Innvielsesritualer
Hemmeligholdt rapport: Universitet får sterk kritikk etter at student døde
Stupfull gikk medisinstudenten Simon(19) fra innvielsesfesten og ble påkjørt av en lastebil og drept. Tre studenter er tiltalt. Det franske universitetet blir sterkt kritisert i en rapport myndighetene ønsket å skjule.
Brussel (Khrono): På festen sprøytet eldre studenter inn alkohol i munnen på de nye andreårsstudentene, som måtte stå på knærne. En skyteskive var tegnet i pannen på studentene som hadde sagt ja til å innta alkohol under festen.
Merker på armene indikerte hvor mange enheter som var gitt til hver student.
Simon Guermonprez hadde ni slike merker på armen da han ble funnet død på motorveien etter at han var truffet av en lastebil rett etter midnatt 9. juli i 2021. Saken har blitt bredt omtalt av franske aviser og TV-stasjoner, blant annet Le Monde og RTL.
Saken mot lastebilsjåføren og tre studenter som organiserte festen skulle opp for retten den 4. september 2024, men er utsatt etter ønske fra både forsvar og påtalemyndighet.
En av grunnene er en ny rapport som slår fast at det medisinske fakultetet ved universitetet i Lille har opptrådt sterkt kritikkverdig.
Kritisk rapport ble forsøkt skjult
«En institusjonell passivitet», slik beskriver rapporten fakultetet. Granskerne mener det medisinske fakultetet var klar over at studentorganisasjonene hadde slike innvielsesfester.
Disse festene har, ifølge universitetets reglement, vært forbudt siden 2012. Den gang ble det ble avdekket en rekke seksuelle overgrep og voldtekter blant studentene.
Den 60 sider lange rapporten er skrevet av utdanningsdepartementets enhet for generell inspeksjon av utdanning, sport for forskning (IGESR). Den ble publisert i mars 2022, men ble unntatt offentlighet.
Dette ble klaget inn av flere journalister og rapporten ble først nylig frigitt etter flere klagerunder.
— Rapporten viser at fakultetet for medisin hele tiden har visst om at disse festene har fortsatt, men har valgt å late som ingenting. Familien til studenten som døde, har bedt departementet utlevere rapporten i flere år. Dette er virkelig en skandale, sier familiens advokat Damien Legrand til Khrono.
Foreldrene til Simon Guermonprez mener det eneste riktige nå, er at de ansvarlige fra universitetet også må stilles for retten.
— Vi vil nå gjennomgå rapporten og se om universitetet kan rettslig straffeforfølges før saken skal opp for retten igjen, sier Legrand.
— I de tre årene etter vår sønns død har vi kjempet alene for å avsløre bevisene mot institusjonen. Vi hadde ikke ventet at granskerne ville anklage fakultetet for en slik unnfallenhet i sin rapport. (...) Enda verre er det at, ifølge denne rapporten, fakultetet ikke straffer de som organiserer innvielsesritualer, men de hjelper dem å skjule det! skriver faren Daniel Guermonprez på sin åpne Facebook-profil.
Han skriver videre at sønnen deres vanligvis ikke drakk alkohol.
— Denne kvelden var målet å skjenke ham 12 store shots, som ble sprøytet rett inn i munnen, på mindre enn to timer, for at han skulle bli «integrert». Etter dette lot de ham gå mot motorveien. (...) Dødsfallet til vår sønn Simon er en konsekvens av innvielsesritualene.
Ulovlige studentritualer
I Frankrike er det en egen lov mot nedverdigende eller ydmykende innvielsesritualer for studenter såkalt «Bizutage», som svært ofte involverer store mengder alkohol. Loven har eksistert siden 1998 og omfatter også sportslige innvielsesritualer.
Det har vært tilfeller av dødsfall, overgrep og vold. Men ritualene fortsetter og få blir dømt for å ha bidratt til innvielsesritualene.
Marie-France Henry, som er president for det nasjonale senteret mot innvielsesritualer for studenter, forteller at de blir kontaktet av mellom 10 og 20 studenter hvert år som har opplevd krenkende innvielsesritualer. Hun sier det er mest vanlig med slike ritualer på medisinstudiene, studier for sykepleiere og andre helserelaterte studier, men at det også foregår andre steder, som for eksempel ingeniørstudier og handelsstudier.
Utsatt for vold og seksuelle overgrep
— Guttene blir ofte utsatt for vold eller uhell, mens jentene oftest blir utsatt for seksuelle krenkelser. Det er dessverre et stort tabu å stå fram og fortelle om det. Studenter som har gjort det har ofte blitt utfryst og har måttet bytte skole og avslutte utdanningen, sier hun.
Henry mener mange institusjoner er blitt mer bevisste på å opplyse om faren ved slike ritualer og forby studentforeningene om å gjennomføre det, men det skjer noen ganger likevel.
— Dessverre er det for få som blir dømt eller som får straff fra utdanningsinstitusjonene eller det tar for lang tid før det kommer opp for rettssystemet. Vi vet at slike sanksjoner har effekt om de blir gjennomført raskt, sier hun.
Student i Belgia døde
I 2023 ble 18 studenter i Belgia dømt til samfunnstjeneste etter å ha utført innvielsesritualer som førte til at ingeniørstudenten Sanda Dia døde.
Som en del av innvielsesfesten for studentforeningen ved det prestisjefulle universitetet KU Leuven hadde Dia drukket enorme mengder alkohol, deriblant mye øl og en hel liter gin. Han måtte også drikke en veldig salt mikstur laget med fiskeolje, skriver Le Point.
Studenten måtte også bade i isvann. Da han ble innlagt på intensivavdelingen hadde han en kroppstemperatur på 28 grader. Dia døde senere på sykehuset.
Også i Norge
Khrono har tidligere skrevet om at slike innvielsesritualer også forekommer i Norge. Studenter har endt på sykehus og mange har fått sterk kritikk etter opptaksprøver til studentforeninger.
I 2017 fikk flere NTNU-studenter etseskader, og en havnet på intensivavdeling, etter å ha drukket eddik. To studenter fikk hver 10 000 kroner i bot etter hendelsen.
I 2016 måtte studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet blant annet kle seg nakne som en del av en opptaksprøve. Dette skrev blant andre Universitas om.
Ved NHH i 2014 ble det mye oppmerksomhet rundt pungshots og sex-relaterte opptaksritualer.