norce-oppsigelser

Oppsagt etter 22 år: —Har aldri fått beskjed om at jeg har feil kompetanse

Norce-forskeren ble oppsagt etter 22 år. Han hevder han ble utestengt fra prosjektideer han selv stod bak. — Det ble jævlig tungt, jeg ble sykmeldt, sa han i retten.

I Stavanger kjemper en Norce-forsker for jobben etter at han ble oppsagt trass i 22 års ansiennitet.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kamp om fakturerbare timer, anvendbar kompetanse og et selskap i økonomisk knestående. Slik fremstår rettssaken der en forsker med 22 års ansiennitet i Norce kjemper for å beholde jobben og bli tilkjent erstatning for belastningen oppsigelsen har vært for ham.

Knallhard utvelgelse

Sør-Rogaland tingrett har satt av tre dager til saken som viser et knallhardt regime der forskernes fakturerbare timer sammen med såkalt «anvendbar kompetanse» blir et hovedspørsmål for om de skal beholde jobben eller ei. Saksøkerens påstand er at forskningsinstituttet Norce ikke har gjort en god nok helhetsvurdering før oppsigelsen, og ikke tatt hensyn til ansiennitet, høy alder eller forsørgeransvar i sin vurdering.

Samtidig viser forskeren til seks andre navngitte kolleger som han mener scorer lavere på kvalifikasjoner enn han selv, og at Norce i så fall burde valgt en av disse til oppsigelseslisten i stedet.

Hans prosessfullmektig er advokat Jeanette Engebretsen i fagforeningen Tekna. Hun spurte om forskeren noen gang var blitt konfrontert med kompetanseutfordringer.

— Nei, jeg har aldri fått beskjed om at jeg har feil kompetanse, sa forskeren.

Lav fakturering

Norce sin prosessfullmektig Anette Eckhoff i Næringslivets Hovedorganisasjon anførte i sitt innledningsforedrag at den Norce-ansatte hadde en lav såkalt faktureringsgrad målt gjennom de siste 18 månedene før oppsigelsen.

— Fra å være rundt 60 prosent i 2015 hadde andel fakturerbare timer kommet ned i 30 prosent og ligger nå på omtrent ti prosent, sa Eckhoff. Hun var likevel klar på at oppsigelsene kom som et resultat av den vanskelige økonomisituasjonen i Norce og ikke hadde direkte med den ansattes jobbutførelse å gjøre. Men når det skulle velges ut hvem som måtte gå, havnet mannen med 22 års ansiennitet likevel på listen.

Utestengt

Et av Norce sine kriterier handlet også om såkalt «prosjektgenerering», altså det å komme med prosjektideer som omsettes i inntekter til konsernet.

I sin partsforklaring fortalte forskeren om hvordan han etterhvert opplevde at han ble holdt unna prosjekter som han selv hadde ideen til.

— Systemet er slik at vi skal levere «teasere» til prosjekter, ideer som ledelsen så presenterte for industrien og som det kan bli inntektsbringende prosjekter av. Da en av mine teasere ble til et prosjekt opplevde en gang at det ble igangsatt uten at jeg verken ble informert eller fikk delta. Det var jævlig tungt og jeg gikk rett i veggen. Dermed ble jeg sykmeldt rundt en tredjedel av 2019, fortalte forskeren.

Engstelig

Han fortalte at disse opplevelsene etter hvert gjorde ham engstelig for at det var motforestillinger mot å ha ham med i prosjekter.

— Jeg måtte begynne å spørre om noen har klaget på meg. Men jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger på at det er noe galt med meg, fortalte forskeren.

I partsforklaringen kom han også inn på det han mener var mangler i kartleggingen av kompetanse når de som var aktuelle for oppsigelse skulle vurderes.

— Jeg fikk høre at jeg hadde skrevet inn for mye og at jeg ikke skulle ha med så mye. Men til slutt sendte jeg inn min egen fordi jeg ikke var komfortabel med at det som faktisk var mine kompetanser ikke skulle være med, sa forskeren.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play
Powered by Labrador CMS