Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden Advokat Magnus Stray Vyrje reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil opprettholde praksisen med å bruke studentarbeider i plagiatkontroll.
Toppforsker roper varsku: Forsømte universiteter Det er på tide å rope et varsku om systematisk forsømmelse av Norges universiteter gjennom skiftende regjeringer. Rammebetingelsene for forskning forverres stadig gjennom utvanning av forskerrollen, byråkratisering og reallønnskutt. Det skader utdanning, innovasjon og nyskapning.
Studenter straffes der forskere går fri Den nye universitets- og høyskoleloven legger i prinsippet opp til at studenter fortsatt skal straffes for feiltrinn forskere enten får rette opp, eller går fri for. Utdanningsinstitusjonene kan likevel gjøre noe med dette, hvis de ønsker det.
Protesterer mot krav om at bistillinger må lyses ut Universitetene mener kravet om at bistillinger må lyses ut er lite hensiktsmessig. Denne uka skal de møte departementet.
Hoel med marsjordre til universitet og høgskular: — Har ein jobb å gjere Landets universitet og høgskular har fått brev frå Kunnskapsdepartementet med føringar om korleis dei skal følgje opp den nye universitets- og høgskulelova.
Forskerforbundet: — Uforståelig. Dette forslaget kan ikke vedtas. Med et veldig enkelt grep kan Oddmund Hoel bedre hverdagen for de ansatte ved universiteter og høyskoler: Dropp forslagene om å fjerne opprykksmuligheten til førsteamanuensis, og å innføre språkkrav for stipendiater.
Advarer mot å tvinge ansatte på norskkurs 446 ansatte innen høyere utdanning har skrevet under på et opprop mot nye krav til norskkunnskaper, som at utenlandske forskere må lære seg norsk innen tre år. Overveldende respons, sier initiativtakeren.
Vil vurdere utsatt utestenging i fuskesaker Utestenging på grunn av fusk bør kunne utsettes til klagebehandling er gjennomført, mener fire av opposisjonspartiene. Stortingsflertallet sier nei, men vil ha spørsmålet utredet.
Fornøyde med bred enighet om hovedstolpene i ny lov Partiene på Stortinget er fornøyd med at det er et bredt flertall bak de fleste punktene i innstillingen til ny universitets- og høgskolelov.
Høyre sikrer streng fuskestraff. Slik blir den nye loven SV og Rødt sa nei, men Høyre sikret flertall for at maksstraffen for fusk skal økes fra ett til to år.
Foreslår tydeligere skille mellom dosent og professor Det skal bli et tydeligere skille mellom toppstillingene dosent og professor, ifølge forslag til ny forskrift. Universitetslektorer skal ikke lenger kunne få opprykk til førsteamanuensis.
Regjeringen vil doble fuskestraff for studenter. SV setter ned foten SV sier nei til regjeringens forslag om å doble maksstraffen for fusk. — Umusikalsk forslag i lys av skandalene de siste dagene, sier partiets utdanningspolitiske talsperson.
Hvem bestemmer hva som er «fusk» ved universiteter og høyskoler? Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt redegjør for reglene rundt fusk, annullering av eksamen og utestengelse. Og advarer den ferske statsråden mot råtne logiske trinn i forslaget til ny UH-lov.
Sivilombudet: Studenter er urettmessig blitt nektet eksamen Sivilombud Hanne Harlem mener loven om eksamensrett er praktisert feil. Kunnskapsdepartementet er uenig.
Jussprofessor advarer Stortinget mot nye fuskeregler Jussprofessor mener Stortinget er i ferd med å vedta en lov som gir strengere vilkår for studenter enn for forskere. — Slik kan vi ikke ha det, sier Johan Giertsen.
Fagforeninger vil fjerne punkt om åremål for kunst-ansatte i ny lovtekst I forslaget til ny universitets- og høyskolelov foreslår regjeringen at adgangen til å ansette kunstnere i åremål reduseres fra to til en periode. Forskerforbundet og Creo ber om at punktet heller strykes.
Professor Bernt fyller 80: Ingen planer om å pensjonere seg på heltid Politikerne må si noe om hvilken utdanning vi skal ha, og om hvor vi skal ha den, sier Jan Fridtjof Bernt. Jussprofessoren fyller 80, og har ingen planer om å bli fulltidspensjonist.
Usakleg og ulik behandling av stipendiat og student som fuskar Departementet føreslår å behalda, ja endåtil å utvida, ein regel som opnar for at stipendiatar får meir lemfeldig behandling enn andre studentar om dei fuskar.
Skal Senterpartiets valgløfter trumfe institusjonell frihet? Regjeringens forslag om å gi politikere ansvaret for å opprette og legge ned studiesteder er et angrep på den institusjonelle autonomien, mener Høyres Studenter.
Viktige føringer fra departementet om selvplagiat — hva nå? Føringene om selvplagiat i den nye proposisjonen til ny UH-lov er alvorlig lesning for Felles klagenemnd, mener advokat som har arbeidet med fuskesaker. Han tar til orde for at lederen for nemnda bør trekke seg.
Vil at universitetene og høgskolene skal miste rett til å legge ned studiesteder Styrene skal ikke lenger ha myndighet til å legge ned studiesteder, foreslår regjeringen, til tross for stor motstand fra universitetene og høgskolene selv.
Utsettelse ga ingen endring. Flertallet støtter skolepenger Stortinget kommer til å vedta ny lov som gjør det mulig å innkreve studieavgift, også kalt skolepenger, fra internasjonale studenter i Norge.
— Knusende rapport om midlertidighet ved universiteter og høgskoler Forskerforbundet krever hastetiltak etter fersk rapport som kritiserer bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høgskoler.
Myker opp kravet om to sensorer. Men kravet kommer Før sommeren kommer det ny universitets- og høgskolelov, og som en del av denne et krav, om enn oppmyket, om to sensorer på eksamener.
Sier de presiserer lovforslag. Rektor kaller det en endring Høringsnotatet for skolepenger var til å misforstå, sier Kunnskapsdepartementet. Rektorer mener departementet nå endrer eget forslag: Nye internasjonale studenter fra utenfor EØS skal betale skolepenger fra høsten 2023.
Massiv motstand mot innføring av skolepenger En samlet universitets- og høgskolesektor markerer seg sterkt imot innføring av skolepenger for utenlandske studenter. Med ett unntak.
Advarer mot å la politikere styre hvem som skal bli universitet Politikerne bør ikke blande seg inn i hvilke høgskoler som skal få akkreditering som universitet. Det er gjennomgangstonen i innspillene til ekspertutvalget som vurderer reglene for å bli universitet.
Protesterer mot detaljstyring i lovforslag Universiteter og høgskoler sabler ned flere av regjeringens forslag til lovendringer og mener de innebærer uheldig detaljstyring og svekker deres autonomi.
Vil at Kongen skal bestemme om UiT skal ha lærerutdanning i Alta eller ikke Regjeringen foreslår at Kongen i statsråd både skal ha full innflytelse over hvor man har studiesteder i Norge og hvor man tilbyr spesifikke utdanninger.
«Sårbar prosess» rundt ny UH-lov, mener jurister Regjeringen tenker høyt om en rekke forslag i høring om ny universitets- og høyskolelov i tillegg til konkrete lovforslag. En sårbar prosess, ifølge jurister.
Doktorgraden og universitets- og høgskulelova Jo betre universitets- og høgskulelova er tilpassa alle utdanningsnivå, desto tydelegare blir det at doktorgraden er eit studium og desto lettare blir det for institusjonane å få til forskrifter som er heimla i lova, skriv Olaug Husabø.
Fast ansatte dekaner og instituttledere? Nei takk! Ved å ansette dekaner og instituttledere fast vil vi få en radikalt annerledes styring av universitetssektoren enn den vi har i dag, mener Kjell-Erik Lommerud.
Nei, vi foreslår ikkje å fjerne professor II-stillingane — Det vi foreslår, er å forenkle lovverket, skriv statssekretær Oddmund L. Hoel.
— Vil gjøre det enklere Statssekretær Oddmund Løkensgard Hole avviser at regjeringen vil toerstillingene til livs. Det skal bli enklere, sier han.
«Førsteinntrykket er at dette er en fryktelig dårlig ide» Regjeringen vil fjerne de ekstraordinære reglene rundt det som blir kalt «toerstillinger» i akademia. Partiene Høyre og Venstre reagerer på forslaget.
Regjeringen vil avskaffe professor II-stillingene Regjeringen foreslår å fjerne adgangen til å ha stilling som professor II og førsteamanuensis II ved universiteter og høgskoler. Forslaget møter motbør.
Ønsker muligheten til å gi strengere straff i fuskesaker Leder av Felles klagenemnd mener de må få mulighet til å skjerpe straffen i fuskesaker. Hun tror det vil gi færre klager som åpenbart ikke vil føre fram.
Departementet vurderer å la klagenemnda øke fuskestraff Studenter som klager på et vedtak om fusk kan nå risikere å få skjerpet straff når saken deres kommer opp i Felles klagenemnd. Slik har det ikke vært tidligere.
Nokut kan miste jobben som godkjenner av utenlandsk utdanning Stortinget har torsdag 19. mai debattert flere forslag til endringer i universitets- og høgskoleloven. Uenighet om tosensorordningen.
Disse lovendringene iverksettes i 2022 Universitets- og høgskoleloven ble endret på mange punkter i 2021. Noen av endringene iverksettes i august 2022.
Ikke rør rettssikkerheten vår - vi forventer løsninger Heller enn en omkamp om sensorordningen bør vi i fellesskap se på hvordan best ivareta hensynet til studentenes rettssikkerhet og utdanningskvalitet.
Frykter karaktersnittet vil falle en karakter med to sensorer Fra august neste år blir det to sensorer på alle eksamener. Flere frykter at ressursene det vil kreve, vil føre til et dårligere utdanningstilbud og lavere kvalitet på utdanningene.
Vi må skille mellom fusk og slurv Det er problematisk med et regelverk som nærmest likestiller manglende kunnskap om noe så trivielt som kildehenvisninger med noe så alvorlig som fusk.
Vedtak om to sensorer: Kostbar og uheldig detaljstyring Stortingsvedtaket om to sensorer representerer definitivt ingen kvalitetsreform – og vi må nå gjøre alt for å begrense de mest uheldige sidene dette kan medføre for studentenes læring
Riktig karakter med dobbel sensur? Ved å ta i bruk, og kombinere, ulike vurderingsformer, slik som prosjektarbeider og prøver, får studenten en mer helhetlig vurdering og – etter vår mening – en riktigere karakter.
To sensorer gir faglig berikelse Ressursbehovet ved ekstern sensur er åpenbart, men to sensorer åpner samtidig mulighetene for en mer utviklingsorientert praksis.
Kutt i klimagasser inngår i universitetenes kjerneoppgaver Skal vi lykkes med å kutte i klimagasser kan ikke svaret på hvem, hva og hvordan komme ovenfra og ned.
New public management og politisk styringskåthet svekker kvalitet og autonomi Til tross for formelt økt autonomi ved universitetene, viser vitenskapelige studier at den reelle autonomien er kraftig redusert de siste 20 årene, skriver Olav Gjelsvik i sitt svar til Kyrre Lekve
Ny lov for universiteter og høgskoler er vedtatt To sensorer på eksamen, fortsatt blind sensur, forbud mot gjengjeldelse ved varsling for studenter er andre. Dette er de viktigste endringene i den nye loven.
Ja til rettferdig sensur Om universitetene dette gjelder virkelig mener at studentene har krav på rettferdig vurdering av den prestasjonen de nedlegger, burde de stille seg bak forslaget om to sensorer.
Vi trenger et felles løft for demokratiet De siste ukene har eksempler på svekkelse i universitetsdemokratiet stått i kø ved flere institusjoner.
Pålegger to sensorer ved eksamen tross protester Innstillingen til ny universitets- og høgskolelov er klar i Stortinget. Vedtak neste uke.
BI-professor: — Jeg tviler på at akademiske institusjoner blir rasert av at vi får ansatte rektorer «Karriererektorer» og konsernmodell trenger slett ikke være noen ulykke for universiteter og høgskoler, mener ledelsesekspert Stig Berge Mathiessen.
Krangler om åremål i kunstutdanningene — Grovt misbruk, sier Forskerforbundet om åremål i kunstutdanningene. — Slett statistisk håndverk, svarer rektor ved Musikkhøgskolen.
To sensorer er visst svaret - men hva er spørsmålet? Det vi trenger er en rammelov som sikrer studentenes rettigheter, og som samtidig gir oss den friheten vi trenger til å velge de metodene som best oppfyller disse rettighetene.
Funksjonshemmede trenger reell rett til utdanning I ny lov foreslås det at universiteter og høgskoler fortsatt plikter å tilrettelegge for at funksjonshemmede skal kunne ta høyere utdanning, så sant det ikke blir for dyrt. Vi vet hva det betyr i dag.
Regjeringen vil ha to sensorer. Flere universiteter er misfornøyde med at de selv må ta regningen Rektorer og instituttledere reagerer på at de må betale for ny eksamensordning. Nå håper de Stortinget griper inn.
Hvorfor ønsker Forskerforbundet å videreføre en ordning som diskriminerer 1/4 av medlemmene? Tiden har gått fra en valgordning som diskriminerer en gruppe ansatte.
Alle ansatt-stemmer skal telle likt Regjeringen ønsker å endre universitets- og høgskoleloven slik at alle ansattes stemme teller like mye, uavhengig av om du er professor eller teknisk ansatt. Men studentstemmene skal fortsatt vektes lavt.
Glad for gjennomslag for studenter i lovforslag Norsk studentorganisasjon er fornøyd med innretningen i regjeringens forslag til ny lov for universiteter og høgskoler.
Her har du oversikten over alle forslagene til ny UH-lov Regjeringens forslag til ny universitets- og høgskolelov gikk gjennom statsråd fredag formiddag. Her er lovendringene.
Ny UH-lov i dag: Nytt utvalg skal vurdere akademisk frihet Ingen avklaring om institusjonenes ansvar for akademisk frihet i ny universitets- og høgskolelov. Regjeringen setter ned et utvalg for å se på saken.
UH-sektorens nye samfunnsbidrag: Behov for et nytt begrepsapparat? Forslag til ny UH-loven gir sektoren fire samfunnsoppdrag og ikke tre slik det er i dag. Dannelse blir et sentralt begrep i det nye formålet og dette oppdraget må ikke bli borte i diskusjonen om sektorens rolle i samfunnet.
Aune-utvalget vil gi bråstopp i utviklingen av gode vurderingsformer Med Aune-utvalgets forslag styrer vi mot ordninger som krever økte ressurser, men som i praksis ikke øker studentenes rettsikkerhet eller innebærer en nedgang i antallet klager.
Nei til Aune-utvalget som vil videreføre nikab-forbud Flertallet i lovutvalget vil fortsatt ha forbud mot ansiktsdekkende klesplagg. Universitetene er uenige med utvalget og vil ha forbudet ut av loven.
Skepsis til krav om to sensorer Aune-utvalget vil ha to sensorer ved alle eksamener, men universiteter og høgskoler er bekymret for kostnadene.
Ny karakterskala møter motbør Det er stor motstand mot forslaget om en ny karakterskala med ikke bestått/bestått/utmerket, viser høringen om ny universitets- og høyskolelov.
Stort sprik om ny ledelsesmodell Et flertall av universitetene vil ikke ha ny modell for ledelse. Totalt blant universiteter og høgskoler sier 8 nei til ny modell, 10 er nøytrale og 8 sier ja.
Nytt nettverk sier nei til ekstern styreleder for alle Ansatterepresentanter ved 18 universiteter og høgskoler tar kraftig avstand fra forslaget om at alle skal ha ekstern styreleder.
Strid om monopol på utdanninger UiA-rektor Sunniva Whittaker mener det er urimelig at noen skal ha monopol på å tilby enkelte utdanninger. Anne Husebekk ved UiT forsvarer monopolet.
UiT-styret ville ikke si nei til ekstern styreleder for alle Forslaget om ekstern styreleder for alle er så dårlig at det er umulig å støtte det, mener styremedlem ved UiT, men styret ville ikke ta avstand fra det.
Meiner lovforslag kan føre til meir politisk kontroll med universiteta Svensk kritikk av det norske forslaget til ny universitets- og høgskulelov.
Ingen stor motstand mot å forlenge kriselov Regjeringen ønsker å forlenge koronaloven med en måned og har sendt spørsmålet på høring. Så langt uten å møte mye motbør.
Kriseforslag for universiteter og høgskoler stoppes av Stortinget Kriseforskriften som setter universitets- og høgskoleloven til side er stoppet av Stortinget, sammen med flere andre forskrifter på utdanningsfeltet.
Dritten i midten: studenttilværelsen Mellom skolegangen og arbeidslivet er det universitets- og høgskoleloven som gir studentene rettsvern. Felipe Garcia og NSO mener det er viktig at dette rettsvernet omfatter mer enn det fysiske læringsmiljøet. Her svarer de professor Bjørn Stensaker.
Eksterne styreledere applauderer Aune-utvalget Ledelsesmodell. Eksterne styreledere mener skeptikerne tar feil når de sier at eksterne styreledere svekker den faglige styringen ved universiteter og høgskoler.
Aune-utvalgets uheldige hybridmodell Aune-utvalgets forslag om enhetlig ledelse og departementsoppnevnt styreleder når rektor er valgt, framstår som en uheldig hybridmodell.
Bernt om Aune-utvalget: «Man ommøblerer styrerommet i stedet for å fokusere på de store utfordringene» UH-lov. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt er sterkt kritisk til det ferske forslaget om styringsmodell til universitets- og høgskolelov. — Valgt rektor med ekstern styreleder er en underlig, nær sagt ganske suspekt, løsning.
Universitetet bør selv kunne velge styringsmodell Meninger. For oss er det avgjørende at universitetsdemokratiet sikres og vedlikeholdes. Det er derfor viktig at ledere velges av ansatte og studenter, skriver innleggsforfatterne.
Forslag til ny karakterskala forvirrer studenter Ny karakterskala. Aune-utvalget foreslår en ny karakterskala som skal gi foreleserne mer tid til å følge opp studentene, og minke eksamenspresset på studentene. Men studentene trekker på skuldrene.
Universitetet i Bergen skal tilsette ny direktør i juni Tilsetjing. Lang kravliste til ny universitetsdirektør i Bergen.
Evaluer oss ordentlig, men vent til tiden er moden Meninger. UH-lov. Det er mange gode forslag i innstillingen, men tidspunktet er ikke riktig for å evaluere Nokuts rolle og oppgaver, slik utvalget anbefaler, mener nokutdirektør Terje Mørland.
Aune-utvalgets mange detaljrike lovforslag virker meningsløse Universitets- og høyskolelov. Aune-utvalget foreslår at lærestedene står «fritt» til å organisere seg selv, men de pålegges likevel bestemte former for organisering av utvalget, skriver Bjørn Stensaker.
Dette gjør den nye universitets- og høyskoleloven til studentenes lov UH-loven. Jeg ser på dette som vår lov. Studentenes lov. Jeg håper derfor at diskusjonen som følger skal handle om mer enn ledelsesmodell.
Bernt og Søvig snakker om UH-lov UH-lov. To jussprofessorer fra Universitetet i Bergen har vært helt sentrale både i gammel og ny lov for universiteter og høgskoler. I dag møtes de to på åpent møte.
Aune-utvalget vil evaluere Nokut. Direktør Terje Mørland er forundret. Evaluering. En evaluering bør omfatte oppgavene til og arbeidsdelingen mellom Nokut, Diku, Unit, deler av Forskningsrådet og Kunnskapsdepartementet, mener Terje Mørland, og ikke bare Nokut.
Reaksjoner på postdoktor-forslag: «...utvalget har nisseluen trukket langt ned over øynene » Postdoktor. Flere er kritiske til lovforslaget fra Aune-utvalget som vil begrense mulighetene for å ta flere postdoktorperioder etter hverandre.
Mindre selvstyre for universitetene, mer makt til Statsbygg? Eiendom. Nikolai Astrup og Henrik Asheim bør vrake forslaget om å overføre universitetenes eiendommer til Statsbygg.
Utvalg strammer inn på midlertidige stillinger:Foreslår at det bare skal være lov med én periode som postdoktor Ny UH-lov. Forskerforbundet støtter Aune-utvalgets forslag om innstramming i postdoktorstillingene. Midlertidig ansatt frykter det vil føre til bruk av flere vikarer.
Om direktørifisering og Aune-utvalgets forslag om ny akademisk ledelsesmodell Meninger. Ledelse. Det ville vært bra for debatten som nå kommer om de som sitter ved makten i den valgte delen av norsk universitetsledelse ikke argumenterte dogmatisk og navlebeskuende for å bevare eget system, skriver Jan Petter Hansen.
Styreleder etterlyser en reell debatt om nye ledermodeller UH-lov. Styreleder Trine Syvertsen reagerer på at debatten om nye ledelsesmodeller i akademia skytes ned allerede før de er kommet i gang.
Over og ut for kjønnspoeng Mening. Kjønnspoeng. NITO Studentene ønsker debatten om kjønnspoeng velkommen, og er glad for at Aune-utvalget løfter dette som diskusjon.
Splittet i synet på ny ledelsesmodell Ny UH-lov. Statsråd Henrik Asheim vil lytte til sektoren, og forstår enkeltes skepsis mot ny ledelsesmodell og innføring av ekstern styreleder for alle universiteter og høgskoler. Sektoren selv er splittet.
Reaksjoner fra studentene: — De glemmer at vi ikke er et selskap Ny UH-lov. Ledelse, nikab-forbud og studentsamskipnadenes rolle er viktige saker når studentene kommer med sine første reaksjoner til forslaget til ny universitets- og høgskolelov.
Redusert faglighet i styringen av universitetene Meninger. Å lovfeste kravet om ekstern styreleder er å løse et ikke-eksisterende problem, mener UiO-rektor Svein Stølen, som skriver om forslaget til ny universitets- og høgskolelov.
Vil fjerne kjønnspoeng fra opptak til høyere utdanning: Høyre er fornøyde — andre reagerer Ny UH-lov. Marianne Synnes Emblemsvåg, utdanningspolitisk talsperson for Høyre, er veldig fornøyd med at det nå blir foreslått å fjerne muligheten til å bruke kjønnspoeng ved opptak til høyere utdanning. — Skandaløst dårlig forslag, skriver OsloMet-rektor Curt Rice.
Følg direkte her kl. 10.00:Aune presenterer nye lovforslag Ny UH-lov. Torsdag leverer universitets- og høgskolelovutvalget sin utredning til statsråd Henrik Asheim. Her kan du følge framleggingen direkte.
Jussprofessor Graver: Hva vil faglig ledelse av et universitet si, og hvorfor er det viktig? Ny UH-lov. Før vi går inn i debatten om universitets- og høyskolelovutvalgets forslag til nye ledermodeller kan det være grunn til å ta et skritt tilbake og reflektere over hva faglig ledelse av et universitet vil si.
Nye lekkasjer fra lovutvalg: Vil fjerne krav om blindsensur på eksamen «UH-loven». Nei til blindsensur, og forslag om at institusjonene selv kan oppnevne halvparten av sine eksterne styremedlemmene. Stor spenning og allerede debatt rundt forslagene til ny universitets- og høyskolelov som legges fram torsdag.
Tåketale om ny ledelsesmodell «Hybridmodellen». Flertallet vil altså bort fra dagens ledelsesmodell fordi den gir for mye makt til én person, og vil bøte på dette ved å innføre en modell som gir økt innflytelse til den samme personen.
Kilder til Khrono: Lovutvalg foreslår ny omstridt ledelsesmodell i akademia «Hybridmodellen». Utvalget som kommer med nytt forslag til universitets- og høgskolelov torsdag foreslår krav om at de universitetene som i dag har valgt rektor, samtidig også skal ha ekstern styreleder. Forslaget møter sterk motstand allerede før det er lagt fram.
Vi trenger en lov som ivaretar de viktige aspektene i en studiehverdag Ny lov. Neste uke legges Aune-utvalgets forslag til ny, helhetlig universitets- og høgskolelov frem. Vi i Norsk studentorganisasjon (NSO) forventer å se et forslag om et styrket lovverk for studentenes læringsmiljø.
Svært dramatisk om Stortinget overprøver styret ved Nord universitet Nord. Dersom Stortinget blander seg inn i ulike styrers arbeid, blir det en form for detaljstyring som er høyst uvanlig, og et uttrykk for en ny konstitusjonell praksis, skriver styremedlem ved Nord universitet, Espen Leirset.
Skal ordningen med valgt rektor overleve må universitets- og høyskoleloven endres Rektor-rollen. Når selv redaktøren i Forskerforum lever i den villfarelsen at valgt rektor og tilsatt rektor er sammenlignbare stillinger er det på tide å rydde opp, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.
Mange innspill om studenters rettigheter Revidering. Helga Aune skal revidere universitets- og høgskoleloven og er strålende fornøyd med de mange innspillene hun får fra studenter.
Vil ha vurdering av om muntlig eksamen alltid skal filmes Eksamen. Studenters rettigheter blir styrket, mener regjeringspartiene. De sender nye lovforslag for eksamen til endelig behandling til Stortinget. Samtidig vil man ha en vurdering av om det skal bli obligatorisk med video-opptak av muntlig eksamen.
Ingen overraskelser i debatt om ansatt rektor Stortinget behandlet i dag forslag til endringer i lov om universiteter og høgskoler. Modellen med ansatt rektor og ekstern styreleder skal bli det normale for institusjonene.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut