rektoransettelse
Disse snakkes det om som mulig ny rektor ved OsloMet
Hvem overtar etter Curt Rice på OsloMet? Her er navn som nevnes.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Medieprofessor ved Universitetet i Oslo og nåværende styreleder ved OsloMet, Trine Syvertsen, seiler opp som en favoritt til rektorstillingen ved OsloMet som snart skal lyses ut. Dersom hun bestemmer seg for å søke toppjobben etter rektor Curt Rice, som forlater byen og tiltrer som ny rektor ved NMBU i Ås fra 1.august, vil hun være en sterk kandidat.
Syvertsen er styreleder ved OsloMet på 6.året og perioden hennes går ut om to år. Hun ble oppnevnt da institusjonen fortsatt het Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og har fulgt utviklingen av det nye universitetet tett, og vært rektor Curt Rice' nærmeste leder.
Syvertsen har også ledererfaring som dekan ved Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo, og sto i stormen i den mye omtalte Nedkvitnesaken i 2010. Syvertsen har også vært ønsket av flere som rektor ved UiO, blant annet i 2017 da sittende Stølen ble valgt første gang. Men hun stilte ikke til valg. I 2005 stilte hun til rektorvalg ved UiO sammen med Fanny Duckert men nådde ikke opp. Etter det Khrono kjenner til har hun også i løpet av de siste årene blant annet blitt forsøkt hentet inn til lederstilling ved NTNU (ikke rektorstillingen red.mrk).
Selv ønsker Trine Syvertsen verken å kommentere overfor Khrono at hun blir hyppig nevnt som mulig ny OsloMet-rektor, eller om hun vurderer å søke jobben.
I utgangspunktet er det styreleder Syvertsen som skal lede rekrutteringsprosessen av ny rektor ved OsloMet, men videre prosess skal bankes av styret først 17.juni. Hun har derfor i prinsippet tid til å vurdere og avklare hvordan en slik situasjon kan håndteres innen den tid, dersom hun selv velger å søke rektorjobben.
Det er universitetsstyret som til slutt skal ansette rektor.
Prorektor Waaler en snakkis
Det ble i forrige uke kjent at rektor Curt Rice slutter i sin stilling to år før åremålet hans går ut, etter å ha blitt ansatt som ny rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
Prorektor for utdanning ved OsloMet, Nina Waaler, er stedfortreder for Curt Rice og blir fungerende rektor når han slutter 1.august og fram til ny OsloMet-rektor er ansatt.
Siden det er mer enn ett år igjen av inneværende rektorperiode vil stillingen sannsynligvis bli lyst ut for perioden fram til 1. august 2023, slik den ble ved NMBU da rektor Mari Sundli-Tveit sluttet to år før tiden der. Man kan også velge å lyse ut for en lengre periode, slik man gjorde ved NTNU da Gunnar Bovim gikk av før tiden og Anne Borg ble ansatt som rektor for en 5,5 års-periode.
Det har også helt siden rektor Rice ble ansatt for en ny periode i 2019, vært snakket om Waaler som en mulig ny rektor etter Rice.
Prorektor Nina Waaler svarer slik på Khronos spørsmål om hun vil være en av søkerne:
— Administrasjonen jobber nå med en prosess for ansettelse av rektor som skal opp i styret i juni, og jeg vil avvente styrets behandling av denne saken før jeg konkluderer, sier hun.
— Når det er sagt, så ser jeg fram til og gleder meg til å fungere som rektor med oppstart 1. august, legger hun til.
Waaler søkte rektorjobben ved HiOA (nå OsloMet) for seks år siden, da Curt Rice ble ansatt første gang. Hun har nå vært prorektor for utdanning i snart seks år og før det dekan ved Fakultet for helsefag ved HiOA.
Viserektor avventer styrebehandling
Waalers kollega i det sittende rektoratet, viserektor for forskning og utvikling Per Martin Norheim-Martinsen, utelukker ikke at han søker rektorjobben. Han svarer omtrent som Waaler:
— OsloMets universitetsstyre vil på møtet i juni få presentert forslag til videre prosess for ansettelse av ny rektor. Jeg vil avvente styrebehandlingen før jeg tar stilling til om det er aktuelt for meg å søke rektorstillingen, sier han.
— Jeg trives svært godt på OsloMet og er hundre prosent motivert til å fortsette den jobben jeg har startet på, med å utvikle et av landets mest spennende universiteter videre. Om det blir som viserektor eller rektor får tiden vise, legger han til.
Norheim-Martinsen kom til OsloMet fra stillingen som førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole og har bakgrunn som forsker blant annet fra Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller.
En annen som har vært både forskningsdirektør og prorektor for forskning ved OsloMet er Morten Irgens. Han ble ansatt av Curt Rice som prorektor for forskning i 2015, men fikk ikke stillingen da han søkte fire nye år i 2019. Irgens er nå lånt ut som dekan til Høyskolen Kristiania i fire år, men har fortsatt en 20 prosent stilling ved OsloMet.
Irgens ønsker ikke å si noe om han kommer til å søke rektorstillingen etter Rice. Irgens var søker til rektorstillingen i 2015.
- Les også fra 2015: 14 vil bli rektor ved HiOA
Tornquist: Spennende jobb
En kandidat som kan være aktuell er Peter Tornquist, som går av etter åtte år som rektor ved Norges musikkhøgskole til sommeren. Før det var han dekan i fire år samme sted. Kan han bli den tredje rektoren på kort tid som «gjenbrukes» i en ny rektorjobb?
I tillegg til at Curt Rice går til rektorjobben ved NMBU, tiltrer tidligere rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, snart som rektor ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.
— Er dette en jobb for deg, Tornquist?
— Jeg har stor respekt for den jobben Curt Rice har gjort ved OsloMet. Han har gjort en veldig fin jobb med å fornye institusjonen og bringe den fram i bevisstheten til mange flere. Det er en spennende institusjon med stort potensiale, svarer Tornquist.
Flere Kristiania-kandidater
En annen mulig kandidat fra kunstfeltet er tidligere rektor ved Kunsthøgskolen og nåværende dekan ved Høyskolen Kristiania, Jørn Mortensen. Mortensen fikk kun fire år i rektorstolen etter at han tapte rektorvalget ved mot Måns Wrange og ble etter det hentet inn til Kristiania av rektor Arne Krumsvik. Mortensen var en profilert og synlig rektor i kunnskapssektoren i sin periode og var sentral i sektorens arbeid mot seksuell trakassering. Han måtte også håndtere flere metoo-saker ved KHiO. Han ønsker ikke å kommentere om han vurderer å søke OsloMet-jobben.
En annen i dagens ledelse ved Høgskolen Kristiania som blir nevnt er prorektor Christen Krogh. Krogh har blant annet vært forskningsdirektør ved tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus og har flere år bak seg i Forskningsrådet før også han ble hentet inn av rektor Krumsvik i 2018. Krogh svarer i en sms til Khrono at han ikke ønsker å kommentere en eventuell rektorsøknad ved OsloMet, men legger til:
— Men det er jo en veldig interessant stilling ved et viktig universitet, skriver han.
Sjefen sjøl ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik, er også en av de som nevnes som en mulig kandidat til OsloMet, selv om han fortsatt har mye ugjort ved Kristiania - der ambisjonen er å lage Norges første private universitet. Krumsvik har vært ansatt som medieprofessor ved OsloMet (og for ordens skyld kan det nevnes at han har vært styreleder i Khrono. red.mrk). Krumsvik har journalist- og redaktørbakgrunn og også god kjennskap til Romerike hvor OsloMet planlegger ny campus. Krumsvik var en periode redaktør i Romerikes Blad. Heller ikke Krumsvik ønsker å kommentere et eventuelt kandidatur.
Tidligere dekan ved Kristiania og stortingsrepresentant for Høyre, nå direktør i Nokut, Kristin Vinje, blir også nevnt, men hun avviser overfor Khrono at hun er aktuell. Hun har nettopp tiltrådt i Nokut-jobben.
Khrono har også spurt OsloMets fire dekaner om de vil søke rektorjobben. Dekan ved Fakultet for helsevitenskap, Gro Jamtvedt er halvveis i sin andre dekanperiode ved fakultetet.
— Jeg har ingen planer planer om å søke rektorjobben på OsloMet, svarer hun i en sms.
Dekan ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, Sarah J. Paulson, utelukker ikke at hun søker.
— Jeg forstår at universitetsstyret vil få presentert forslag til videre prosess for ansettelse av ny rektor på deres møte i juni, og jeg vil derfor avvente denne styrebehandlingen før jeg tar stilling til hva jeg kommer til å gjøre, skriver hun i en epost.
Paulson kom til dekanstillingen ved OsloMet etter et kort opphold ved Nord universitet i 2018 og før det NTNU.
Dekan Carl Christian Thodesen ved Fakultet for teknologi, kunst og design svarer omtrent som Paulson og de to prorektorene ved OsloMet:
— Jeg avventer styrets behandling av forslag til ansettelsesprosess, før jeg tar stilling til om det er aktuelt å søke. Universitetsstyret vil på sitt møte i juni få presentert forslag til videre prosess for ansettelse av ny rektor ved OsloMet.
Thodesen (40) er den yngste i OsloMets ledelse, og har bred internasjonal bakgrunn. Han ble født i Egypt, og har vokst opp i Egypt, Thailand, Jemen, Eritrea og USA. Han kom fra stilling som instituttleder ved NTNU og til OsloMet i 2019. Osland er tidligere senterleder ved Senter for profesjonsstudier og ble ansatt som dekan av Curt Rice i 2020.
