Påtroppende NMBU-rektor Sjur Baardsen kaller seg selv en humboldtianer. Foto: Håkon Sparre
Påtroppende NMBU-rektor Sjur Baardsen kaller seg selv en humboldtianer. Foto: Håkon Sparre

Sjur Baardsen ny rektor på NMBU

Ny rektor. Styret ved NMBU ansatte tirsdag dekan Sjur Baardsen som ny rektor fra 1. august.

Publisert

Sjur Baardsen (60) er dekan ved NMBUs Fakultet for miljø- og naturforvaltning. Han tiltrer som rektor 1. august og skal sitte ut åremålet til avtroppende rektor Mari Sundli Tveit, det vil si fram til 31. juli 2021.

Når Khrono spør Baardsen hva som blir viktigst for ham i denne toårs-perioden, trekker han spesielt fram å følge opp den nylig vedtatte strategien, som bygger på FNs 17 bærekraftsmål.

— NMBU ligger faglig sett midt i sentrum av bærekraftsmålene, og dermed i sentrum av det som er så viktig i samfunnsdebatten nå. Mari Sundli Tveit har vært flink til å ta universitetet i den retningen, og det arbeidet vil jeg fortsette, sier Baardsen.

En annen viktig oppgave for ham blir samlingen av universitetet på Ås. Veterinærhøgskolen flytter fra Adamstuen til Ås sommeren 2020, og da blir hele universitetet fysisk samlet der.

— Jeg vil bruke mye av energien min på å få til en god flytteprosess, men det handler ikke bare om en fysisk flytting. Vi skal også jobbe oss sammen og styrke fellesskapet, sier den nye rektoren.

Arven etter Humboldt

Baardsen karakteriserer seg selv som en humboldtianer, der idealet er en fri søken etter nye sannheter, slik grunnleggeren av Humboldt-universitetet i Berlin sto for og som har preget utdanningsinstitusjoner i hele den vestlige verden.

— Dette gjelder ikke bare fri forskning, men handler om den frie tanke, og det frie og korrigerende universitet. Vi skal kunne ytre oss uten at det får noen konsekvenser for den enkelte eller for universitetet. Dette perspektivet vil være viktig for meg som rektor, sier han.

Baardsen har internasjonal erfaring fra blant annet EU-kommisjonens forskningsdirektorat og COSTs domenekomité for skogsektoren. Han har også hatt ledende verv ved European Centre for Nature Conservation, og arbeidet i Skogeiersamvirket. Baardsen har tidligere jobbet som professor i skogøkonomi ved daværende Institutt for naturforvaltning. Han er forstkandidat i skogbrukets driftsteknikk fra Norges landbrukshøgskole, bedriftsøkonom fra BI og har doktorgrad i skogøkonomi, går det fram av en nyhetsmelding på NMBUs nettsider.

Hatlen er fornøyd

Universitetsstyreleder Siri Hatlen sier at hun er svært fornøyd med ansettelsen.

— Sjur fremstår som en samlende kandidat for hele NMBU. Med sin omfattende erfaring som leder og fagperson har han et svært godt utgangspunkt for å lede NMBU gjennom den svært viktige, men også utfordrende perioden frem til hele universitetet er samlet på Ås. På vegne av universitetsstyret og hele NMBU vil jeg takke for at han har sagt ja til å ta på seg denne oppgaven, sier hun.

Det var 11 søkere til stillingen, av dem seks interne. Hele fire av dagens dekaner søkte, i tillegg til Sjur Baarden søkte Ågot Aakra (46) ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, Eva Falleth (57) ved Fakultet for landskap og samfunn og Kari Kolstad (53) ved Fakultet for biovitenskap. Også prorektor Solve Sæbø søkte rektorjobben.

Les også: 11 har søkt rektorjobben på NMBU

— Styret har gjennomført en omfattende prosess på den tiden vi har hatt til rådighet, og vi er godt fornøyde med resultatet, sier Hatlen.

I slutten av april ble det klart at nåværende rektor Mari Sundli Tveit hadde takket ja til å bli direktør for politikkområdet i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), og at hun slutter 31. juli, to år før hennes andre åremål går ut.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS