plagiatkontroll
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden
Advokat Magnus Stray Vyrje reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil opprettholde praksisen med å bruke studentarbeider i plagiatkontroll.
Universiteter og høyskoler mater studentmateriale, som semesteroppgaver, arbeidskrav, eksamensoppgaver og masteroppgaver, inn i programvaren som brukes ved plagiatkontroll når eksamensoppgaver sensureres.
Spørsmålet er om universiteter og høgskoler kan bruke innleverte studentarbeider til plagiatkontroll av andre studentarbeider, slik de gjør i dag, eller om slik bruk bryter med opphavsretten.
I en høring om endringer i universitets- og høgskoleloven som ble sendt ut 9. oktober, går Kunnskapsdepartementet inn for å videreføre dagens praksis.
— Stikker hodet i sanden
Advokat Magnus Stray Vyrje har lest raskt gjennom høringsnotatet og sier at departementet ikke kan tvinge studenter til å fraskrive seg en lovbestemt opphavsrett.
— Departementet stikker hodet i sanden. Institusjonene har ganske enkelt ikke lov til å bruke studentenes besvarelser til etterkontroll av andre studenter, sier Vyrje, som også er også kjent som advokaten som nå har en sak i Høyesterett knyttet til nettopp selvplagiat.
Han sier han har forståelse for at departementet ikke ønsker å lovfeste en slik bruksrett.
— Et slikt opphavsrettslig unntak ville nemlig stride med Norges forpliktelser i henhold til Opphavsrettsdirektivet, som regulerer uttømmende hvilke unntak som kan gjøres, sier Vyrje og legger til:
— Departementets forsøk på å omgå problemstillingen ved å be institusjonene skaffe seg hjemmel via eksamensreglementene, er uholdbar. Institusjonene har på alminnelig forvaltningsrettslig grunnlag ikke lov til å oppstille som vilkår at studentene må fraskrive seg lovbestemt opphavsrett, sier Vyrje.
Mange har reagert
«Departementet foreslår å videreføre gjeldende regelverk og samtidig be institusjonene om å regulere dette i sine eksamensreglement. Slik vil studentene få klar informasjon om hvilke vilkår som gjelder for å ta eksamen», står det i høringsnotatet fra Kunnskapsdepartementet.
Der beskriver departementet en praksis som har pågått lenge. Institusjonene kontrollerer innleverte studentarbeider opp mot tidligere innlevert materiale både ved egen og ved andre institusjoner. Hensikten er å oppdage tekstlikhet og mulig plagiat.
— Dette er et pågående lovbrudd som må stanse med en gang, uttalte advokat Magnus Stray Vyrje til VG i februar.
Han og to andre opphavseksperter, førsteamanuensis Torger Kielland og professor Olav Torvund, stilte seg da tvilende til at universiteter og høgskoler har lov til å bruke innleverte studentoppgaver til å kontrollere andre oppgaver for plagiat.
— Jeg kan selv ikke se det annerledes enn at studentene kan ha krav på flere hundre millioner i vederlag, uttalte Vyrje, som også skrev leserinnlegg om dette i Khrono.
Sikt: Dagens praksis lovlig
Sikt (Kunnskapssektorens tjenesteleverandør) konkluderte i mai med at dagens praksis er lovlig.
Sikt la til grunn at lagring av studentarbeider i en database som
tilhører den enkelte utdanningsinstitusjon, og videre bruk av dette materialet til
plagiatkontroll både av studentens egne besvarelser og av besvarelser fra andre studenter
(ved samme eller andre institusjoner), faller innenfor det utdanningsinstitusjonen har
anledning til.
Likevel, for å unngå uklarheter i fremtiden, anbefalte Sikt at alle universiteter og høyskoler omtaler bruk av studentarbeider til plagiatkontroll i sine lokale eksamensforskrifter. Departementet trekker samme konklusjon.
Ifølge Kunnskapsdepartementet må bruk av studentarbeider til plagiatkontroll anses som del av universiteter og høyskolers ansvar etter universitets- og høgskoleloven (Uhl. § 11—6 første ledd.).
Samtidig skriver departementet at det er behov for å klargjøre overfor studentene hvilke vilkår de må godta for å ta eksamen, og herunder hvordan institusjonene kan bruke innleverte besvarelser (semesteroppgaver, eksamener mv.) til automatisert plagiatkontroll.
UHR ba om klargjøring
Både Universitets- og høgskolerådet (UHR) og flere universiteter og høgskoler har tatt til orde for å klargjøre det rettslige grunnlaget for bruk av plagiatkontroll.
I en høring om endringer i åndsverkloven i mars ba UHR om å regulere dette tydelig i lovverket.
Universitetet i Bergen (UiB) ba i samme høring om at departementet foretar lovendringer for å fjerne rettsusikkerheten som er oppstått knyttet til systemene for plagiatkontroll.
UiB bruker i likhet med mange andre universiteter og høgskoler plagiatverktøyet Ouriginal for å kontrollere innleverte studentarbeider.
— Vi kan vanskelig se at et opplegg som krever samtykke fra tidligere studenter til slik bruk vil være hensiktsmessig. Vi oppfordrer derfor departementet til å vurdere hvordan dette kan reguleres tydeligere, skriver universitetet.
Noen lovendring vil ikke departementet ha. Dagens regler er gode nok, mener det, og institusjonene kan regulere dette i sine eksamensforskrifter.
Fristen for å komme med innspill er satt til 15. desember.