NTNU-studenten er i bedring fra etseskader
Studenten som var hardest skadet etter en «opptaksprøve» til en linjeforening på NTNU er overført fra intensivavdelingen til vanlig sengepost.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert 10. september 2017 10.45)
Etter å ha drukket eddik på en opptaksprøve har 5 ferske NTNU-studenter tilbragt deler av fadderuken på sykehus. 4 studenter som var til observasjon er skrevet ut, mens en mann i 20-årene ble behandlet på intensivavdeling i mange dager. Han er «i lett bedring», og er nå skrevet over til vanlig sengepost, skriver St. Olavs Hospital på sine hjemmesider.
Til sammen ble 15 studenter sendt til legevakta, og 5 ble innlagt med etseskader, 4 av dem til observasjon.
Årsaken er at de drakk en blanding av eddik og vann under en opptaksprøve til studentforeningen Smørekoppen.
«Klandrer ingen»
Tilstanden til studenten er stabil, men han forteller i en SMS til VG at han har fått forbud av legene om å bruke stemmen på grunn av etseskader i halsen.
— Ganske sliten, men pila peker riktig vei, skriver han i følge VG, og han legger til:.
– Dette var en kjedelig glipp, og jeg klander ingen, fortsetter han.
Det har vært episoder tidligere der folk har reagert på hva studentene må gjennom i opptaket. Dette er en meget beklagelig
hendelse.
Ida Munkeby
Linjeforeningene gjør veldig mye bra med tanke på det sosiale for studentene. Opptaksprøver er en lang tradisjon.
Olav Bolland
Politiets etterforskningsleder, Arve Vagnild, forteller til VG at to personer har status som mistenkt i saken.
VG skriver at de er mistenkt for å uaktsomt ha forvoldt en annen skade på kropp og helse, og at det er påtaleansvarlig som skal vil vurdere om saken skal få noen form for konsekvenser, og i så fall hvilken, basert på opplysningene i saken.
Opptaksritualene fortsetter
Etter et møte onsdag ettermiddag har NTNU, ifølge NRK, bestemt å fortsette med opptaket av årets studenter til linjeforeningene.
— Linjeforeningene gjør veldig mye bra med tanke på det sosiale for studentene. Opptaksprøver er en lang tradisjon. Det som skjedde i går var veldig uheldig, sier dekan Olav Bolland.
– Linjeforeningene er en viktig sosial møteplass, og er særlig viktig for studenter som ikke har så lett for å passe inn, sier Marte Øien leder for studenttinget på NTNU, til NRK.
Også rektor Gunnar Bovim beklager det som har skjedd, og sier at han vil sikre at studentarrangementene i framtida er trygge og inkluderende.
Linjeforeningen beklager
Linjeforeningen A/F Smørekoppen arrangerte opptaksarrangementet for nye studenter ved studieprogrammet Produktutvikling og Produksjon. På en post i et rebusløp skulle de nye studentene drikke en blanding av eddik og vann.
Leder av foreningen, Oscar Lilleløkken, sier de beklager det som har skjedd.
— Vi ser at vi ikke har hatt gode nok rutiner for gjennomgang av opptaket på forhånd. Dette burde vi ha oppdaget, og det er svært beklagelig at vi ikke gjorde det, sier han i en pressemelding fra foreningen.
— Eddiken var uttynnet, men ikke godt nok. Vi som linjeforening er opptatt av sikkerhet, og har tidligere gjennomgått sikkerhetsanalyser av opptaket, og for denne delen av opptaket kartla vi blant annet studentenes allergier. Vi burde ha skjønt at vi ikke skulle brukt eddik, og tar følgelig sterk selvkritikk og vil gjennomgå våre rutiner. Vi håper ingen får varige skader, sier han videre.
Eddiksyre i for sterk konsentrasjon fører til etseskader i munnhule, svelg og eventuelt i spiserør. Nede i magesekken vil eddiken gjerne utlades nokså raskt og gjøre mindre skader.
Har man derimot vært uheldig og fått noe av den ned på lungene, kan den også der forårsake alvorligere skade.
Vil gå gjennom krav
Dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap (IV) ved NTNU, Olav Bolland (bildet), sier de tar saken på alvor.
— Dette er en alvorlig hendelse hvor flere av våre studenter har kommet til skade, sier Bolland til Khrono.
Han fortsetter med å påpeke at linjeforeningene er en viktig del av det sosiale livet til institusjonens studenter.
— Foreningene er en viktig del av studentaktiviteten ved NTNU, men her har det vært en hendelse som er veldig negativ.
Bolland sier de har sendt melding til alle førsteårsstudentene som kunne ha vært til stede, i tillegg til å ha vært i personlig kontakt med de som er innlagt, og tilbudt dem støttesamtaler. Framover vil han sørge for at dette ikke gjentar seg.
Foto: Geir Mogen/NTNU
Møte med foreningen
— Vi skal snart ha møte med arrangørene av disse opptaksprøvene og gå gjennom hendelsesforløpet. Så skal vi forsikre oss om at framtidige arrangementer foregår i forsvarlige former, sier Bolland og legger til:
— Det er en målsetting for skolens ledelse å unngå saker som dette. Vi har også vært i kontakt med de andre linjeforeningene som har lignende arrangementer i dag og i dagene framover for å sikre at disse foregår forsvarlig.
— Gjorde dere for lite i forkant for å unngå at dette skjedde?
— Det er vanskelig å si. Vi har kontinuerlig dialog med linjeforeningene om fadderuken. Vi har en årlig dialog om dette, men kommer til å gå gjennom på nytt hvilke krav vi stiller til linjeforeningene, forteller Bolland.
Han innrømmer at NTNU har dårlig historikk på området med opptaksprøver.
— Særlig på 80- og 90-tallet var det opptaksprøver som var nokså harde, men de har vi i stor grad ryddet opp i. Vi har ikke dette helt på plass, men denne hendelsen er et avvik fra en ellers positiv trend, mener han.
NTNU bekrefter også
Organisasjonsdirektør ved NTNU, Ida Munkeby, sier til adressa.no tirsdag kveld at de er orientert om saken. Hun skal ha tatt kontakt med leder av Studenttinget, Marte Øien, og faglig ansvarlig for den aktuelle linjeforeningen.
— Vi forholder oss så langt til den informasjonen vi har fått fra sykehuset, og vi holder oss løpende oppdatert, sier Munkeby, ifølge adressa.no.
Ifølge Munkeby har ledelsen ved NTNU tidligere vært i kontakt med enkelte linjeforeninger ved NTNU, i forbindelse med aktivitetene som gjennomføres i linjeforeningsopptaket.
— Det har kommet reaksjoner på at det har vært for voldsomt opplegg. Det har vært episoder tidligere der folk har reagert på hva studentene må gjennom i opptaket. Dette er en meget beklagelig hendelse, sier hun til avisen.
Overskrifter tidligere også
Det er ikke første gang opptaksprøvene ved NTNU skaper avisoverskrifter.
Linjeforeningen Smørekoppens opptaksseremoni vakte også reaksjoner i 2015, skrev Universitetsavisa under overskriften Bøddelseremoni skaper avsky.
I 2014 fortalte samme avis om hendelser ved linjeforeningen «Mannhullets» opptaksseremoni under overskriften «Ligner en brutal henrettelsesseremoni» . Utkledde studenter leder arrangementet der det blant annet blir servert fiskemat og tran.
Til Universitetsavisa beskrev naboer arrangementet som tiltakende fra år til år. I 2013 skal det ha toppet seg med det som beskrives som en seremoni der studentene skal ha blitt bakbundet mens ledere i det nevnte kostymet hundset dem på det groveste.
6-åringer ved Singsaker skole måtte legge om skoledagen for å unngå skremmende opplevelser når linjeforeningen for marin teknikk ved NTNU den gang holdt «hemmelig» seremoni.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!