Institutt for lærerutdanning

NTNU innvilger slutt­pakker til 13 ansatte ved lærerutdanningen

13 av 19 søkere fikk innvilget sluttpakker ved Institutt for lærerutdanning. Behovet for nedbemanning er opp mot 30 årsverk.

Lærerutdanningen ved NTNU holder til i ulike bygg på Kalveskinnet i Trondheim.
Publisert Sist oppdatert

13 ansatte har fått innvilget sin søknad om sluttpakke ved NTNUs Institutt for lærerutdanning.

Det kommer frem av en pressemelding onsdag.

Instituttets behov for nedbemanning er vurdert til rundt 30 årsverk. Dermed ligger det an til at det blir oppsigelser ved instituttet.

Fire avslag

I pressemeldingen skriver NTNU at fire av de 19 som søkte om sluttavtale har fått søknaden avslått fordi de er vurdert til å «inneha kritisk kompetanse», et begrep som forklares med at universitetet ville vært nødt til å ansette noen for å oppfylle sine forpliktelser dersom de hadde fått gå.

I tillegg er det en søker som ikke var i målgruppen, og en søker som trakk søkeren sin.

Av de 13 som har fått tilbud har 12 takket ja. Én søker har bedt om utvidet frist.

— Vi har enkelte tilfeller der vi er i dialog med ansatte om individuell avtale, som følge av at de nærmer seg pensjonsalder og kan gå av med AFP, skriver NTNU i pressemeldingen.

Det påpekes at ansatte som tar sluttavtale også sier opp sin stilling, og med det også meldes ut av Statens pensjonskasse, samt frasier seg muligheten til å ta ut avtalefestet pensjon.

— Med en individuell avtale kan man jobbe videre hos NTNU i en avtalt periode, for så å ta ut AFP. For den ansatte kan en slik avtale for eksempel innebære at man kan få endret sine arbeidsoppgaver tilpasset sin situasjon, mens det for NTNU innebærer større forutsigbarhet for når den ansatte går av.

— Umulig å løse med naturlig avgang

Dekan Tine Arntzen Hestbek sa, da det ble kjent at 19 søkere ønsket sluttavtale, at det er sannsynlig at det blir aktuelt med oppsigelser. Med bare 13 innvilgede søknader blir svaret det samme:

— Ja, det er fortsatt like sannsynlig. Omfanget er fortsatt så stort at vi tror at det ikke vil la seg løse kun ved naturlig avgang. Men hvor stort omfanget er og hvordan dette vil skje kan jeg ikke si noe om før vi har fått gjort opp status for hvilken økonomisk effekt sluttpakker og andre tiltak har fått, og jeg har fått drøftet det med LOSAM.

— Hvordan vil du beskrive situasjonen dere står i nå?

— At det fortsatt er behov for nedbemanning betyr at vi fortsatt står i en krevende situasjon.

— Frykter dere for arbeidsmiljøet hvis dere nå må peke på folk?

— Ja, det er naturlig at en slik situasjon vil prege arbeidsmiljøet. Og dette har vi hatt stor oppmerksomhet på hele tiden.

Khrono er kjent med at eldre søkere til individuelle avtaler synes lønnstilbudene til denne gruppa er så dårlige at de heller takker nei og blir stående i jobben. 

Videre nedbemanning til drøfting

Det vil nå jobbes videre med prognoser, budsjetter og videre behov for nedbemanning inn mot et drøftingsmøte i det lokale samarbeidsutvalget 20. september.

Da det ble kjent at 19 hadde søkt sluttpakke skrev dekan Tine Arntzen Hestbek i en pressemelding at det nå dessverre er sannsynlig at det blir aktuelt med oppsigelser.

Til Khrono utdypet hun, og sa at det skal vært mye til for at de klarer å unngå det.

— Da måtte vi ha fylt opp alle studieplassene og fått tilslag på større prosjekter og etter- og videreutdanningsløp. En skal aldri si aldri, men jeg er pessimist her, sa hun den gang.

Melkeku

Bakgrunnen for nedbemanningen er et fall i inntektene for NTNUs lærerutdanning, et fall de ikke har klart å tilpasse seg til.

Instituttet har tidligere fungert som melkeku og subsidiert andre institutt ved fakultetet som har gått dårlig.

— Overforbruket ved ILU vil fremover ha stor negativ påvirkning på de samlede avsetningene ved fakultetet, noe som rammer handlingsrommet til institutt med sunn økonomi. Det er derfor en hovedutfordring for fakultetet å redusere lønnskostnadene, særlig ved ILU, for å oppnå bedre økonomisk balanse mellom instituttene og fakultetet som helhet, sto det i sakspapirene til et ekstraordinært fakultetsstyremøte i vinter.

Oppdatert kl. 16.00: Lagt til et intervju med dekan Hestbek. 

Powered by Labrador CMS