Anne Borg foreslår at universitetsstyret splitter opp Institutt for historisk studier og vurderer displinære tiltak overfor én ansatt. Bildet er fra NTNUs styremøte i september, neste møte er 31.oktober. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor innstiller: Én ansatt kan bli ilagt disiplinærstraff etter NTNU-konflikt

Historisk konflikt. Konstituert rektor Anne Borg ved NTNU har bestemt seg: Kun én ansatt bør ilegges disiplinærstraff etter den mangeårige konflikten ved Institutt for historiske studier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNUs ledelse varslet allerede 19. september i år at de vurderte å gi flere ansatte ved det konfliktherjede Institutt for historiske studier disiplinærreaksjoner som følge av hendelser under mangeårige konflikter ved instituttet.

Men fredag bekreftet stedfortredende kommunikasjonssjef, Jan Erik Kaarø, overfor Khrono at det kun vil dreie seg om én person.

Det er én sak som har en slik alvorlighetsgrad at ledelsen vil legge den fram for styret 31.oktober. Det utelukker ikke at det kan komme reaksjoner mot flere personer, som ikke krever styrebehandling.

Jan Erik Kaarø

— Det er én sak som har en slik alvorlighetsgrad at ledelsen vil legge den fram for styret 31. oktober. Det utelukker ikke at det kan komme reaksjoner mot flere personer, som ikke krever styrebehandling, skriver han i en epost til Khrono.

Universitetsstyret avgjør direkte

I september vedtok universitetsstyret at Institutt for historiske studier (IHS) midlertidig skulle flyttes ut av Fakultet for humanistiske fag, og legges direkte inn under rektor Anne Borg. Bakgrunnen var at så godt som alle involverte parter ved institutt og fakultet ville være inhabile i håndteringen av eventuelle reaksjoner og forslag til omorganisering av instituttet.

En konsekvens av dette grepet er at rektor kan innstille overfor styret på såkalte disiplinære tiltak.

NTNUs HR- og HMS-sjef, Arne Hestnes, har tidligere bekreftet overfor Khrono at de disiplinære reaksjonsformene det kan være snakk om er avskjed, oppsigelse, suspensjon og såkalt ordensstraff.

Som ordensstraff kan statsansatte ilegges tap av ansiennitet fra én måned til to år, eller varig eller midlertidig omplasseres til en annen stilling - også en lavere stilling.

Munkeby: Kan ikke gi detaljer

Khrono spurte torsdag Hestnes og organisasjonsdirektør Ida Munkeby og HR-sjef Arne Hestnes, om hva slags type straff det kunne være aktuelt å ilegge, hvor mange det ville gjelde, om det ville være folk fra alle sider av konflikten, samt om noen på ledernivå ved institutt og fakultet også ville møte reaksjoner.

Munkeby valgte å svare på alle spørsmålene samlet i en epost via stedfortredende kommunikasjonssjef:

— Jeg kan ikke gi detaljer om behandlingen av personalsakene da dette er taushetsbelagt informasjon, men helt generelt kan jeg si at ansatte som kan få en reaksjon fra arbeidsgiver vil få en forhåndsbeskjed om dette i løpet av denne uka. (sist uke. red.mrk.)

Og når fredagen kom, var det altså kun én person som var plukket ut til å ilegges slik straff.

Utilbørlig atferd og brudd på tjenesteplikter

Begrunnelsen for å ilegge straff som avskjed, oppsigelse, suspensjon eller ordensstraff skal ifølge Lov om statsansatte (tidligere Tjenestemannsloven) være at vedkommende har overtrådt sine tjenesteplikter, eller unnlatt å oppfylle dem. «Utilbørlig adferd i eller utenfor tjenesten som skader den aktelse eller tillit som er nødvendig for stillingen», er en annen grunn.

Konfliktene har ført til store personlige omkostninger for en rekke ansatte på alle sider av konfliktene. Mange frykter også for konsekvensene for studentene og det faglige miljøet. Ikke minst etter at rektor Borg også har foreslått at en forskergruppe, Fate of Nations, som er ledet av Hans Otto Frøland, samt øvrige personer som ikke kan jobbe sammen, skal flyttes ut av instituttet og legges inn under fakultetet med egen ledelse som også rektor skal oppnevne.

Flere har allerede kritisert NTNU-ledelsens grep med å flytte ut forskergruppen. Leder av forskningsgruppen, Hans Otto Frøland, har tidligere uttalt til Khrono at tiltaket må karakteriseres som tvangsflytting.

Professor Steinnes omplassert

En som allerede er tvangsflyttet og blitt plassert utenfor det faglige miljøet på instituttet i over ett år nå, er tidligere leder i Forskerforbundet ved NTNU, historieprofessor Kristian Steinnes. Han ble i september i fjor omplassert mot sin vilje til et annet institutt.

Manglende tillit til instituttleder, brudd på spilleregler for kommunikasjon og negative effekter på arbeidsmiljøet, var noen av grunnene som ble brukt den gangen.

I utgangspunktet skulle omplasseringen vare til instituttlederens åremålsperiode var over i august 2021. Men vel en måned etter omplasseringen gikk instituttlederen av på dagen. Ifølge en melding den gangen følte instituttleder Tor Einar Fagerland seg presset til å gå av etter at en fortrolig epost han hadde sendt til en ekstern konsulent og coach hadde kommet på avveie.

Professor Steinnes er for tiden utenlands. Han opplyser til Khrono at han har vært i kontakt med NTNU-ledelsen for å høre hva som vil skje med han under den potensielt nye organiseringen av instituttet som universitetsstyret også skal vedta 31. oktober, og skal ha fått til svar at alle personalsaker skal avklares i løpet av oktober.

Ingen kommentar fra forhåndsvarslet

Vedkommende som har fått forhåndsvarsel om mulig ileggelse av disiplinærstraff, som styret eventuelt skal vedta på sitt møte om 11 dager, ønsker ikke å kommentere saken overfor Khrono.

Khrono er ikke kjent med hvor mange som eventuelt har fått varsel om en mildere reaksjon, som ikke er et såkalt enkeltvedtak, og dermed ikke trengs å behandles av styret.

Styrets vedtak kan eventuelt påklages til Kunnskapsdepartementet.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS