Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka 5. januar 2025 - 08:13
Amerikaneren kom til Norge for å forske på bjørn, og fant ut hvor avhengige de er av blåbær 4. januar 2025 - 09:33
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn 31. desember 2024 - 08:22
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst 30. desember 2024 - 16:28
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon? Ekaterina Zaharieva legger vekt på radikale endringer og forenklinger i Horisont Europa-programmet og bedre ordninger for kvinnelige og unge forskere under grillingen i EU-parlamentet.
Sammenhengen mellom innovasjon, frihet og kronekurs Norske verdier kan vi måle i velferd, og frihet – ikke kroner. Likevel er den lave kronekursen nå et enormt problem for universitets- og høgskolesektoren.
Vi må tenke annerledes om offentlig innovasjon Den norske velferdsstaten står overfor en rekke gjenstridige problemer. Kapasitetsutfordringen i offentlig sektor er gammelt nytt, men vi sitter fortsatt uten gode svar og løsninger.
Doblet inntektene fra oppfinnelser NTNU håver inn penger på oppfinnelser med utspring i universitetets forskningsmiljøer. En av dem er en teknologi som gir ultralydbilder av en helt annen kvalitet enn tidligere.
Tidligfase teknologioverføring: Fordel grunnmidler direkte Forskningsrådet ber nå om innspill til kriteriene og prosedyrene som skal ligge til grunn når 120 millioner kroner til tidligfase teknologioverføring skal fordeles for årene 2025 og 2026. Budskapet fra oss er enkelt: Fordel slike grunnmidler direkte til institusjonene.
Om hvorfor det er så vanskelig med tverrfaglig samarbeid i humaniora — og et forslag til en løsning Hvis flere akademikere tenker over hvordan de og studentene de underviser kan bidra til å forandre samfunnet til det bedre, vil tverrfagligheten komme av seg selv.
Studiepoengfabrikken Studiepoengfabrikkene spytter ut ettertraktede kandidater av høy kvalitet på løpende bånd. Men noen ganger trenger vi innovasjon og samarbeid på tvers av fabrikkgrenser for å skape nye typer kandidater tilpasset fremtidens samfunnsmaskineri.
Svadakritikk av innovasjon og berekraft Ein kan score poeng ved å kritisere namneendringar i studieprogram og enkeltemne. Men om denne kritikken ikkje byggjer på ei undersøking av om orda faktisk vert nytta på ein meiningsfull måte eller ikkje, er han tom.
Advarer mot at studier pakkes inn i svada om bærekraft og innovasjon At utdanningsstedene prøver å favne tidens moteord, undergraver deres posisjon som intellektuelle og kritiske samfunnsaktører, mener førstelektor Karl Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania.
Nokre merknadar om innovasjonsideologien Atle Møen går i rette med innovasjonsideologien i Khrono. Men passar Møen sitt ideologikart med terrenget?
Eit forsøk på å forstå den einauga fornuft Det finst ein overhengande fare for den vitskaplege fornufta, nemleg den ideologiske førestillinga om «innovasjon».
Gir tommel opp for «Kunnskapsbyen i Oslo» Språkrådet var ikkje særleg nøgd med namnet Oslo Science City. Men no har det som vert kalla Noregs første innovasjonsdistrikt fått eit norsk namn.
Stråmenn, argumentasjon og integritet. En sluttreplikk til Møen — Møen burde se mer kritisk på egen argumentasjon heller enn å angripe meg, skriver Leif Ove Larsen. Han håper på en mer fruktbar debatt rundt grenseflatene mellom universitetet og samfunnet.
Vrangsyn, stråmenn og tvisyn. Eit svar til Leif Ove Larsen — Sensor Leif Ove Larsen har vurdert meg til stryk. Men hans arge tilsvar er retta mot ein tekst som eg ikkje har skrive, svarar Atle Møen i ein replikk til UiB-kollegaen. Og medgir feil på eitt punkt.
