Debatt ● Hanne Flinstad Harbo
Vi vil endre på omtalen av språkkrav
At stipendiater og veiledere ikke er kjent med fakultets praktisering av de gjeldende utfyllende reglene for ph.d. ved vårt fakultet, hører etter fakultetets erfaringer til sjeldenhetene, skriver dekan og rektorkandidat Hanne Flinstad Harbo.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Jeg er forelagt innlegget fra ni ansatte ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO).
Som mine dekan-kolleger også uttalte til Khrono 4.11.24, er fakultetets ledelse glade for at våre ansatte engasjerer seg i dette viktige temaet.
Kjernen i saken er uenighet om de utfyllende reglene for ph.d. ved vårt fakultet. Det gjeldende regelverket bygger på regler vedtatt av fakultetsstyret 21. desember 2010 og revisjon som ble vedtatt 29. mai 2019.
Siden jeg og mitt dekanat tiltrådte i januar 2023 har vi arbeidet med forbedringer i vårt ph.d.-program, slik vi beskrev i vår valgplattform. Som også beskrevet i valgplattformen, er vår arbeidsmetode å involvere ansatte og samarbeidspartnere før beslutninger tas. Vi opprettet derfor en arbeidsgruppe med representanter fra mange deler av fakultetet, som i disse dager arbeider med ferdigstillelsen av dette arbeidet. Som vi har informert om, også i Khrono, skal denne rapporten sendes på høring nå snart. Deretter vil aktuelle punkter bli vurdert og forslag til endringer vil bli fremlagt for fakultetsstyret.
Siden denne prosessen er pågående, kan jeg ikke uttale meg nå om dagens språkkrav til ph.d.-avhandlinger ved Det medisinske fakultet bør endres, verken som dekan eller som kandidat ved rektorvalget ved UiO 2025. Det jeg kan si, er at fakultetsledelsen generelt arbeider for at ph.d.-programmet ved Det medisinske fakultet skal ha høy kvalitet. Vi strekker oss etter beste praksis i Europa.
At stipendiater og veiledere ikke er kjent med fakultets praktisering av de gjeldende utfyllende reglene for ph.d. ved vårt fakultet, hører etter fakultetets erfaringer til sjeldenhetene. Det er godkjent 2972 avhandlinger ved Det medisinske fakultet i perioden 1.1.2009-10.6.2024. Av disse er vi kjent med at syv godkjente avhandlinger har norsk eller nordisk-språklige publikasjoner inkludert, og noen av disse er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening (TDNLF).
Vi har imidlertid den senere tid fått tilbakemeldinger på at flere mener at omtalen av språkkravet i fakultetets retningslinjer ikke er tydelig nok. Dette vil vi endre på i forbindelse med den pågående prosessen som er skissert over. Fakultetsledelsen er enig i at det er urimelig at stipendiater skal lide på grunn av en uklar formulering. Vi er i prosess med å kontakte aktuelle stipendiater om dette og vil legge til rette for en god løsning.
Språkpolitikk ved UiO vil ganske sikkert være blant temaene ved rektorvalget i 2025, men godkjente rektorkandidater offentliggjøres ikke før 13. januar og valget starter 24. mars. Jeg ønsker ikke å bidra til å starte en valgkamp-diskusjon om dette temaet nå, men jeg kan bekrefte at jeg er opptatt av norsk fagspråk. Dette inkluderer at jeg siden 2018 har vært medredaktør av en norsk lærebok innen mitt fagområde, som er tilgjengelig for legestudenter og andre i hele Norge.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut