sier 2000. I 2020—21 var hun prorektor for forskning og innovasjon ved NMBU, og i perioden 2022-23, før hun ble konstituert som rektor, ledet hun Institutt for plantevitenskap ved Fakultet for biovitenskap. Hun har vært ansatt rektor siden høsten 2023. 

Prorektor for forskning og innovasjon: Finn A. Weltzien (55)

Weltzien er professor i fysiologi, har jobbet ved Veterinærhøgskolen siden 2008, fra 2019-2021 som leder for Institutt for prekliniske fag og patologi. Han har også lang fartstid fra NMBUs forskningsutvalg. Prorektor fra januar 2022. 

Prorektor for utdanning: Hilde Vinje (38) 

Vinje startet sin utdanning ved NMBU i 2008 som lektorstudent i realfag, og tok sin doktorgrad på universitetet innen bioinformatikk. Hun hadde et år ute før hun vendte tilbake til NMBU i 2018: I dag er hun førsteamanuensis i biostatistikk og studieleder ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap.

Da Veterinærhøgskolen og det da hetende Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) ble slått sammen i 2014, ble det også valgt rektor, Mari Sundli Tveit, men den valgte rektoren ble deretter ansatt av styret som fikk en ekstern styreleder, Siri Hatlen. En løsning som det ble lagt opp til av Kunnskapsdepartementet for å sikre en god fusjon. De faglige ansatte mente dette var en engangsløsning, men fikk ikke gehør i departementet for dette. 

Siden den gang har det vært ansatt rektor ved NMBU, inntil styremøtet i desember 2024 da styret med 6 mot 5 stemmer vedtok å endre styringsmodell, tilbake til valgt rektor. 

Er ansatt, stiller til valg 

En av de som i styremøtet i desember argumenterte hardt for at det var viktig å beholde ansatt rektor i den vanskelige omstillingsfasen NMBU er i, var sittende og ansatt rektor, Siri Fjellheim. Nå har styringsmodellen endret seg, og Fjellheim stiller til valg som rektor. Med seg har hun Finn A. Weltzien som prorektor for forskning og innovasjon og Hilde Vinje som prorektor for utdanning. 

— Jeg må spørre deg Siri Fjellheim. Du kjempet i styret for at NMBU skulle beholde ansatt rektor, og nå stiller du til valg, hvordan henger dette sammen? 

— Jeg har jo ikke først og fremst kjempet for å beholde modellen med ansatt rektor, men det er riktig at jeg mente det var riktig i den situasjonen NMBU var i nå å ikke endre ledelsesmodell, mitt i en krevende omstillingsperiode, sier Fjellheim. Hun legger til: 

— Nå er valget tatt, og jeg har veldig respekt for styrets avgjørelse. I det vedtaket var gjort startet vi og jeg arbeidet med hvordan endre modell på en enklest og best mulig måte. Jeg har også brukt tiden etter vedtaket med å snakke med andre rektorer som sitter i en valgt posisjon og spurt hva de opplever som er det beste med den modellen. 

— En modell med valgt rektor ved et universitet har mange styrker, og det er også veldig spennende å kanskje få lov til å være med å utforme en slik ny ledelse her ved NMBU. 

— En av de tingene vi ønsker å jobbe med er bedre samhandling, medbestemmelse, tillit og gode, transparente prosesser.

Siri Fjellheim, rektorkandidat og sittende rektor, NMBU

Fjellheim legger til at det å få på plass valgt rektor har vært en sak som tillitsvalgte og ansatte har vært opptatt av lenge, og at det i seg selv kan gi et godt grunnlag for å få universitetet til å jobbe med omstilling og annet sammen.

Som motkandidat som rektor møter Fjellheim i hvert fall Solve Sæbø. Det var Tuntreet som først meldte dette. De skriver at teamet som stiller blir Solve Sæbø som rektorkandidat, Elin Kubberød som prorektor for utdanning og Erik Trømborg som prorektor for forskning.

Tøff omstilling 

Finn A. Weltzien er i dag ansatt prorektor for forskning og innovasjon, og et naturlig valg for Fjellheim når hun skal velge et team rundt seg. 

I tillegg har Fjellheim med seg førsteamanuensis Hilde Vinje som i dag også fyller rollen som studieleder ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap. 

— Hva tenker dere er det viktigste i den fasen man er i nå i forhold til omstillingen? Og hva skal til for at NMBU skal komme helskinnet ut av den? 

— Dette er jo et av hovedspørsmålene for oss. I første omgang gjelder det at alle på hele universitetet, institutter, fakulteter og andre enheter, holder kontroll på sine budsjetter. Vi er opptatt av gode prosesser og at man får god medvirkning, transparens, og ikke minst samarbeid på tvers. 

