Nedbemanning

Vil tilby slutt­pakker til ansatte i løpet av oktober

NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap ser for seg å ha signert alle sluttavtalene før advent. På nyåret vil de starte med eventuelle oppsigelser for å få budsjettet i balanse.

Portrett av Jon. Magnussen
Prodekan Jon Magnussen, her avbildet ved en tidligere anledning, redegjorde torsdag om omstillingsprosessen ved NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap for fakultetsstyret. Han var vesentlig mye mer optimistisk nå enn tidligere.
Publisert Sist oppdatert

— Jeg står litt rettere i ryggen i dag enn jeg gjorde sist, og har et godt håp om at vi skal klare mye av dette uten oppsigelser, sa prodekan Jon Magnussen da fakultetsstyret ved NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap ble orientert om omstillingsarbeidet torsdag.

Fakultetet må kvitte seg med rundt 90 årsverk fremover. De foreløpige bemanningsplanene fra instituttene har funnet i overkant av 50 vitenskapelige årsverk som kan kuttes.

— Mange institutter har laget detaljerte ordninger for overgang, og mange av stillingene som skal ned tror vi at vi kan klare å ta gjennom naturlig avgang de neste årene, noe som reduserer behovet for oppsigelser, sa Magnussen under fakultetsstyremøtet.

I tillegg kommer de teknisk og administrativt ansatte, stillingskategorier hvor det ifølge prodekanen i utgangspunktet er mye større mobilitet og turnover. 

— Dermed kan omstillingen der i større grad skje av seg selv, sa han, og la til at det derfor ikke haster så mye å få sendt ut tilbud om sluttavtaler til denne delen av de ansatte. 

Men: Dersom bemanningsplanene gir grunnlag for det, vil også disse stillingsgruppene gis tilbud om sluttpakke.

Planlegger oppsigelser fra februar

Planen nå er få drøftet bruken av sluttavtaler slik at tilbud kan sendes ut til alle vitenskapelige ansatte med en frist i løpet av oktober. Etter hvert kan det også være at det går ut tilbud til andre ansatte, fortalte Magnussen.

— Målet er at sluttavtalene kan signeres med virkning fra 1. desember. Det betyr at de ansatte som søker, og får innvilget, sluttavtale har pakket ned kontoret, låst døren og forlatt NTNU med en sjekk på 9 til 18 måneders etterlønn i baklommen til den datoen, sa Magnussen.

— I tillegg må vi også minne de over 62 om muligheten til å gå dialog med nærmeste leder for å få en individuell avtale.

Over nyttår vil fakultetet gå i samtaler med ansatte som vurderes som overtallige, før varsler om oppsigelse sendes ut fra og med februar.

Vil tilby stillinger ved andre fakultet

Prodekanen viste også til at det nå er innført ansettelseskontroll ved NTNU. Det betyr at alle ledige vitenskapelige stillinger ved NTNU først skal lyses ut internt til ansatte ved Fakultet for medisin og helsevitenskap og Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, som er det andre NTNU-fakultetet som nå driver med nedbemanning

Målet er at overtallige ved de to fakultetene skal få jobb andre steder. Etter hvert skal dette også gjelde de teknisk-administrativt ansatte.

— Vi skal kutte ti prosent av de vitenskapelige ansatte, og det vil få konsekvenser. Vi kommer til å levere dårligere kvalitet på utdanningene. Vi er der at det er godt nok, men at det kunne vært bedre, sa Magnussen.

Dekan Siri Forsmo supplerte:

— Vi jobber jo med en bemanningsplan hvor vi skal komme ut med færre ansatte enn vi har i dag. Og så er det ikke sånn at vi har ansatte i dag som ikke gjør noe. Tror jeg. Det er ikke så veldig mange i så fall. Og jeg vet ikke om dem, sa hun.

Det ble under møtet også informert om økonomisk status per andre tertial 2024. Konklusjonen er at nesten to år med ansettelsesstopp endelig gir effekter. 

— Det er lys i enden av tunnelen, kommenterte dekan Forsmo. 

Fakultet er ned drøyt 16 årsverk per nå, sammenlignet med budsjettet for 2024. Samtidig ble det igjen påpekt at fakultetet går seks millioner i minus hver måned, millioner som må tas igjen i den andre enden.

— Vi er overhodet ikke i mål, men for første gang ser vi at noe har begynt å gi effekt, konstaterte styrets leder, Grethe Aasved.

Nedlegging av studieprogram

Under møtet ble også forslag til omstrukturering av studieporteføljen behandlet, og spesielt nedleggelsen av studieretningen i ergoterapi ved campus Gjøvik ble viet oppmerksomhet.

— Den nedleggingen svir skikkelig. Jeg synes det er for galt å legge ned en studieretning for å spare så lite, sa Sigrid Wangensteen, NTNU-professor, nestleder for utdanning og styremedlem.

— Vi er nødt til å få en økonomi i balanse, og vi er nødt til å prioritere det vi er pålagt å gjøre. Men jeg er helt enig. Dette gjør vondt. Det smerter å skulle legge ned ergoterapi i Gjøvik. Men vi må innrette oss etter de rammer vi har, også økonomisk, svarte dekan Forsmo.

Vedtaket om nedlegginger som skal spare fakultetet for rundt 20 millioner ble gjort uten motstemmer, men med en protokolltilførsel mot nedleggingen av ergoterapi på Gjøvik. Saken går nå til rektor for endelig vedtak.

Powered by Labrador CMS