NTNU

Må si opp opptil 20 ansatte. Hvem som ryker skal avgjøres i vinter

Torsdag ble de ansatte ved NTNUs Institutt for lærerutdanning informert om at 15 til 20 av dem vil bli sagt opp. Prosessen med å sile ut de overtallige starter i november.

Et bilde av en dekan som taler for et auditorium.
Dekan Tine Arntzen Hestbek informerte torsdag de ansatte ved Institutt for lærerutdanning om veien videre. 15 til 20 ansatte får sparken, og kartleggingssamtalene for å finne ut hvem som ryker starter i midten av november.
Publisert Sist oppdatert

På et informasjonsmøte ved NTNUs Institutt for lærerutdanning torsdag ble de ansatte informert om at instituttet må sparke et sted mellom 15 og 20 ansatte, og at utsilingen av enkeltansatte gjennom kartleggingssamtaler vil starte i november.

Det får Khrono bekreftet av flere som var til stede, samt av en transkribering fra møtet på engelsk som ble publisert fortløpende i den digitale versjonen av informasjonsmøtet.

I midten av oktober skal instituttet ha kartlagt hvilke enheter som har størst overkapasitet.

En av de som var til stede, førsteamanuensis Eli Smeplass, la ut følgende på Facebook i etterkant av møtet:

— En alvorstung dekan forteller at de må si opp 15-20 personer. Men det går bra, vi skal jo ha god "dialog" mens dette pågår. Samtaler med de som er overtallige i november. Satser på at det ikke er meg.

— Det er uansett ikke morsomt å ha en arbeidsplass som nedbemanner. Sånn går det når staten ikke har tid til omstilling, og har "tillit" til at institusjonene ordner innstramminger over natten. Løsningen som blir presentert er å få flere studenter til å søke lærerutdanning. Det blir sikkert lett fremover...

Khrono har forsøkt å få kommentar fra dekan Tine Arntzen Hestbek. Hun har ikke svart på våre spørsmål så langt, men viser til at papirene til neste møte i Losam kommer i løpet av dagen.

Avgjørelsene kan være tatt i mars

Til Khrono forteller Eli Smeplass at det på møtet også ble informert om en tentativ tidsplan for oppsigelsene.

— Det ble sagt at oppsigelsesprosessene kommer til å pågå ut 2025, men at avgjørelsene om hvem det er som får sparken kanskje kan være klart så tidlig som i mars.

Beskjeden om oppsigelser kommer etter at en runde med sluttpakker førte til at bare 13 ansatte fikk innvilget sine søknader. Totalt må instituttet ned med minst 30 årsverk for å få budsjettet noenlunde i vater, ifølge en presentasjon fra det forrige ansattmøte i august.

Ifølge Smeplass var det rundt 100 personer som deltok fysisk på møtet og 75 digitalt. 

På møtet ble også saken i Khrono om hvordan dekanens ektemann er blitt ansatt på permisjonsvilkår, tatt opp.

I den engelske transkriberte oversettelsen fra møtet, som Khrono har lest, peker konstituert instituttleder Ruth Grüters på at informasjonen om dette som ble lagt ut på intranettet, var ment som et forsøk på å være transparent og ærlig.

— Meldingen ble ikke lest slik jeg forventet, ettersom den var basert på bakgrunnskunnskap ikke alle sitter på, slik som at det er vanlig å hente inn midlertidige ansatte i enkelte sammenhenger, sa Grüters ifølge utskriften.

— Det er ledelsens ansvar å sørge for at alle studieprogrammene får en god start, og noen avgjørelser må tas raskt for å sikre dette. Alternativet i denne saken ville vært mediesaker med studenter som klager kaos i praksis og manglende opplegg, sa hun videre.

Beskjeden får Smeplass til å se rødt.

— Jeg er opprørt over at det blir insinuert at vi ikke bør belyse ting i pressen. Er det noe som må tåle offentlighetens lys, så er det hvordan de prosessene her foregår og oppleves, sier hun.

Konstituert instituttleder Ruth Grüters har ikke ønsket å svare på kritikken fra Smeplass.

Har fungert som melkeku

Nedbemanningen kommer i tillegg til andre tiltak som arealreduksjon for å spare inn på kostnadssiden.

Bakgrunnen for nedbemanningen er et fall i inntektene for NTNUs lærerutdanning, et fall de ikke har klart å tilpasse seg til.

Instituttet har tidligere fungert som melkeku og subsidiert andre institutt ved fakultetet som har gått dårlig.

— Overforbruket ved ILU vil fremover ha stor negativ påvirkning på de samlede avsetningene ved fakultetet, noe som rammer handlingsrommet til institutt med sunn økonomi. Det er derfor en hovedutfordring for fakultetet å redusere lønnskostnadene, særlig ved ILU, for å oppnå bedre økonomisk balanse mellom instituttene og fakultetet som helhet, sto det i sakspapirene til et ekstraordinært fakultetsstyremøte i vinter.

Saken er rettet fredag 13. september klokken 14:34 etter at konstituert Ruth Grüters ga beskjed om følgende feil i transkripsjonen fra møtet: Det ble ikke sagt at det var vanlig med ansettelse av pensjonister, slik det ble skrevet under møtet, men at det var vanlig med midlertidige ansatte. Det er også lagt til en presisering av at det var opplegget rundt praksis som ville bli kaotisk.

Powered by Labrador CMS