avvist avhandling
UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift
Først var det ikke godtatt. Så snudde ledelsen. Og i sin siste klargjøring om hvorvidt artikler i Tidsskrift for Den norske legeforening skal godtas i doktoravhandlinger, snur Det medisinske fakultet i Bergen enda en gang.
Nylig kunne Khrono fortelle om en stipendiat ved Universitetet i Oslo (UiO) som ikke får sin avhandling bedømt fordi én av artiklene hun levert inn til bedømmelse var publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening (TNLF).
Begrunnelsen til Det medisinske fakultet er at artiklene som deres stipendiater publiserer, skal henvende seg til et internasjonalt publikum, og derfor er ikke det norske tidsskriftet akseptert.
Også ved Universitetet i Bergen (UiB) opplyste Det medisinske fakultet at de ikke godtok artikler fra det norske tidsskriftet i stipendiatenes avhandlinger. Men så snudde fakultetsledelsen etter at det oppsto interne diskusjoner på fakultetet. Dekan Per Bakke gikk ut og sa at visedekan Martha C. Engers uttalelse om saken hadde vært «litt upresis», og at fakultetet likevel godtar artikler publisert i tidsskriftet gitt at kvaliteten på innholdet er godt nok.
Men nå snur ledelsen — igjen.
Ingen artikler
I en felles uttalelse til Khrono vedgår dekan Bakke og visedekan Enger at deres uttalelser har skapt noe forvirring. De opplyser nå at fakultetet «normalt» ikke godkjenner artikler fra Tidsskrift for Den norske legeforening.
De peker på at dagens praksis er forankret i deres veiledning til doktoravhandlinger vedtatt av programutvalg for forskerutdanning i september 2016 og revidert i november 2019.
De viser til følgende: «En doktoravhandling skal være på internasjonalt ph.d.-nivå og ha et omfang som tilsvarer 2,5 årsverk. Avhandlinger basert på delarbeid bør normalt ha et omfang tilsvarende tre vitenskapelige artikler publisert eller planlagt publisert i internasjonale tidsskrift med fagfellevurdering».
— Ved gjennomgang av UiB sitt BORA-arkiv, som omfatter cirka 80 prosent av alle doktorgrader ved UiB, fant vi at det, i perioden 2016-2023, ble avlagt 1223 doktorgrader ved Det medisinske fakultet ved UiB, hvorav ingen med artikler i TNLF. Gjeldende praksis er at artikler fra TNLF normalt ikke godkjennes som vurderingsgrunnlag i ph.d.-avhandlinger.
Kritisk redaktør
Redaktør i tidsskriftet det strides om, Are Brean, er ikke imponert over rekken av oppklaringer fra Bergen.
— Denne hjelpeløse vinglingen forsterker dessverre inntrykket av et skremmende lavt kunnskapsnivå hos fakultetsledelsen.
Han viser til uttalelsen til visedekan Enger i den opprinnelige saken, der hun sa at «Tidsskrift for Den norske legeforening anses ikke som en vitenskapelig journal i denne konteksten, da de også publiserer debattinnlegg, kronikker og populærvitenskapelige artikler».
— Etter denne logikken antar jeg at UiB heller ikke anser tidsskrifter som Science, Nature, BMJ eller The New England Journal of Medicine som vitenskapelige. Alle disse publiserer nemlig også debattinnlegg og kronikker. «Populærvitenskapelige artikler» publiserer for øvrig verken vi eller disse tidsskriftene. Det er som man kan lure på om fakultetsledelsen noen gang har lest et vitenskapelig tidsskrift.
Han legger til at holdningen fakultetsledelsen har til tidsskriftet er ekstra merkelig all den tid det er fullt mulig, også ved UiB, å få godkjent en avhandling der en av artiklene ennå ikke er publisert.
— I slike tilfeller er det, fornuftig nok, bare artikkelens kvalitet bedømmelseskomitéen bedømmer. Men dersom samme artikkel er publisert i vårt internasjonalt indekserte, engelskspråklig tilgjengelige og fagfellevurderte tidsskrift, nekter altså fakultetsledelsen komiteen å overhodet vurdere artikkelen. Dette fremstår som en dypt uvitenskapelig holdning, sier Brean.
Ikke en aktuell problemstilling
Khrono har forelagt Breans kritikk for dekan Per Bakke, og bedt han redegjøre for den siste utviklingen i saken.
— Det vi har gjort, er å vise til reglementet vårt fra 2016 som ble revidert i 2019. Det sier at doktorgradsartikler skal publiseres i internasjonale tidsskrift. Gjennomgangen av praksis viser at i perioden 2011 til 2016 var det 3 doktorgrader ved Det medisinske fakultet som inkluderte artikler i TNLF. Siden har det ikke vært noen. Dette har ikke vært noen aktuell problemstilling de siste årene.
— Dere skriver at man «normalt» ikke vil godkjenne artikler. Betyr det at det er unntak, og hva er disse i så fall?
— Å spekulere i hypotetiske tilfeller, går jeg ikke inn på. Hvis dette skulle bli aktuelt igjen, får vi se på det, sier Bakke.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut