Debatt ● Stipendiatorganisasjonene i Norge
Akademia er mest verdifullt når det ser kritisk på seg selv
Protest Pub, Bevegelsen for et fritt akademia og KiF-komiteen er forskjellige utgangspunkt for å skape de tillitsfulle og omsorgsfulle miljøene vi trenger i sektoren.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
(Se signaturer for ledere og tidligere ledere i Stipendiatorganisasjonene i Norge nederst)
Norges forskningsframtid står i fare, etter ulike politiske initiativ som sterkt kan begrense vår akademiske frihet. Medlemmene til Stipendiatorganisasjonene i Norge, omtrent alle doktorgradskandidater og postdoktorer, trenger nå å bli hørt, for å sikre at Norge fortsatt kan skape forskning av verdensledende kvalitet og bidra til vekst og utvikling som vil komme samfunnet til gode.
For å sikre en god framtid for norsk forskning må vi utnytte den privilegerte posisjonen vi tross alt har i norsk akademia, og forsterke vitenskapens idealer om å søke etter ekte og sann kunnskap.
Vitenskapelige idealer er særlig viktige i en urolig verden med en geopolitisk krise, hvor idealene til stadighet tilsidesettes for andre formål, som potensielt kan undergrave tilliten til forskning og utdanning, og bidra til å svekke kunnskapen i samfunnet.
En endret verdenssituasjon gir et økt behov for mer vitenskapelig kunnskap for å kunne tilpasse seg og finne løsninger, og ikke mindre kunnskapsberedskap, slik det ser ut som utviklingen går nå. Da gjelder det å ha et kritisk blikk på vitenskapen i seg selv for å kunne sikre en forsvarlig praksis som gagner individer og samfunn. Derfor er det bekymringsfullt at satsing på forskning taper mot andre formål.
Da gjelder det å ha et kritisk blikk på vitenskapen i seg selv for å kunne sikre en forsvarlig praksis som gagner individer og samfunn.
Stipendiatorganisasjonene i Norge
Som stipendiat eller postdoktor kan man oppleve å måtte ta ansvar for det som er system- eller kulturfeil, det være seg psykisk uhelse, seksuell, intellektuell eller andre former for trakassering, eller diskriminering på bakgrunn av etnisitet, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller nedsatt funksjonsevne.
Om en ønsker å tiltrekke seg de beste forskningstalentene fra Norge og utlandet, så trenger vi initiativ som Protest Pub, Bevegelsen for et Fritt Akademia og Komite for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) for å kunne sikre et kritisk søkelys og en forsvarlig utvikling av kunnskap som kommer oss alle til gode.
Stipendiatorganisasjonene i Norge ønsker velkommen og støtter disse initiativene som fremmer en mer inkluderende sektor hvor yngre forskere blir godt ivaretatt og verdsatt.
Protest Pub gjorde comeback med et ypperlig initiativ i november ved NTNU i Trondheim som bidro til å ta opp temaer man anser som problematiske i sektoren, og drømmer for fremtiden. Protest Pub er en viktig arena for å dele erfaringer og sammen kunne diskutere hva som kan gjøres for å sikre at universitetet har en radikal rolle i samfunnet istedenfor å følge strømmen. Det er man helt avhengig av for å kunne utvikle seg som sektor og bidra til nytenkning og samfunnsforbedringer.
Bevegelsen for et fritt akademia (Movement for a Free Academia) springer ut av erfaringer med intellektuell trakassering i akademia og har bidratt til å synliggjøre skjeve maktforhold og hvordan man kan finne alternativer til et system og en kultur som kan bidra til å undertrykke forskere i tidlig karrierefase.
Alle forskere har rett til å bli anerkjent for sitt intellektuelle arbeid og slippe å undertrykkes av et system som legger til rette for en karrierestige hvor man er avhengig av yngre forskeres arbeid for selv å klatre stigen. En sånn organisering forfølger ikke vitenskapelige ideal om genuin sannhetssøken og lidenskap for kunnskap. Ved å systematisk synliggjøre utfordringer med dagens akademiske system, bidrar Bevegelsen for et fritt akademia å frigjøre forskere fra disse undertrykkende maktstrukturene.
Stipendiatorganisasjonene i Norge støtter særlig bevegelsens formål om at «akademia er mest verdifullt når det reflekterer over sin egen status, roller og måter å skape kunnskap på, når det søker nye måter å sikre sin egen kvalitet på, og når den synliggjør kunnskapskontroverser i verden», og at akademikere selv «må reflektere over sin egen posisjon innenfor universitetet og i samfunnet for å få en bedre forståelse av relasjonen mellom sitt eget arbeid og arbeid som gjøres på andre fagområder» (Gøteborg-manifestet).
Ved å være den beste og mest autentiske utgaven av seg selv, kan sektoren lettere anerkjennes som en essensiell del av samfunnets utvikling.
Vi har nå kunnskap som viser at mange av de som velger å ta en doktorgrad selv har foreldre med høyere utdanning. Et universitet skal ikke være en monolittisk struktur, vi trenger organisatorisk mangfold. Vi trenger mangfold i måten vi tenker på. Derfor er det viktig å støtte KiF-komiteen sitt arbeid om å skape en inkluderende sektor, komiteen belyser stadig strukturelle barrierer i sektoren i søken etter sann kunnskap. Det er en essensiell komite for vitenskapens fremtid.
Akademia er stedet der vi burde forvente at store samfunnsendringer kan skje, kunnskap har kraft til å forandre verden. Protest Pub, Bevegelsen for et fritt akademia og KiF-komiteen er forskjellige utgangspunkt for å skape de tillitsfulle og omsorgsfulle miljøene vi trenger i sektoren - et sted der de gode ideene og samarbeidet kan blomstre.
Stipendiatorganisasjonene i Norge er glad for å ha fått mulighet til å jobbe med disse initiativene i 2024, og ser fram til å jobbe videre med disse og andre initiativ for å sammen skape et best mulig akademia som ivaretar særlig alle sine ferske forskere. Vi håper flere henger seg på!
Innlegget er skrevet av:
Karl Henrik Storhaug Reinås, SiN leder 2025 & myndighetsansvarlig 2024, UiODoc
Ingvild Bergom Lunde, SiN leder 2024
Ole Kristian Dyskeland, SiN leder 2023
Nicolas Gibney, SiN leder 2022
Claire Degail, SiN nestleder 2024 & 2025, TODOS
Kamil Piotr Szura, SiN myndighetsansvarlig 2025, UiSDc
Davit Gigilashvili, SiN Kommunikasjonsansvarlig 2025, DION
Naheeda Hamza, SiN EuroDoc Liaison officer 2025, UiODoc
Abdelrahman Abdelaal, SiN økonomiansvarlig 2024, UiSDc
Ali Alkaraly, SiN kommunikasjonsansvarlig 2024, UiSDc
Dimitris Polychronopoulos, SiN EuroDoc Liaison officer 2024, USNSPO
Joan Pla Vivoles, SiN rådgivende organ 2025
Nyeste artikler
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Planen for rektorvalget ved NMBU er klar
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Mest lest
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk
I denne gata fikk bare akademikere bo. Helle (90) har bodd her i snart 60 år