Dekan Oddgeir Osland ved Fakultet for samfunnsvitenskap sier at han ikke ønsker å svare eller kommentere på dette tidspunktet.
Flere eksterne er ikke aktuelle
Prorektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, Gro Bjørnerud Mo, går ut av Svein Stølens rektorat til sommeren og kunne vært aktuell, men avviser det bestemt:
— Jeg går tilbake til jobben min som professor i fransk 1. august og gleder meg til det, skriver hun i en sms.
Viserektor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen går ut av rektoratet til sommeren og tapte nettopp rektorvalg mot Margareth Hagen og kunne kanskje tenkes å ville flytte til en rektorjobb i Oslo? Men hun svarer i en sms tirsdag kveld at hun ikke har tenkt å søke.
Samdal er professor i helsefremmende arbeid/helsepsykologi. Hun har tidligere vært instituttleder og visedekan for utdanning ved Det psykologiske fakultet og ble valgt som viserektor ved UiB første gang i 2013.
Ruud søker ikke
Prorektor for forskning og utvikling ved Kenneth Ruud UiT har både søkt rektorjobben som gikk til Dag Rune Olsen og stillingen som adm.dir. i Forskningsrådet, som gikk til Mari Sundli Tveit.
Han er professor i teoretisk kjemi ved UiT og nestleder i Senter for fremragende forskning, Hylleraas-senteret.
— Jeg har nok ingen planer om å søke den stillingen, sier han i en sms.
Heller ikke for Ingvild Marheim Larsen er det aktuelt å søke, opplyser hun i en sms. Hun begynte som viserektor for utdanning ved Universitetet i Sørøst-Norge i fjor høst og kom da fra Kunnskapsdepartementet, der hun var fagdirektør for analyse i Universitets- og høyskoleavdelingen.
Jan Gunnar Winther søkte rektorjobben ved UiT og er nå søker til stillingen som prorektor for forskning og utvikling samme sted. Han er direktør ved Senter for hav og Arktis i forskningsinstituttet Nofima, som har hovedkontor i Tromsø.
Winther avviser i en e-post til Khrono at han har tenkt å søke rektorjobben ved OsloMet.
Gulliksen søkte for to år siden
Viserektor for digitalisering ved Kungliga tekniska högskolan, eller KTH Royal Institute of Technology, i Stockholm, Jan Gulliksen, utfordret sittende rektor Curt Rice for to år siden og var en av fem søkere til stillingen den gangen.
Gulliksen er en sterk kandidat til rektorstillingen hvis han søker igjen. Da rektoransettelsen ble avgjort i OsloMet-styret i 2019, kom daværende styremedlem Bjørn Smestad med forslag på Gulliksen som rektor, men forslaget falt med 9 mot 2 stemmer. Flertallet i styret sørget for at Rice fikk fire nye år i jobben.
Gulliksen er norsk statsborger og professor i «human computer interaction». For to år siden sa han til Khrono, da han ble spurt om hvorfor han søkte rektorjobben på OsloMet:
— Jeg synes det er kjekt å være leder, både for å kunne være med og peke ut hvilken vei institusjonen skal gå, men også fordi jeg liker å arbeide med mennesker. Dessuten er det interessant for meg at Norge er mitt hjemland og det ville vært spennende å få en slik utfordring der, sa han.
Det har ikke lyktes Khrono å få noen kommentar fra Gulliksen nå.
Styremedlem Braathen: Vil ha valgt rektor
OsloMet har hatt ansatt rektor siden 2015, og Curt Rice ble ansatt samme år. Han fikk fornyet ansettelse i 2019.
Styremedlem Einar Braathen ved Oslomet mener tiden er inne for en debatt om OsloMet bør gå tilbake til valgt rektor som ledelsesmodell.
— På prinsipielt grunnlag mener jeg at det bør være en valgt rektor med stor støtte blant ansatte og studenter, sier han.
— Er det mulig å endre modell midt i perioden?
— Jeg ønsker i hvert fall å reise debatten om det er mulig å endre modell. Det er viktig å holde oppe ønsket om at universitetet skal ha en valgt rektor med legitimitet blant ansatte og studenter, sier han.
Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, har vært en gjenganger som potensiell kandidat i flere rektorprosesser. Hun var i 2017 ønsket av søkekomiteen som rektor ved UiO etter Ole Petter Ottersen, men å være ekstern kandidat og stille til valg er nesten ikke praktisk mulig. Etter det Khrono erfarer var hun også ønsket som søker til OsloMet-rektor i 2019 da rektor Rice ble ansatt i sin andre periode, men takket nei den gangen.
Etter det Khrono kjenner til var hun også inne i prosessen som svært aktuell som NTNU-rektor etter Gunnar Bovim, men trakk seg. Hun var også i 2017 foreslått som rektorkandidat ved Karolinska Institutet i Stockholm, der tidligere UiO-rektor Ole Petter Ottersen nå regjerer, og det til og med uten at hun var klar over det selv.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024