Kunnskapsklynger og innovasjon. En kommentar til Møen Atle Møen insinuerer at Institutt for informasjons- og medievitenskap er en fare for vitenskapen, skriver Leif Ove Larsen i sitt svar til UiB-kollegaen. — Men forklaringen står til stryk.
Innovasjon i helsevesenet - hva venter vi på? I flere tiår har vi vært klar over utfordringene som venter oss i fremtidens helse-Norge. Nå er det nok prat, vi trenger innovasjon i helsevesenet — nå!
Kapret europeisk toppverv — Det er et enormt potensial for å skape enda mer, omsette kunnskapen til konkret innovasjon, sier Toril A. Nagelhus Hernes. NTNU-prorektoren er valgt til ny leder for europeisk ekspertgruppe for innovasjon.
Når ho lurer på noko er svaret å ta meir utdanning. — Eg er eit litt håplaust case Når Randi Taxt lurer på noko, er svaret ofte å studera. Men etter doktorgrad har ho no sett sluttstrek.
Kvar vil vi med innovasjon ved universiteta? Innovasjon er nemnt over hundre gonger i langtidsplanen, men er samstundes ikkje å finne i formåla til universitet og høgskular.
Teknologi for læring: Kost og nytte Utforsking av nye teknologier er essensielt for at akademia og dets studenter, og for at disse skal møte forberedt til arbeidslivet, skriver Cyvin og Mørtsell.
Misforståelser om samspillet mellom grunnforskning og innovasjon Poenget vårt er at vi må sikre at samspillet mellom Universitet- og Høgskolesektoren, instituttsektoren og næringslivet fungerer optimalt, skriver ni dekaner og prodekaner i sitt svar til Rune Dahl Fitjar.
Kunsten å se det usette Innovasjon er ikke flaks. Men kunnskap, visdom, erfaring og kollektive prosesser satt sammen i nye virkeligheter og dermed nye praksiser, skriver universitetslektor Ruth Marie Donovan.
… men den lineære modellen var ikke død Universitetene må jobbe forskningsbasert også når det gjelder hvordan de skal bidra til innovasjon, skriver prorektor ved Universitetet i Stavanger Rune Dahl Fitjar.
Store utfordringer krever mer grunnleggende forskning Hvor radikal innovasjonen blir er i betydelig grad styrt av hvor fremragende vår relevante grunnleggende forskning er. Kvaliteten på denne forskningen vil også i betydelig grad påvirke kvaliteten på utdanningen, skriver ni dekaner og prodekaner.
Hensikten med SFI er ikke å levere innovasjon på døra En del bedrifter sitter og venter på innovasjon uten at de selv bidrar, skriver professor Magne Langseth, som mener at forventningene til SFI-ene må justeres slik at de stemmer over ens med intensjonen bak sentrene.
Hva Helseplattformen lærer oss om digitalisering Hvordan kan vi utvikle teknologiske løsninger som fungerer både for dem som skal rapportere og dem som skal analysere og bruke rapportene. Andreas Ulfsten skriver om hvorfor det gikk galt med Helseplattformen.
Hvorfor er SFI-innovasjon så vanskelig? I teorien er SFIer en fantastisk idé. I praksis ser vi at dette er mer krevende enn man ved første øyekast skulle tro, skriver Eivind Throndsen i Schibsted.
11.000 har lastet ned appen: — Målet er ikke å bli rik Rasmus Tyrén og Dan Olsrød har utviklet en app som over 11.000 studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge har lastet ned. Nå vil de tilknytte seg andre utdanningsinstitusjoner.
Ynskjer seg universitetsstatus til jul Den dagen VID vert universitet vil Noreg sjå eit universitet med større innovasjonskraft og omstillingsevne enn det me er vande med, trur avtroppande styreleiar Torger Reve.
For å gjøre innovasjon nyskapende kan man godt begynne i akademia Jeg håper jeg får mange imot meg når jeg sier at kunstskolene gir en utdanning på øverste hylle i en type grunnlagsundersøkelser som er kollektive og eksperimentelle, skriver Theodor Barth.
Kunstig intelligens: «En holdning som rett og slett kan være farlig» Teknologisk fremskritt går aldri hånd i hånd med moralsk fremskritt, skriver Anja Salzmann i et svar til Lars Nyre.
Vet ikke om han har lønn til innovasjonsansatte i vår En omlegging av arbeidet med å kommersialisere forskning har skapt en pengeskvis for selskapene det gjelder. — Usikkerheten er så stor at vi ikke vet om vi har finansiering, sier sjef i Norinnova, Asbjørn Lilletun.
Å bruke innovasjon som et tomt «moteord» fremstår som utdatert Man kan få inntrykk av at innovasjon er noe man bør være for eller mot. Vi mener det er behov for noen nyanseringer, skriver forsker og førsteamanuensiser ved HINN.
Universiteta kjem ingen veg med å gjera narr av innovasjon Satsinga på innovasjon er her for å bli. Fagmiljøa på universitetet må ta eigarskap til den, skriv Lars Nyre.
Innovasjonssnakk Det økende fokus på «innovasjon» i norsk forskning og utdanning preges av vag begrepsbruk, søknadsbasert forhåndserklæring, og liten vilje til reell etterprøving, skriver Kristoffer Chelsom Vogt.
Hverken tunnelene på E16 eller Apolloraketten er styrt av naturen «Jeg ville trodd en innovasjonsforsker ville bidra til å finne nye måter å bruke teknologi for å løse svære økologiske problemer. Men nei, hos Nyre er det teknologien som bestemmer og handler.»
Teknologien er ikke på sjølstyr «Igjen og igjen har det vist seg at teknologisk utvikling fremst er produkt av menneskers ambisjoner, ressurser, kunnskaper, prøving og feiling i forsøk på å nå et mål om å utvide menneskets muligheter», skriver Jostein Gripsrud.
Campusutvikling for fremtidens universiteter Diskusjonene om campusutvikling bør ikke hovedsaklig være basert på kortsiktige ønsker om å løse plassproblematikk eller lokalpolitiske hensyn, mener professor Tale Skjølsvik.
Mellomrom og blinde flekker i Forskningsrådets porteføljeplaner Forskningsrådets nye porteføljeplaner er ugjennomtrengelige og står i fare for å overse viktige samfunnsutfordringer.
NIFU vil grunnfinansiere kommersialiseringssystem For å sikre en bærekraftig modell for kommersialisering av forskning foreslår et NIFU-prosjekt at de såkalte TTO-ene ved universitet og høgskoler grunnfinansieres.
Oslo satser tungt på datadrevet innovasjon Det finnes utallige gode ideer, men de er ingenting verdt uten kraft og vilje til å realisere dem. Det er dette Oslos innovasjonsdistrikter skal bidra til.
Satset på bacheloroppgaven og skapte milliardeventyr Studentenes bacheloroppgave ble omgjort til en bedrift som nå har 34 ansatte, ny fabrikk og selskapet er verdt over tre milliarder kroner på børsen.
Start jakten på innovasjon i teknologiens dødens dal Naboene våre knuser Norge på innovasjon, og gapet mellom hva næringslivet trenger og det universitetene leverer bare vokser. Hva gjør vi med det?
Vi skal ta vårt ansvar i de store krisene Fire nyttårsforsetter for 2022. Styrke opplæringen av nye forskere. Bedre digitalisering. Finne nye og utradisjonelle samarbeid. Økt fokus på bærekraftig fremtid.
Fekk pris for koronatest Pandemien førde dei saman. No har NTNU-forskarane Magnar Bjørås og Sulalit Bandyopadhyay fått Forskingsrådet sin innovasjonspris for utvikling av koronatest.
Vil ha innovasjon inn i vurdering av akademiske karrierer Fersk studie analyserer hvordan det står til med innovasjonsarbeidet på europeiske universiteter.
Et vellykket samarbeid mellom høgskoler og næringslivet krever gjensidig innsats Det er viktig at næringslivsledere er engasjert i Norges fremste læresteder og deres kvalitet. Men det er ikke nyttig når de videreformidler påstander uten rot i virkeligheten.
BI-professor: — Ga opp å invitere Grønbech og Google Den tidligere Norges-sjefen i Google hevdet at han aldri ble invitert til blant andre Handelshøyskolen BI. — Det stemmer ikke. Vi inviterte ham flere ganger, svarer BI-professor Peder Inge Furseth.
NTNU fikk lære statsråden en lekse om innovasjon Ola Borten Moe er ikke det minste i tvil om at NTNU jobber planmessig med innovasjon. — Samtidig er det heller ikke slik at noe ikke kan forbedres, sier han.
NTNU svarer eks-Google-sjef: Relevant samfunnsbidrag NTNUs samfunnsbidrag er relevant og viktig for privat og offentlig sektor.
Norge taper terreng i det globale kappløpet om ny kunnskap Vi er i utakt med store deler av verden på et område som avgjør fremtidig konkurransekraft og verdiskaping.
Vi er på god vei innen innovasjon og næringslivssamarbeid Eks-Google-sjef karakteriserer universitetene som middelmådige og irrelevante. Vi håper nå regjeringen vil bidra med bedre insentiver for forskere og studenter som vil drive med innovasjon.
Ex-Google-sjef om norske universitet:— Middelmådige med total mangel på interesse Norges største universitet, NTNU, er helt irrelevant, og norske læresteder har ingen interesse for innovasjon . — Det er egentlig en skam, mener den tidligere Google-sjefen, Jan Grønbech.
Mener oljealderen har gjort Norge slappe på innovasjon Norge er jumbo på rankingen over de mest innovative landene i Norden.NTNUs prorektor tror god økonomi og olje er en årsak.
— Vi er mye mer innovative enn man kan lese av statistikken Universitetenes bidrag til innovasjon blir i liten grad fanget opp, mener professor og prorektor ved Universitetet i Stavanger. Han etterlyser et nytt og bredere innovasjonsbegrep.
Ønskjer nye universitetsbygg og forskingspark i Bø Universitetet i Søraust-Noreg er allereie i gang med samarbeid med næringslivet i Telemark. No skal styret ta stilling til om det skal dannast ein forskingspark i bygda.
OECD anbefaler Norge å gjøre som EU: Satse på «missions» OECD mener at Norge har gode forutsetninger for å lykkes med «missions» som et nytt grep for å løse store samfunnsutfordringer.
«Forskerne vet bedre enn politikerne hva det bør forskes på» Den frie forskningen kan komme under press hvis politikerne skal få bestemme hvilke området det er viktig å forske på, mener professor Ola Kvaløy ved Universitetet i Stavanger.
Duell om innovasjon i akademia Hvordan få universiteter og høgskoler til å satse mer på innovasjon, er spørsmålet til debatt på Arendalsuka mandag kveld.
NTNU med milliondryss til forskere for oppfinnelser NTNU sukrer pillen for å sikre mer innovasjon ut fra forskernes oppfinnelser. For 2021 blir det millionutbetalinger til enkeltpersoner og forskningsmiljøer.
Stans i studentutveksling hindrar ikkje internasjonaliseringsarbeid Til tross for at pandemien har ramma både mobilitet og samarbeidsprosjekter, finnes også eksempel på at innovative, digitale løysingar har gitt betre kommunikasjon og fagleg samarbeid.
Opphetet om innovasjon i universitets- og høgskolerådet Innovasjon er vedtatt som en egen strategisk enhet i universitets- og høgskolerådet, på linje med forskning og utdanning. Dette til tross for kraftig motstand fra «gamle» universiteter.
NTNU satser nesten 60 mill. på egne innovasjonsledere 15 innovasjonsledere skal gi økt nyskaping fra forskning og utvikle kultur for entreprenørskap.
Professor: «Har skitna til fingrane mine med innovasjon» Medieprofessor Lars Nyre ved UiB let studentane lage prototypar på teknologi og framtidsløysingar. — Humaniora og samfunnsvitenskap må slutte med berre å påpeike kva som er feil. Vi må drive innovasjon og finne løysingar, seier Nyre.
NTNUs covid-19-test: Fra grunnforskning til innovasjon på én uke NTNUs covid-19-test er en historie om hvordan grunnforskningsmiljøer som faglig sett står langt fra hverandre, plutselig kom sammen for å løse en kompleks utfordring. Og hvordan innovasjon ble en prioritert oppgave i fagmiljøet i akademia, skriver artikkelforfatteren.
Advarer mot mange små, spredte utdanningsmiljø Norge må ha sterke fagmiljø som kan levere høykvalitets kunnskap over hele landet, sier NTNU-prorektor Toril Nagelhus Hernes. Hun mener pandemien har vist at det ikke trengs en fysisk campus for å spre kunnskap.
Gründere med vennskaps-app mot ensomhet Planen er å bruke dataene fra appen til psykologisk forskning.
NHO og Forskningsrådet peker på Frp: Trenger en halv milliard ekstra Forskningsrådet melder om langt flere kvalifiserte søknader enn det er penger til.
Så mange milliardar har EU gitt til norsk forsking og innovasjon Berre sidan mai i år har norske aktørar motteke meir enn 2,2 milliardar kroner frå EU. Forskings- og høgare utdanningsminister Henrik Asheim (H) er stornøgd med utviklinga.
Slik kan universitetene skape verdi for samfunnet Universitetene bør bli enda bedre på innovasjon, formidling og kommersialisering.
Hvordan skal universiteter drive kommersialisering? For et universitet er det avgjørende å definere hvilke deler av innovasjonsprosessen de skal eie selv, skriver tre ledere i Simula.
– Patentsøknader bør telle som publikasjoner Universitetenes ledere har satt innovasjon på dagsorden, men de har ikke gjort det lettere for forskere som ønsker å gå en kommersiell vei, sier TTO-sjef.
Samarbeider om student-entreprenørskap i vest UiB, HVL og NHH slår seg sammen i en satsing på studententreprenørskap. Målet er at innovasjon og gründerskap skal få mer plass på studiestedene.
Samlar seg for å klara nye helseutfordringar Alle helseutfordringar kan ikkje løysast på sjukehus, seier medisinprofessor. I Bergen er no helseutdanningar og forskingsmiljø samla under same tak.
Høgskolen kan være en betydelig innovasjonsaktør Det er mange som peker på høyere utdanning som en viktig bidragsyter til vekst, innovasjon og entreprenørskap. Enda flere har forslag til hvordan vi som jobber i sektoren best kan løse denne oppgaven.
Deler ut 480 mill til forskning i næringslivet 44 bedrifter landet rundt får nye midler til forskningsbasert innovasjon.
Norske penger til EU gir gevinst på hjemmebane Norsk deltagelse i verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont Europa, er en investering med lav risiko og store gevinster for Norge.
Innovatører trengs overalt Vi i Ungt Entreprenørskap jobber hver dag med å utvikle elevers og studenters kreativitet, skaperglede og tro på seg selv, skriver leder for høyere utdanning i Ungt Entreprenørskap Norge, Yngve Lilledrange.
Tendensiøst og flere feil fra Khrono En artikkel i Khrono gir inntrykk av at man i Vestlandets Innovasjonsselskap (VIS) har satset på områder som ikke gir inntekter. Det er direkte feil, skriver Anders Haugland, tidligere direktør i VIS.
Rektor vil skattlegge fakulteta for å kome over koronakneika Styret ved Universitetet i Stavanger skal orienterast om dei økonomiske konsekvensane av pandemien. Følg styremøte direkte.
Skakkjørt innovasjonsaktør reddes av million-spleiselag Vestlandets innovasjonsselskap (VIS) gikk 16,5 millioner i minus i fjor. Nå spytter de offentlige eierne inn millioner for at selskapet skal gå rundt.
Hovedstaden vil inn blant verdens innovasjonselite Et verdensledende innovasjonsdistrikt. Det er ambisjonen til Oslo Science City.
Storkontrakt og 21 mill. til studentgründere ved UiT Målet er både å forbedre og forenkle studenters og forskeres digitale søkemuligheter. Etter millionkontrakt øker gründerduoen fra 2 til 9 ansatte.
