Oppsigelse

Etter 25 år som direktør har Einride Berg blitt sagt opp

Nå går den administrerende direktøren i Studentsamskipnaden i Ås til søksmål for usaklig oppsigelse.

Administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Ås, Einride Berg, har gått til sak mot arbeidsgiveren sin. Bildet er tatt i 2021 i en annen sammenheng.

— Det er en sak som gjelder Arbeidsmiljølovens § 15-7, men jeg har blitt rådet til å ikke kommentere saken og viser til min advokat, sier Einride Berg.

Den profilerte sjefen for Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs) har jobbet som administrerende direktør siden 1997. Før den tid jobbet han som assisterende direktør i fem år, og han har også vært styremedlem. Samlet sett har han vært tilknyttet SiÅs siden 80-tallet. Nå går han til sak mot sin mangeårige arbeidsgiver.

Selv om Berg foreløpig er ordknapp om konflikten som har oppstått mellom ham og styret i SiÅs, forteller paragrafen han viser til at rettssaken handler om en usaklig oppsigelse.

FAKTA

Arbeidsmiljølovens § 15-7

(1) Arbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

(2) Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker. Ved avgjørelse av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal det foretas en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker.

(3) En oppsigelse som skyldes at arbeidsgiver setter ut eller tar sikte på å sette ut virksomhetens drift på oppdrag ved bruk av selvstendige oppdragstakere, er ikke saklig med mindre det er nødvendig av hensyn til virksomhetens fortsatte drift.

Kilde: Lovdata.no

Satt av fire dager til rettssaken

— Vi ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, utover å si at Berg har blitt sagt opp fra sin stilling som administrerende direktør og vi mener oppsigelsen er ugyldig.

Det sier Bergs advokat Knut Marius Sture i Arntzen de Besche Advokatfirma AS.

Saken er berammet i Follo og Østfold tingrett i september og det er satt av fire dager til rettssaken.

Etter det Khrono erfarer kan førtidspensjonering være et stridstema mellom 62-åringen og SiÅs.

— Oppstått uenighet

Styreleder i Studentsamskipnaden i Ås, Selma Sollihagen, er også ordknapp om den kommende rettssak og bakgrunnen for den.

— Som det fremgår av berammelsen er det oppstått uenighet om oppsigelse av arbeidsforholdet, og den ansatte har tatt saken til tingretten for avgjørelse, skriver Sollihagen i en e-post, og fortsetter:

— Vi har som arbeidsgiver en lojalitetsplikt overfor motparten i denne saken som tilsier at vi ikke bør uttale oss offentlig i større grad enn nødvendig for å ivareta studentsamskipnaden.

Siste i rekken

Berg er den siste av flere oppsigelsessaker i akademia den siste tiden.

Før jul i fjor ble det kjent at Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet hadde inngått et forlik med førsteamanuensis Øyvind Eikrem.

Eikrem fikk som kjent sparken etter en artikkel i Filter Nyheter der flere anonyme kilder hevdet at Eikrem sto bak en rekke anonyme Facebook-profiler som skal ha «hisset til rasistiske nettdebatter». Eikrem selv nektet for å stå bak profilene.

Sluttavtalen var av det gullkantede slaget.

Eikrem gikk opp ti lønnstrinn i en ny fireårig postdoktorstilling. I tillegg får han utbetalt en årslønn i form av en sluttpakke, samt at NTNU skal dekke et utenlandsopphold på ett år og seks måneder i perioden fram til han frivillig slutter ved NTNU 1. august 2026.

Eikrem skal ikke undervise i de fire og et halvt årene avtalen varer.

Direktør måtte gå på dagen

En lignende sluttavtalen ble inngått av Universitetet i Bergen og fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl.

Samarbeidsproblemer mellom universitetsdirektør Robert Rastad og Lillestøl ble trukket fram som årsaken til at Lillestøl måtte gå på dagen.

På vei ut døren fikk Lillestøl med seg både permisjon med 18 måneders lønn, og en ny seniorrådgiverstilling med samme lønn, nesten 1,1 millioner kroner årlig, etter at permisjonen er over.

Verken Eikrem-avtalen eller Lillestøl-avtalen var Kunnskapsdepartementet informert om på forhånd.

Kunnskapsdepartementet har ennå ikke konkludert i de to sakene.

Powered by Labrador CMS