Debatt ● Fem studentledere i Oslo

Det er ikke bare distriktene som gjelder

Vi trenger en langsiktig investering i våre studenter, også i storbyen. Derfor må vi få til et samlende studenthus for Oslo-studentene.

Ønsker seg studenthus i Oslo sentrum. Studentpolitikerne (f.v.) Oliwia Skowron (Velferdstinget i Oslo og Akershus), Britha Kristine Riseng-Engebretsen (studentrådet ved VID), Didrik Lundgrenn Hovseter (hovedstyret ved Kristiania), Amalie Fadler Opdal (studentparlamentet ved OsloMet) og Sondre Mattias Klungland (Studentparlamentet ved UiO).
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Senterpartiet ved statsråd Oddmund Hoel nedprioriterer oslostudentene. Selv om det er bra at man kommer med forslag til statsbudsjettet om reduksjon i lån for en del studenter, glemmer man at over en tredjedel av studentene i Norge studerer i Oslo. 

Vi har erfart flere ganger at statsråden aktivt snakker ned Oslo. Debatten om å få flere studenter og nyutdannede til distriktene er velkommen og viktig, men man kan ikke overse at det er nesten 90.000 studenter i hovedstaden nå, og de må også ivaretas i dette budsjettet.

En sentral sak for Oslos studenter for tiden er å få flere plasser til å dyrke en sosial tilhørighet til en felles studentmasse i hovedstaden på tvers av fagområder. Dette er noe som oppleves nedprioritert i dagens UH-sektor. Dette er noe en samlet studentbevegelse står bak, med et vedtak fra Velferdstinget i Oslo og Akershus som ble vedtatt med overveldende samlet forsamling av Oslos studenter. 

Bygget i Oslo sentrum har stått tomt siden 2021, og behovet for et nytt studenthus er større enn noen gang. Det er kun et tomt bygg der nå, men vi ser et stort potensial og ønsker en plattform for fellesskap, støtte og utvikling. Studentsamskipnaden SiO venter bare på midler fra stat og kommune for å kunne ta det første spadetaket — det er ingenting annet vi venter på.

Studentene etterspør et samlingssted som knytter dem sammen. Situasjonen i Oslo er at de ulike utdanningsinstitusjonene er spredt over hele byen, og noen institusjoner har i tillegg campus flere steder. Ingen andre byer har en så spredt studentmasse som det Oslo har. Det offentlige svikter studentfrivilligheten, og studentene har begrensede muligheter til å utvide sitt sosiale og faglige nettverk utenfor egen studiegruppe.

Det er kun et tomt bygg der nå, men vi ser et stort potensial og ønsker en plattform for fellesskap, støtte og utvikling.

Fem studentledere i Oslo

Chateau Neuf, som er Oslos eksisterende studenthus, har ikke nok kapasitet til alle hovedstadens studenter. Vi må derfor supplere dette tilbudet, og skape et sted med tilhørighet for alle studenter i hele byen, slik som de for eksempel har fått til i Trondheim. 

Byrådet i Oslo har dessverre vist at de mangler viljen som trengs for å realisere et samlingssted for studentene. Til tross for at de i sin byrådsplattform skriver at de ønsker å støtte studentene med å skape et felles samlingssted i sentrum, har de få resultater å vise til. Kommunen la likevel ti millioner på bordet i revidert budsjett i år, med forbehold om at staten ble med på spleiselaget. Ingenting har skjedd siden. Med stadig økende renter og har ikke SiO fått den hjelpen de trenger til å sikre god studentvelferd for studentene i hovedstaden. 

Staten og kommunen må bidra med bevilgninger for at studentene i kommunen ivaretas; SiO kan ikke gjøre det alene.

Å få privatøkonomien til å gå rundt er mye vanskeligere for studentene i Oslo enn i andre byer. Vi trenger derfor at stat og kommune kommer på banen og tilrettelegger for et sted studentene kan samles til billige eller gratis aktiviteter. Studentfrivilligheten blomstrer, og behovet for sosialt samvær står sterkere enn noen gang. 

Studenthuset SO23 kan gi studentene tjenester og tilbud som de vil ha, som verksted slik at studentene kan florere. Det vil gi flere lokaler til foreninger og kunne skape et sosialt miljø rundt det å være student. Vi trenger en langsiktig investering i våre studenter, også i storbyen.

SHoT-undersøkelsen fra 2022 viser tydelig at studentene i Oslo sliter mer med ensomhet enn resten av landet. Studentledere står klare for å ta midlene imot, som en samlet studentbevegelse. Hoel trår feil ved å nedprioritere Oslo som studentby. Å slette lån for noen få er ikke bedre enn å prioritere et studentvelferdstilbud som skal stå i over 100 år.

Derfor ber vi deg, Oddmund Hoel: Hjelp oss med å sikre tilstrekkelig finansiering til et samlende studenthus for Oslo-studentene!

Signert av: 

Oliwia Skowron, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus

Sondre Mattias Klungland, leder av studentparlamentet ved UiO

Amalie Fadler Opdal, leder av studentparlamentet ved OsloMet

Didrik Lundgrenn Hovseter, leder av hovedstyret ved Kristiania

Britha Kristine Riseng-Engebretsen, leder av studentrådet ved VID

Powered by Labrador CMS