Forventer enda mer penger til offentlig innovasjon Regjeringen vil ha storsatsing på innovasjon i offentlig sektor. Prorektor ved NTNU etterlyser mer penger.
Vil ha ny høgskule i Nesna Den tidlegare høgskulen i Nesna bør skiljast ut til ei eiga eining som kan tilby høgare utdanning på Helgeland. Det meiner professor Tor Helge Allern, som sit i styret ved Nord universitet.
Rekordtildeling blir til 22 nye sentre for innovasjon Forskningsrådet har tømt lommene i årets tildeling til forskningsdrevet innovasjon (SFI). Her får du oversikten over vinnerne.
40 startups på to år 40 startups er resultatet etter to år med samarbeidet Gründergarasjen mellom OsloMet og Simula.
Fra krisehjelp til fremtidsinvesteringer Denne uken kommer en ny tiltakspakke fra regjeringen. Vi forventer at det er en pakke som innebærer investeringer i fremtidig innovasjon, forskning og kunnskap.
Kjeller Innovasjon nekter å svare om egne oppstartselskaper Kjeller Innovasjon vil ikke svare på om de er fornøyde med hvordan selskapene de har opprettet styres og forvaltes. Forskningsinstitutt sier de ikke kunne fått det til bedre selv.
2018: Forventet å tjene 120 mill. 2020: Markedet borte I en rapport til Forskningsrådet fra 2018, forventet lederne av selskapet Nicarnica store inntekter som følge av norsk-israelsk samarbeid.
Fra millioninntekt til gjeld, søksmål og falske bevis Wavetrain tjente flere titalls millioner på oppfinnelsen fra forskningsinstituttet Norsar. Så sa det stopp. Deretter fulgte søksmålene mot den tidligere daglige lederen og hans nye selskap.
Ønsker 100 millioner og mer kontroll over pengene — og permisjon til forskere Universitetenes innovasjonsselskaper, TTO-ene, ber om mer penger og insentiver— og peker på at universitetene må endre seg — for at man skal få kommersialisert mer forskning.
Forskeren fant gull i et vulkanutbrudd. Så ble han kastet ut av eget selskap og ideen havnet i israelske hender. Timingen var perfekt og oppfinnelsen så god at den ble testet hos store flyselskaper. Så begynte problemene. Nå vil oppfinneren advare andre forskere mot investorene som tok styringen i selskapet.
Gir millioner til innovasjon midt i krisetider Innovasjonsmiljøene merker koronakrisen. Nå kommer gründer-pakke fra regjeringa. Og midt i alt sammen gir NTNU ut millioner til fire prosjekter.
Vibeke Opheim (47) er ny NIFU-direktør Styret i Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har ansatt Vibeke Opheim som ny administrerende direktør. Opheim har siden januar 2020 vært konstituert direktør ved instituttet.
Nye grep for grensesprengende forskning Forskningsrådet lyser nå ut midler til det vi kaller Stort, tverrfaglig Forskerprosjekt, der prosjektene skal finansieres gjennom et fellesløft mellom forskningsinstitusjonene og Forskningsrådet, Skriver John-Arne Røttingen.
Foreslår å splitte opp ansvaret for innovasjon Innovasjonsselskapet til Universitetet i Oslo lykkes med å selge livsvitenskap. Resten kan universitetet ta seg av, foreslår ny rapport.
TTO-debatten er et sidespor Resultatet av virkemiddelgjennomgangen må sikre at potensiale for innovasjon fra universitets- og høgskolesektoren utløses, mener Toril Nagelhus Hernes og Per Morten Sandset.
Gjør det enklere, gjør det tydelig – og gjør det nå Å bruke mer tid vil tilføre lite ny kunnskap, skriver styrelederne, som mener regjeringen bør trekke sine politiske konklusjoner rundt virkemiddelapparatet så snart som mulig.
