politikk
Den nye statssekretæren: — En drømmejobb for en med min bakgrunn
Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) er nå Ola Borten Moes (Sp) nestkommanderende i Kunnskapsdepartementet, og der kan alle vente seg kurs i nynorsk.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Som Khrono meldte allerede torsdag, ble professor ved Høgskulen på Vestlandet, Oddmund Løkensgard Hoel (52), utnevnt til Ola Borten Moes statssekretær av Kongen i statsråd fredag formiddag.
Dermed er det bekreftet at Kunnskapsdepartementets ledelse for høyere utdanning og forksning skal bestå av personer fra Trøndelag og Vestlandet; statsråd Ole Borten Moe, statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel og rådgiver Signe Bjotveit (29).
Da Khrono prater med Hoel like etter statsråd fredag formiddag, er det en glad nybakt statssekretær vi får i tale.
— Det er klart at jeg setter pris på dette. Det er utrolig kjekt, og på mange måter en drømmejobb for en med min bakgrunn, sier Hoel, før han på et muntert oppfølgingsspørsmål om han som tidligere leder av Mållaget og forsker på språkhistorie, nå kommer til å sende hele departementet på nynorskkurs, svarer kontant:
— Ja!
For to år siden ba språkprofessor Gunnstein Akselberg departementet om å skamme seg etter at de hadde sendt ut en pressemelding på nynorsk med flere skrivefeil.
Trekker fram Nesna
Da debattene om strukturreformen og fusjoner mellom høgskolene på Vestlandet ble tema for snart ti år siden satt Hoel i styret ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.
Historieprofessoren, som nå altså blir Ola Borten Moes nestkommanderende i Kunnskapsdepartementet, var i årene som fulgte en markant fusjonsmotstander, og i etterkant av HVL-fusjonen kritiserte han vedtaket, som han mente bar preg av bløffing og feilinformasjon fra rektor og styreleder.
— Mener du at det bør etableres flere mindre høgskoler og at strukturreformen må reverseres?
— Nå er jeg her på grunnlag av Hurdalsplattformen, og det er med utgangspunkt i den at Ola Borten Moe har engasjert meg. Da jeg takket ja til denne stillingen, var det først og fremst fordi det som står i Hurdalsplattformen samsvarer fullt ut med mine tanker akkurat nå, svarer Hoel, som kanskje ikke overraskende trekker frem Nesna som én konkret sak som skal løses i tiden som kommer.
— Det å få etablert en fullverdig utdanningsinstitusjon på Nesna, er selvsagt en viktig sak. Utover det vil regjeringen blant annet gå gjennom strukturen i høyere utdanning, det være seg finansieringssystemet og hele styringsstrukturen, med tanke på å styrke en desentralisert struktur, sier den ferske statssekretæren.
Budsjettet viktigst i starten
På spørsmål om hvor tett på han – og HVL – har vært på utformingen av universitets- og høyskolepolitikken i den nye regjeringsplattformen, svarer Hoel at han fram til klokken 12 i dag bare var en vanlig professor i en fagstilling ved Høgskulen på Vestlandet.
— Hvis du lurer på det må du nesten høre med rektoratet, kommer det fra Senterparti-politikeren.
— Hva er planen nå fremover?
— Det viktigste i starten er budsjettet, og det er det som har fokus de neste dagene og ukene. Utover det så må vi sette oss ned og se nøyere på plattformen, og konkretisere hva vi vil gjøre under de ulike punktene. Det er nå jobben begynner, svarer Oddmund Løkensgard Hoel.
(Endringslogg: Saken er oppdatert søndag 24.oktober kl.22.43 med bildet av trekløveret i ledelsen av forsknings- og høyere utdanningspolitikken i Kunnskapsdepartementet).