Debatt peder inge furseth

Et vellykket samarbeid mellom høgskoler og nærings­livet krever gjensidig innsats

Det er viktig at næringslivsledere er engasjert i Norges fremste læresteder og deres kvalitet. Men det er ikke nyttig når de videreformidler påstander uten rot i virkeligheten.

Professor ved Handelshøyskolen BI, Peder Inge Furseth, mener tidligere Google Norge-sjef Jan Grønbech uttaler seg uriktig om inivtasjoner til å forelese ved BI.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Jan Grønbech, den tidligere Google Norge-sjefen gjennom 14 år, fremsetter i Khrono 24.10 flere oppsiktsvekkende påstander om norske utdanningsinstitusjoners manglende interesse for innovasjon. Jeg føyer meg inn i rekken av mennesker som ønsker å imøtegå disse, fortrinnsvis de påstander som tar for seg mitt eget arbeidssted.

Grønbech hevder blant annet at Google aldri fikk noen henvendelser fra Handelshøyskolen BI om å snakke om markedsføring i det 21. århundre. Dette stemmer ikke. I årene 2008-2015 inviterte jeg Grønbech gjentatte ganger til å komme til BI for å forelese i Master of Management-programmet Digitalisering, Innovasjon og Forretningsmodeller (tidl. Nyskaping og kommersialisering). Han takket ja én gang.

Jeg spurte også Grønbech flere ganger om han kunne bistå oss under masterprogrammets årlige modul i Silicon Valley. Vi ønsket blant annet å besøke Googles hovedkvarter i Mountain View for å få oppdateringer om ny teknologi og verdiskaping. Den gjennomgående responsen fra Grønbech var at det var så stor etterspørsel etter slike besøk at, som han selv skrev til meg ved en anledning, «der kommer skoleklasser til kort». Skoleklasser? Deltakerne på disse programmene er erfarne og velutdannede ledere og spesialister fra både privat og offentlig sektor.

Etter at jeg foreslo at BI-programmet kunne besøke Google i Mountain View årlig, skrev han til meg i november 2009 at «så er det nok mye forlangt at BI kan få en av de plassene hvert år, i konkurranse med annonsører». Greit nok det, men da kan ikke Grønbech i ettertid hevde at BI ikke har tatt initiativ til et tettere samarbeid med arbeidsgiveren hans.

Etter gjentatte avslag fra Grønbech så jeg ingen grunn til å fortsette dialogen med ham eller Google Norge. De siste 20 årene har jeg i alt hatt over 400 andre gjesteforelesere på besøk i utdanningsprogrammer jeg årlig har vært ansvarlig for i Oslo, Oxford og Silicon Valley/San Francisco/Berkeley. Deltakerne på disse programmene har fått solid innsikt i ny teknologi og verdiskaping gjennom bedriftsbesøk i Silicon Valley hos selskaper som Apple, Salesforce, Tesla, Facebook, IBM og Intel, bare for å nevne noen eksempler.

Så er det også viktig å understreke at jeg kun er én av flere hundre forelesere på BI som kan vise til tett kontakt med store næringslivsaktører og gjesteforelesere fra privat og offentlig sektor. BI er ikke avhengig av velvilje fra én bestemt bedrift eller virksomhet for å levere programmer av topp kvalitet.

Grønbechs kommentarer om Norges middelmådige læresteder, og deres «manglende interesse for innovasjon» tolker jeg som at Grønbech selv kanskje ikke er så godt oppdatert på hva institusjoner som NTNU og BI bruker tid på eller bidrar til i samfunnet. For interessen og bidragene på området er veldokumenterte og lett tilgjengelige. Kanskje den tidligere Google-sjefen burde google litt oftere?

Han ville da funnet flere eksempler på at BI har svært høy interesse for innovasjon: Vi tilbyr kurs om innovasjon sammen med toppuniversiteter både i California og Kina; det er et nytt institutt på BI kalt Institutt for datavitenskap og analyse; og vi har et Nordisk Senter for Internett og Samfunn som leverer topp-publikasjoner internasjonalt.

I utdannings- og forskningsverdenen er vi åpne for konstruktiv kritikk. Mange av oss er interessert i å vite hva internasjonale institusjoner gjør bedre enn oss og hvor vi har rom for forbedring.

Med det sagt, Jan; jeg vil jeg gjerne invitere deg til BI igjen. Når passer det for deg å ta turen til oss i Nydalen?

Les også:

Les flere debattinnlegg på Khronos debattside

Powered by Labrador CMS