Fjellheim trekker fram at det er igangsatt en rekke prosesser allerede med tanke på samhandling og effektivisering. Et slikt tiltak handler om arealeffektivisering, der man blant annet ser på flytting av noen miljøer for å frigjøre areal. 

— Her har vi også en campusutviklingsplan som pålegger oss å redusere arealet vårt med 10 prosent innen 2030, sier Fjellheim. 

— Mer ut av ressursene 

— Vi må også huske på at NMBU er et lite universitet. Vi er på størrelse med matnat fakultet ved Universitetet i Oslo. Vi må bidra til at universitetet blir mer fleksibelt og effektivt. Vi må kort sagt klare å få mer ut av de ressursene vi har, sier Weltzien. 

Han har vært i vinden de siste ukene med flere ulike saker. Sist et utspill om jobbing for mer eksterne midler til universitetet gjennom det som blir kalt fundraising. 

— Hvordan ble det tatt imot av styret? 

— Styret tok imot våre forslag med åpne armer. Det er en iboende skepsis i sektoren knyttet til å samarbeide med industri, man er redd for den akademiske friheten, men her ved NMBU har vi jo egentlig jobbet tett på industrien og samfunnet rundt oss siden starten i 1859. Så vi har både gode tradisjoner og mye erfaring med dette som vi nå kan dra nytte av, sier Weltzien.

Utgangspunktet for at ikke bare NMBU, men også flere andre institusjoner, nå ser på nye metoder for å hente inn penger, er at sektoren har fått beskjed om budsjettene ikke vil vokse, og at de må se seg om etter mer eksterne midler. 

— Derfor er det viktig å få brettet ut finansieringslandskapet vår, sier Weltzien, og legger til: 

— Men selvfølgelig at vi hele tiden har de etiske aspektene med oss. Det skal være akademisk frihet, vi skal ha integritet i forskningen. Det er jo kjempeviktig. Vi har balansert det som finnes her i mange, mange år. Det nye er at vi nå forsøker å hente privat finansiering på en koordinert og målrettet måte. Så det er et spennende nybrottsarbeid. Vi har fått mye positiv oppmerksomhet rundt det. 

Står nær forskningen 

Fjellheim har hele tiden mens hun har sittet i lederposisjoner beholdt forskningsgruppen sin, og legger ikke skjul på at det ikke bare er enkelt å velge bort denne for nye fire år. Hun understreker at forskningsfeltet hennes er i svært gode hender, men hun skulle gjerne vært mer involvert. 

— Det som blir bra med den nye modell og delt ledelse er vi som rektorat i større grad nettopp kan fokusere på det fagstrategiske, og de faglige utfordringene ved universitetet. Det ser vi fram til, sier Fjellheim. 

Grønt og bærekraftig 

Fjellheim, Weltzien og Vinje er alle tre veldig opptatt av den store betydningen NMBU i dag har med tanke på å bringe fram ny kunnskap rundt de aller største samfunnsutfordringene vi står overfor. Det handler om grønn omstilling, det handler om bærekraft, det handler om matproduksjon og globalt samarbeid. 

— Forskningen vår er svært viktig, men også studentene våre. Vi utdanner svært viktige kandidater som skal ut i verden for å gjøre en forskjell, sier Vinje. 

Samhandling, medbestemmelse og tillit er viktige nøkkelord for team Fjellheim: Hilde Vinje, Siri Fjellheim og Finn A. Weltzien.

Hun legger til at på NMBU er det allerede i dag et tett forhold mellom utdanningene og forskningen, og det er ønskelig at en slik kobling forsterke ytterligere. 

— Vi vil forsterke den forskningsbaserte utdanningen. Det gjør at de kandidatene vi utdanner er veldig relevante i et samfunn der bærekraft og grønn omstilling så til de grader står på dagsordenen, sier Vinje. 

Prioriterer studenter og undervisning 

De tre legger til at man har et godt studentmiljø ved NMBU allerede, men at rektoratet ønsker at dette skal det jobbes videre med, i tett samarbeid med studentene. NMBU har flere år på rad hatt landets mest fornøyde universitetsstudenter, den posisjonen ønsker de også å beholde i årene framover. 

— Vi har en høy andel vitenskapelig ansatte i forhold til antall studenter, langt høyere enn ved andre universiteter. Dette gjør at vi får en tettere kobling mellom undervisning og forskning, sier Weltzien. 

Han forteller at etter et studentinitiativ har NMBU nå startet et nytt prosjekt der bachelorstudenter blir invitert inn til å være med å forske. Studenter i forskning, er foreløpig navn på prosjektet som startet opp i januar. 

FAKTA

Fem rektorer skal velges denne våren

  • Universitetet i Oslo (UiO), NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og Universitetet i Bergen (UiB) skal alle velge rektorer denne våren. Det samme skal de ansatte og studentene ved Norges idrettshøgskole (NIH) og Norges musikkhøgskole (NMH). 
  • Ved UiB og Musikkhøgskolen stiller sittende rektor for en ny periode, mens ved NMBU, UiO og Idrettshøgskolen er det ingen rektorer som forsvarer sin posisjon.
  • Svein Stølen (UiO) og Lars Tore Ronglan (NIH) har begge sittet i to perioder. Ved NMBU har de byttet fra ansatte til valgt rektor denne gang. Sittende ansatt rektor er Siri Fjellheim.
  • Ved UiO har det nå meldt seg hele tre team i kampen om å bli det neste rektoratet. Alle teamene er ledet av tre kvinner. Ragnhild Hennum, dekan Det juridiske fakultet, dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo og direktør for Kreftregisteret Giske Ursin.
  • Ved Idrettshøgskolen ser det nå ut til å brygge til ordentlig valgkamp. Én kandidat har meldt seg, mens andre er i tenkeboksen. Fristen her er 17. februar.
  • Ved Musikkhøgskolen sitter foreløpig andre enn sittende rektor Astrid Kvalbein stille i båten. Fristen her var 24. januar.
  • Ved Universitetet i Bergen utfordrer Lise Øvreås Margareth hagen. Fristen for andre til å melde seg var 5. februar.
  • Ved NMBU er nå planen for valget lagt og fristen for å melde sitt kandidatur er 16. februar. To team har så langt meldt seg. Ett ledet av sittende rektor Siri Fjellheim, det andre av tidligere prorektor Solve Sæbø.

— Det er et studentdrevet som vi har samarbeidet godt om, og som er møtt med et stort engasjement fra våre ansatte, sier Weltzien. 

De tre er også er også opptatt av å ta vare på de gode underviserne, og at gode karriereveier i flere retninger skal utvikles videre. 

— Det skal lønne seg å satse på undervisning, slik at man kan se det på karrieremuligheter man får og for den del lønnsslippen, sier Weltzien. Vinje følger på:

— Vår meritteringsordning for undervisere er viktig for oss, og som første universitet har vi nå hatt et nasjonalt symposium for meritterte undervisere. Det var veldig vellykket og noe vi ønsker å videreføre, sier Vinje. 

Håper på bedre satsing på internasjonalisering 

— Det er ny regjering og ny statsråd, hva tenker dere om hva det betyr for NMBU? Senterpartiet er opptatt av matproduksjon, men ikke fullt så opptatt av internasjonalisering, som NMBU er? 

— Vi har ikke på noe som helst tidspunkt følt at Senterpartiet har støttet den akademiske siden av norsk matproduksjon. Og det kombinert med en total mangel på internasjonal satsing og forståelse, så er det ikke et tap for oss at Senterpartiet er ute av regjering, sier Weltzien. 

— Noen av de utdanningene våre er jo felles med andre universiteter, men vi har jo kanskje litt mer bærekraftsvinklingen på mange fag. Mange fagområder som er veldig relevante nå, har vi tung forskning og utdanning på, sier Fjellheim. Hun fortsetter: 

— Det er en stor geopolitisk usikkerhet. Vi må tenke matberedskap. Det er jo en del av totalberedskapen med lokalbasert matproduksjon. Her har NMBU mye relevant kunnskap og forskning. 

I tillegg er Fjellheim opptatt av det globale perspektivet. Da regjeringen innførte skolepenger for utenlandsstudentene var NMBU en av mange institusjoner som merket dette godt. Mange studenter fra det globale sør kommer ikke lengre til universitetet.

— Taper vårt ligger først og fremst i at vi ikke har disse studentene fra det globale sør i vårt fagmiljø lengre. De har i flere tiår vært en ressurs for å utvikle gode fagmiljøer på tvers av landegrenser, sier Fjellheim.

— Helt tanken om at universitetssektoren kan overleve på sikt med bare rekruttering og samarbeid nasjonalt, så er det et bomskudd. I vår verden er det globale og internasjonale perspektivet helt vesentlig. Sittende regjering har fjernet virkemidler og puttet kjepper i hjulet for dette, og det er egentlig en krise for sektoren, ikke bare for oss, og vi forventer at det blir snudd, sier Fjellheim.

Powered by Labrador CMS