Nytt studenthus
Her skal Oslo-studentene få ny møteplass og rikelig med øl
Studentsamskipnaden SiO har kjøpt St. Olavs gate 23 i Oslo sentrum. Det skal bli felles møteplass fra morgen til kveld — men ikke konkurrere med studentersamfunnet på Chateau Neuf.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studentsamskipnaden SiO (tidligere Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus) har kjøpt St. Olavs Gate 23 i Oslo sentrum.
Etter å først ha tapt budrunden for St. Olavs gate 32, skal det nå bli et nytt studenthus på over 4000 kvadratmeter for Oslo-studentene et par hundre meter lenger ned i gata.
Velferdstinget i Oslo og Akerhus skal bestemme hva det nye studenthuset skal inneholde.
— Vi håper at det blir et bygg som fylles med liv og røre, og at det henger studenter der hele tiden. Vi håper det bidrar til en mer samlet studentby, sier Maika Marie Godal Dam, leder i Velferdstinget, til Khrono.
— Og at det blir nok øl å drikke, legger Dam til og ler.
For og av studentene
Dam ønsker et bygg som er felles for alle studentene i Oslo.
— Hva ser Velferdstinget for seg at dette studenthuset skal brukes til?
— Velferdstinget har tidligere gjort et vedtak på at det man ønsker er en felles møteplass for studenter på tvers av utdanningsinstitusjonene. Så det skal være et bygg for alle studentene i Oslo og omegn, sier Dam.
Studentene i Oslo har i dag sitt primære studenthus på Chateau Neuf på Majorstua, men har ønsket seg et bygg mer sentralt i hovedstaden.
— Så har man tidligere sagt at man ønsket plass til konserter, studentforeninger, kafé, sitteplasser, arbeidsplasser og at man har et ønske om at bygget skal være åpent fra morgen til kveld, fortsetter Dam.
Skal ta debatten på nytt
Dam legger til at Velferdstinget skal ta debatten om innholdet i bygget på nytt, nå som det er snakk om et nytt bygg.
— Det skal vi gjøre i starten av september. Det blir veldig spennende å høre hva Velferdstinget mener om akkurat St. Olavs Gate 23, og hva vi skal fylle dét bygget med, sier Godal Dam.
— Hvordan blir prosessen med å bestemme innholdet i det nye studenthuset?
— Det er Velferdstinget som skal legge føringer for hvordan bygget skal bli brukt, også kommer vi til å jobbe for å ta med flest mulig studenter i den prosessen. Det skal være et hus for og av studenter, det kommer til å bli viktig hele veien.
Ingen konkurrent
Christina Eide er nypåtroppet styreleder for Det Norske Studentersamfund, som driver studenthuset Chateau Neuf på Majorstua i Oslo. Chateau Neuf har blitt frekventert av Oslo-studenter siden tidlig på 70-tallet.
— Først og fremst har vi ikke vært kjempepositive eller kjempenegative til kjøpet. Det viktigste blir at vi blir to studenthus som komplimenterer hverandre og ikke konkurrerer, sier Eide til Khrono.
— Velferdstinget har allerede et vedtak der dette står skrevet ned, og Det Norske Studentersamfund er invitert med på debatten om hva det nye studenthuset skal inneholde, sier Eide.
Velferdstingt bekrefter at Studentersamfundet skal være med i prosessen, og ønsker heller ikke at de to studenthusene skal konkurrere.
— Vi skal på ingen måte prøve å konkurrere med Chateau Neuf. De har et fantastisk tilbud i dag, og det vi skal er å komplimentere det tilbudet - altså skape flere muligheter i Oslo. Vi skal fortsette å ha god dialog med Det Norske Studentersamfund for å sørge for at de også får komme med innspill og får være med å påvirke hva som skal skje med St. Olavs Gate 23, sier Maika Marie Godal Dam.
En viktig oppgave for Velferdstinget
Dam tror dette er en oppgave de påtroppende i Velferdstinget kommer til å jobbe mye med. Det året som kommer nå legger mye av grunnlaget før bygget skal åpnes i 2023.
— Hva tenker du det nye studenthuset kan hete?
— Spennende spørsmål. Jeg har faktisk ikke tenkt på hva huset skal hete, men det er jo en spennende debatt å følge i Velferdstinget. Der tror jeg representantene kan være kreative og komme med mange gode forslag. Vi må finne på noe gøy da, så det setter seg!
Khrono har ennå ikke lykkes med å få en kommentar fra styreleder i SiO, Stine Johannessen.