EU skal jakte rask innovasjon og sponse bedrifter. Det utfordrer norske forskere. Horisont Europa. EUs nye forskningsprogram, Horisont Europa, vil at innbyggerne av EU skal se resultater av forskning innen seks til ti år. Det utfordrer forskningsmiljøene, mener direktøren i Innovasjon Norge, som ønsker å spille en større rolle i EUs finansiering av norsk forskning.
Private investorer tjener stort på salg av forskningsselskaper som staten har sponset med 170 millioner Innovasjon. 28 oppstartselskaper fra forskningsmiljøene har mottatt 170 millioner kroner fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Når de samme selskapene selges, tjener private fondsforvaltere penger. Men investorene skaffer selskapene enda større verdier, påpeker både investor og TTO-direktør.
Det akademiske paradokset om innovasjon Innovasjon. Debatten om kommersialisering av forskningsresultater og TTO-enes rolle har vært interessant å følge. Så langt har den løpt uten at rammebetingelsene for forskerne som ønsker å bidra er blitt problematisert.
De eier selskapene som er basert på offentlig finansiert forskning Innovasjon. Brødrene Robinson, IT-legende Rolf Skår og en av Norges rikeste. De er blant dem som eier flest selskaper basert på forskning fra universiteter og universitetssykehus. Men det er for få investorer med kompetanse til å investere i oppstartselskaper, mener både investorer selv og universitetene.
Innovasjon handler om mer enn penger Entreprenørskap. Innovasjonsordningen STUD-ENT kan ikke reduseres til en pengepott, men må aktivt brukes som et verktøy for å styrke entreprenørskapskulturen ved universitetene og høgskolene, skriver innleggsforfatterne.
Ingen særnorsk modell for kommersialisering Innovasjon. Kyrre Lekve fortsetter å argumentere for at de norske TTO-ene bør legges ned, og at teknologioverføringsfunksjonen bør dekkes av interne universitetsenheter. For tynt til å konkludere, mener tre forskere.
Innovasjon: Universitetene med eierandeler i over 500 selskaper og fond Selskaper. Siden 2011 har de norske universitetene hatt eierskap i minst 526 selskaper og investeringsfond, gjennom sine innovasjonsbedrifter — TTO-ene.
Det er bare når vi vet hva resultatene faktisk er, at vi kan trekke konklusjoner om hva vi bør gjøre Innovasjon. Frykten for å bli talt er sterk i Norge, så våre tall blir møtt med kraftige motargumenter. Men vi kan ikke se at selve konklusjonene våre har blitt vesentlig rokket, oppsummerer Kyrre Lekve i Simula.
Snevert syn på studententreprenørskap Innovasjon. Poenget med studentinnovasjon er ikke bare å skape bedrifter, men å utruste studentene med en innovasjonstankegang som de tar med seg ut i arbeidslivet, skriver prorektor for forskning ved Høgskulen på Vestlandet.
Kommersialisering av forskning handler ikke om å gjøre oss rike Innovasjon. Simulas Kyrre Lekve drar konklusjoner ut fra et datagrunnlag som er svakt, og som ikke er tilpasset oppdraget norske TTO-er skal levere på: Verdiskaping i bred forstand, skriver seks TTO-ledere.
Jeg er rimelig sikker på at vi vil være stolte av innovasjoner som oppstår også i årene framover Folkeopplysning. Innovasjon er noe universitetet ikke kan gjøre alene, skriver dekan Morten Dæhlen.
Veien til kommersialisering og nyskaping må bli kortere Kommersialisering. Vi ønsker velkommen en diskusjon om hvor godt systemene for kommersialisering av forskningsresultater fungerer, skriver Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaksen.
Innovasjon ved et universitet er mye mer enn oppgaver knyttet til teknologioverføring Innovasjon. Universitetet i Oslos viserektor for innovasjon er uenig med Kyrre Lekve i Simula: TTO-ordningen bør ikke vrakes.
Er den norske modellen for kommersialisering virkelig så spesiell? Kommersialisering. Jeg ser meg nødt til å konstatere at Simularapporten i aller høyeste grad beskriver problemstillinger som også er internasjonale, skriver Randi Elisabeth Taxt ved Vestlandets innovasjonsselskap.
