Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Det er forskjell på tekstlikhet og fusk. Svar til Kolflaath Det som må anses åpenbart, også etter Høyesteretts nye dom, er at lovens fuskebegrep har en nedre grense. Ikke all tekstlikhet medfører fusk, skriver Magnus Stray Vyrje i et svar til Eivind Kolflaath.
Høyesterett og debatten mellom Klemsdal og Selnes Vyrjes oppfatning bygger tilsynelatende på en isolert lesning av én enkelt setning som i beste fall blir anstrengt når konteksten tas i betraktning, skriver Eivind Kolflaath.
Fusk er også et rettslig spørsmål. Svar til Selnes og Klemsdal Også innholdet i den tekst som gjenbrukes kan ha betydning, skriver Magnus Stray Vyrje i et svar til Selnes og Klemsdal.
Sammenligner selvplagiatsaken med justismord Departementet ser ingen grunn til å se på saker avgjort før 1. august i år etter selvplagiatdommen i Høyesterett. — Spørsmålet som departementet forsøker å feie under teppet, er følgende: Finnes det flere slike justismord, spør advokat Magnus Stray Vyrje.
Dom i sak om selvplagiat: Studenten fusket ikke Studenten som ble utestengt etter å ha gjenbrukt sin egen tekst, fusket ikke, fastslår Høyesterett i fersk dom. Hun ble utestengt i ett år, men utestengelsen var ugyldig.
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden Advokat Magnus Stray Vyrje reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil opprettholde praksisen med å bruke studentarbeider i plagiatkontroll.
Diskuterte passende plagiatstraff i Høyesterett I ankesaken om selvplagiat mener staten at ett smesters utestengelse er passende reaksjon. Studentens advokat ba Høyesterett avvise statens anke.
Akademia svikter studentene — en sluttkommentar om plagiat Amundsen og resten av akademia har vært mer opptatt av forskningsetikken enn av hvorledes fuskevurderingen må gjøres når studentene glemmer å opplyse kilder.
Sikt mener plagiatkontroll er lovlig: — Bommer fullstendig, sier advokat Eksperter mener universitetene og høgskolene krenker studentenes opphavsrett. Men nå konkluderer organet Sikt med at det er lov å bruke andres studentoppgaver for å avsløre fusk.
Misforstått om plagiat «Plagiat er tyveri og grensen er enkel», skrev Trond Amundsen. — Nei, det er ikke så enkelt, svarer advokat Magnus Stray Vyrje.
Ulovlig plagiatkontroll? — Flere læresteder følger en tvilsom praksis Mye av den plagiatkontroll som foretas av universiteter og høyskoler kan være ulovlig, fordi den medfører uhjemlet bruk og deling av studentenes åndsverk. Praksisen skjer systematisk og har pågått over tid.
Ber Høyesterett avvise anke Advokat Magnus Stray Vyrje ber Høyesteretts ankeutvalg avvise statens anke av selvplagiat-dommen.
— Et mørkt kapittel for studentenes rettssikkerhet Jusseksperter mener dommen i saken om selvplagiat bør føre til at alle slike saker gjennomgås på nytt.
Studenten vant fram i selvplagiat-saken Studenten som valgte å gå rettens vei for å få renvasket seg etter å blitt utestengt i to semestre for selvplagiat fikk medhold i Borgarting lagmannsrett.
Rettssak om selvplagiat: — Jeg vil ha rettferdighet Fredag ble den mye omtalte saken om selvplagiat behandlet i lagmannsretten. — Hun har tatt det veldig tungt, sier kvinnens advokat.
Selvplagiat for lagmannsretten neste uke. Dette står striden om Saken om selvplagiat ved Høgskolen i Innlandet skal opp for lagmannsretten. Retten skal blant annet ta stilling til om fuskevedtaket er ugyldig fordi nemndleder Marianne Klausen ble oppnevnt ulovlig.
Straffer studenter for juks, kan selv ha brutt regel Leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd kan være ulovlig oppnevnt.
Mer sjablong-juss fra Felles klagenemnd Den rigide praksisen hos Felles klagenemnd er ikke i samsvar med Kunnskapsdepartementets uttalelser i ny UH-lov og må legges om, skriver advokat.
Felles klagenemnd refser «milde» fuskestraffer: — Lite tillitsvekkende Like saker om selvplagiat kan gi helt ulik straff for studentene. Slik skal det ikke være, fastslår leder av Felles klagenemnd, Marianne Klausen.
Begge kopierte mye fra egen tekst. Den ene slapp straff, den andre ble utestengt i ett år En student som kopierte 27 prosent av en tidligere innlevering, ble utestengt i to semestre. Men ved et annet universitet fikk det ingen konsekvenser at en student kopierte 40 prosent.
Minst 90 studenter utestengt for selvplagiat. Ett universitet skiller seg ut Mens Universitetet i Agder har utestengt 37 studenter i saker om selvplagiering, har ikke Universitetet i Tromsø utestengt noen.
Advokat mener leder av Felles klagenemnd bør vurdere å trekke seg Det er vanskelig å se for seg at Marianne Klausen kan fortsette som leder av Felles klagenemnd, mener advokat Magnus Stray Vyrje etter Kunnskapsdepartementets presiseringer om selvplagiat.
Viktige føringer fra departementet om selvplagiat — hva nå? Føringene om selvplagiat i den nye proposisjonen til ny UH-lov er alvorlig lesning for Felles klagenemnd, mener advokat som har arbeidet med fuskesaker. Han tar til orde for at lederen for nemnda bør trekke seg.
Professor vant i Høyesterett, strid om forskningsetikk sendes tilbake til tingretten Hvor går grensene for hva et redelighetsutvalg skal kunne granske? Tingretten ville gå inn i saken, men lagmannsretten sa nei. Nå slår Høyesterett fast at saken skal behandles av tingretten.
Instituttforskerne risikerer å bli akademiske leilendinger Hvorfor skal instituttforskerne måtte forholde seg til helt andre opphavsrettigheter enn sine kollegaer innenfor universitets- og høyskolesektoren?
Nyeste artikler
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Kunnskapssektoren trenger én ting i 2025
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring