Filter nyheter:
Eikrem skal ha brukt hemmelig Facebook-konto i nettdebatter. «Tull og tøys», sier Eikrem
NTNU kaller førsteamanuensis Øyvind Eikrem inn til møte etter påstander i Filter Nyheter om at han skal ha publisert fremmedfiendtlig innhold på Facebook gjennom hemmelig profil. — Tull og tøys, sier Eikrem.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Khrono gjør oppmerksom på at saken i Filter Nyheter som Khrono siterer her, 28.oktober 2020 ble felt for brudd på god presseskikk. «Ut ifra det som kan leses i artiklene, har ikke Filter Nyheter dokumentert at det er klager som står bak kontoen og har skrevet dette», heter det i uttalelsen fra Pressens Faglige utvalg. Hele uttalelsen kan leses her.)
Nettstedet Filter Nyheter skrev i en artikkel torsdag kveld at førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU, over tid skal ha hatt en skjult rolle i ordskiftet på nettet om noen av de samme temaene han også fronter som fagperson.
Fra en anonym Facebook-profil under ulike navn skal Eikrem ha delt og videreformidlet et langt mer radikalt og innvandrerfiendtlig innhold, og med en helt annen språkbruk, enn det han gjør under sitt eget navn, skriver nettstedet.
Tull og tøys. Jeg leser ikke Filter, og synes ikke akkurat at likes, delinger o.l. på en tulleprofil på Facebook er verd å bruke noe tid på.
Øyvind Eikrem
I en lengre artikkel viser Filter til flere facebookprofiler som skal ha tilhørt eller tilhører Eikrem. Ifølge nettstedet et det bekjente rundt Eikrem som skal ha fortalt Filter om facebookprofilene.
Flere kilder forteller til Filter Nyheter at Eikrem opprettet denne Facebook-kontoen i kjølvannet av oppstyret rundt Resett-kontroversen i 2018.
Den anonymiserte profilen skal også vært brukt til kontakt med bekjente som har vært innforstått med at det dreide seg om Eikrem, hevder nettstedet. Dette betyr ikke nødvendigvis at disse har vært kjent med profilens aktivitet i ulike Facebook-grupper, heter det i Filters sak.
Den anonyme profilen skal flere ganger ha skiftet profilbilder, bakgrunnsbilder og navn. Først het den «Einar Tambarskjelve», så «Einar Tamburi», før den ifølge nettstedet nylig ble endret til «Dwayne Elizondo Camacho» (en referense til spillefilmen Idiocracy).
Den aktuelle anonymiserte Facebook-profilen skal blant annet ha foreslått at en asylsøker kan «jobbe i bomullsåkeren» under «en slavedriver» og likt rasistiske kommentarer som «sorte svin».
Profilen skal også ha omtalt den svenske eks-statsministeren som «landssviker», gitt liker-tilbakemelding på omtale av Erna Solberg som «landsmorderen» og omtalt innvandrere som «stammekrigere».
E-postsvar fra Eikrem
Khrono forsøkte å komme i kontakt med Eikrem både på sms og telefon flere ganger torsdag kveld, og spurte om opplysningene stemmer og hva han eventuelt mener om Filters oppslag, men fikk ikke svar på spørsmålene.
I en e-post til Khrono skriver Eikrem torsdag kveld:
— Dette er min kommentar: «Tull og tøys. Jeg leser ikke Filter, og synes ikke akkurat at likes, delinger o.l. på en tulleprofil på Facebook er verd å bruke noe tid på. Ha en utmerket kveld.»
Og han legger til:
— Dette blir mitt siste ord i denne saken.
Til Filter har han skrevet: «Jeg kjenner meg ikke igjen i de ting som beskrives (…) og har ingen interesse [av] å diskutere hverken private anliggender, sosiale medier eller noe av de øvrige spørsmålene med Filter Nyheter».
Dette svarer NTNU
Khrono har vært i kontakt med NTNU om hvordan de vil håndtere saken. Eikrems instituttleder, Riina Kiik, sier hun så klart ble overrasket da hun leste saken om Eikrem.
— Vil NTNU foreta seg noe overfor Eikrem i sakens anledning? Eventuelt hva?
— Vi har registrert artikkelen på filter.no og ser at det der rettes alvorlige beskyldninger mot Øyvind Eikrem. Foreløpig har vi bare det som står i artikkelen å forholde oss til. Jeg er for tiden på reise, men når jeg kommer tilbake til Trondheim vil jeg invitere Eikrem til et møte for å høre hans versjon av det som er kommet fram, skriver Kiik i en e-post. Hun legger til:
Jeg er for tiden på reise, men når jeg kommer tilbake til Trondheim vil jeg invitere Eikrem til et møte for å høre hans versjon av det som er kommet fram.
Riina Kiik
— Så vidt jeg kan se av artikkelen så bestrider jo han å stå bak ytringene og Facebook-kontoene som kritikken gjelder. Uansett hva som måtte ha skjedd her så vil vi som arbeidsgiver også ta vare på vår medarbeider.
Hun understreker at det er viktig å ikke trekke forhastede slutninger i saken før de har fått fakta på bordet.
— Mener dere at det som kommer fram her også ligger innenfor ytringsfriheten/den akademiske friheten?
— Jeg kan ikke kommentere dette før jeg har fått snakket med Eikrem og vi har fått fastslått hva som er fakta i saken, svarer instituttleder Kiik.
— Flere muntlige kilder
Oppslaget i Filter Nyheter skapte reaksjoner i sosiale medier torsdag kveld. Flere stilte også spørsmål ved om Filter hadde tilstrekkelig dokumentasjon rundt den anonyme facebookprofilen til å gå ut med saken.
Jøss.
— Anine Kierulf (@anineki) February 20, 2020
Igjen imponert over hva @FilterNyheter avdekker, som andre medier ikke gjør. https://t.co/lSKO90Yh8T
En annen førsteamanuensis ved NTNU, Arve Hjelseth, skrev blant annet på Facebook sent torsdag kveld: «Jeg håper Filter Nyheter har dokumentasjon for dette. I så fall er det en veldig alvorlig sak».
Anine Kierulf tvitret: «Jøss. Igjen imponert over hva @FilterNyheter avdekker, som andre medier ikke gjør.»
Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter og har følgende svar til de som stiller spørsmål rundt dokumentasjonen:
— Vi ville selvfølgelig ikke ha publisert artikkelen dersom vi ikke var helt sikre på det som står der. Og som det fremgår av saken, har vi både tekniske indikasjoner knyttet til kontoen og flere muntlige kilder som har direkte kunnskap om hvem som står bak kontoen, sier redaktør Klungtveit til Khrono. Han legger til:
Vi ville selvfølgelig ikke ha publisert artikkelen dersom vi ikke var helt sikre på det som står der.
Harald S. Klungtveit
— Det er ikke noen tvil om at det har vært kjent i enkelte kretser at dette er en profil Eikrem har brukt. Akkurat hvor mange som har visst om den vet vi ikke.
Han sier at de kommuniserte med Eikrem i tre dager og etterhvert satte Eikrem en advokat i kopi i e-postutveksklingen med Filter Nyheter. Klungtveit opplyser at de ikke har fått noen henvendelse fra advokaten.
Klungtveit sier også at Facebook-kontoen ble slettet i går kveld.
Mener det ikke er forenelig
Onsdag morgen har kommentator i Dagens Næringsliv, Eva Grinde, tatt til tastaturet. Hun stiller spørsmålstegn ved om denne typen oppførsel på sosiale medier er forenelig med en universitetsansatts jobboppgaver.
Hennes konklusjon er at det ikke er det, dersom opplysningene stemmer. Hun skriver:
«Den akademiske ytringsfriheten kan ikke strekke seg så langt at straks noen har fått en fast stilling kan de si og gjøre akkurat hva de vil på skattebetalernes regning herfra til evigheten, med henvisning til den beskyttelsen.»
Ytringsfrihet
Khrono har skrevet flere artikler om Eikrem etter at han i 2018 havnet i medienes søkelys fordi han hadde latt seg intervjue av det høyreradikale nettstedet Resett, om drap på mindreårige asylsøkere i Trondheim.
Det ble en langvarig konflikt ved instituttet som både handlet om det enkelte mente var rasistiske uttalelser fra Eikrem, og andre som forsvarte hans rett til å ytre seg i Resett. Daværende rektor Gunnar Bovim rykket ut og forsvarte at Eikrems uttalelser var innfor ytringsfriheten.
- Les også: Khronos samlesider om Eikrem-saken
Det var Universitetsavisa som først omtalte saken i 2018.
I Khrono har Eikrem nylig kritisert Vitenskapsteoretisk forum i Trondheim for å invitere UiO-dekan Frode Helland til rasismedebatt, samt uttalt at sistnevnte ikke forstår «forskjellen på legitim religionskritikk og rasisme».
(Oppdatert 13.00 med henvisning til DN-kommentar og flere kommentarer fra instituttleder Kiik. Saken er oppdatert 04.11.2020 med uttalelse fra PFU om at Filtern Nyheter har brutt god presseskikk i saken som Khrono her siterer. )