Ny forskning om innovasjon: Ikke TTO-enes eksistens som bør diskuteres Innovasjon. Det stemmer ikke at det er særnorsk å organisere teknologioverføringsbedrifter (TTO-er) slik Norge gjør, mener forfatter bak fersk forskningsartikkel. — TTO-ene kan være hensiktsmessige hvis de har rett kompetanse, sier Knut Jørgen Egelie.
Kommersialisering: Det er lite troverdig at det er dårlig stelt i Norge Innovasjon. Det finnes en rekke eksempler der forskning ved norske universiteter har ledet til kommersielle suksesser, skriver professor Einar Rasmussen ved Nord universitet.
Kyrre Lekve: Leverer TTO-ene godt nok? Kommersialisering. Er universitetene fornøyd med den økonomiske avkastningen av de om lag 400 millionene som årlig investeres i TTO-ene, spør Kyrre Lekve.
Verdiskaping under radaren Innovasjon. Ikke alle innovative bidrag fra forskningen på universitetene er enkle å måle, skriver prorektor på Universitetet i Stavanger. Han har innvendinger mot kritikken som er fremmet denne uka.
Useriøst om kommersialisering ved universitetene Innovasjon. Artikkelforfatterne mener rapporten fra Simula om forskning og innovasjon har betydelige mangler og at det er stort behov for en mer nyansert og faglig diskusjon om dette temaet.
Slik vil toppene sikre at flere gode ideer blir kommersielle suksesser Innovasjon. Toppene ved universiteter og innovasjonsmiljøer er enige om at mer forskning bør kommersialiseres. Flere tar til orde for å knytte kommersialiseringsarbeidet tettere til fagmiljøene.
Synnes Emblemsvåg (H) vil slå saman Forskingsrådet og Innovasjon Norge Innovasjon. Ein rapport som skulle rydde opp i verkemiddelapparatet bidreg ikkje til reell opprydding, meiner Forskingsrådet og Innovasjon Norge. No foreslår Høgre-politikar å fusjonere dei to.
Universitetet i Bergen er vinner av innovasjonspris Innovasjon. Tre var nominert til Uninetts innovasjonspris 2019. Vinneren er Universitetet i Bergen.
70 søker om å bli senter for forskningsdrevet innovasjon Innovasjon. NTNU og Sintef står bak 27 av i alt 70 søknader om å bli nytt Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Søknadene skal avgjøres neste sommer.
Opna nytt smarthus-laboratorium Innovasjon. Det nyopna smarthuset blir del av Noregs Smart Grid-laboratorium på NTNU.
Blir største eigar i NTNU-inkubator Inkubator. Selskapet T:Lab kjøper NTNU Technology Transfer sin eigardel i NTNU-inkubator.
To sentre for forskningsdrevet innovasjon må legge bedre planer Innovasjon. 15 av 17 sentre blir godkjent, men to sentre må legge planer for hvilke endringer de vil gjøre før de får kontrakt for de tre siste årene , ifølge evaluering.
Protesterer mot forskning som gjør forskerne rike Patent. Professor Nils Pharo tar til orde for å gi mer av kontrollen for patenter til samfunnet, og ikke til forskerne personlig. Åpenhet er viktig, men ikke nok, advarer UiT-rektor Anne Husebekk, som kan få store inntekter etter at forskning hun har vært med på kan gi en ny vaksine.
Vi som studenter ser lite til OsloMets innovasjonsarbeid Digitalisering. OsloMet bygger en administrasjon for fremtiden, men glemmer de i prosessen å bygge studenter for fremtiden, spør studenttillitsvalgte, Egle Juodziukynaite og Bjørn Harald Garborg.
Nyeste artikler
Tore Rem er tilbake som forskar i Oxford. Kanskje for siste gong
Godt nytt kutt-år
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka
Amerikaneren kom til Norge for å forske på bjørn, og fant ut hvor avhengige de er av blåbær
Redaksjon sa opp i protest etter forlagets bruk av KI
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet