Debatt Nicolas Gibney

Vi trenger en nasjonal portal for doktorgradskurs

Det lettere å finne et doktorgradskurs ved et dansk universitet, selv om jeg er student i Norge, skriver Nicolas Gibney, president i Stipendiatorganisasjonene i Norge.

La oss ikke falle bak resten av Skandinavia, skriver Nicolas Gibney, leder for Stipendiatorganisasjonene i Norge.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Som doktorgradsstudent må jeg ta 45 studiepoeng (antall poeng varierer mellom instituttene) for å fullføre graden min, og det anbefales at jeg tar minst ett kurs ved et annet universitet.

Her oppstår problemet: Det er lettere å finne et doktorgradskurs ved et dansk universitet, selv om jeg er student i Norge. Dette er fordi Danmark driver en nettportal med lister over alle kurs som tilbys ved universitetene der.

Uavhengig av sted, fag, kurslengde eller undervisningsspråk kan jeg gå inn på nettsiden deres og finne et kurs som passer mine behov. Hver kursside viser informasjon som studiepoeng, innholdsbeskrivelse, forelesere og hvor og når det skal holdes. Noen tilbyr også påmeldingslenker eller informasjon om kursavgifter. Alle viser en lenke til universitetets egen nettside, og en måte å melde seg på eller uttrykke interesse for kurset.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Hvis jeg som NHH-student ønsker å reise 15 minutter til sentrum og ta et kurs ved UiB, må jeg gå inn på nettsiden, navigere meg gjennom utallige menyer for å finne en delvis oppdatert liste over kurs som kan være tilgjengelige. Her finner jeg kanskje en måte å registrere meg på, kanskje ikke.

Dette er ikke unikt for Universitetet i Bergen (UiB). Nesten alle universiteter, inkludert NHH, gjør det vanskelig å vite hvilke kurs som tilbys på ph.d.-nivå. I noen tilfeller kan det være lettere å bare sende en e-post direkte til universitetet og spørre hvilke kurs som tilbys, selv om dette selvfølgelig skaper en betydelig mengde med arbeid for administratorene deres.

Det er ingen grunn til at Norge ikke skal ha en lignende portal som den i Danmark. Det ble til og med forsøkt å lage en tilsvarende portal i Norge med informasjon som allerede finnes i Felles Studentsystem (FS). Det er gjennom FS-web du registrerer deg for kurs ved nesten alle høyere utdanningsinstitusjoner i Norge. Den inneholder derfor informasjon om alle kurs som tilbys. Selv om dette først ble gjennomtenkt i 2019 av Universitets- og høyskolerådet (UHR), har det vært liten eller ingen fremgang så langt.

Det er ikke dermed sagt at et slikt system er umulig å lage: UiO har en egen portal hvor universiteter kan legge ut ph.d-emner. Hovedproblemet er at den er avhengig av manuell inntasting av emner fra andre institusjoner. Foreløpig er den kun tilgjengelig for samfunnsvitenskapelige fag. Å komme inn på et kurs fra en annen institusjon skaper mye arbeid for institusjonen selv, så hvis det ikke forventes stor interesse, kan det være enkelt å unngå prosessen.

En portal med informasjon om ph.d.-kurs vil være til stor hjelp. Ikke bare for ph.d.-studenter som studerer i Norge, men også for de fra utlandet som ønsker å ta et kurs ved en norsk institusjon. Den vanligste måten å finne et ph.d-kurs ved universitet i utlandet er å bli fortalt om et bestemt kurs av en veileder, professor eller kollega.

En lett søkbar og offentlig database vil øke internasjonaliseringen i norsk akademia ved å gjøre det enklere for internasjonale forskere å bli med på kurs. Dette vil selvsagt øke nettverksbyggingen blant studentene, og gjøre det mulig for både norske og internasjonale studenter å bygge forskningsnettverk, finne ytterligere forskningsmuligheter og vokse i sin akademiske karriere.

Og ikke minst, hvis Norge kan lage sin egen portal for doktorgradskurs, så er det også mulig å koble den til andre portaler som finnes i Skandinavia eller Europa. Dette har allerede skjedd med portalen Nordic Five Tech (N5T), et samarbeid mellom Chalmers og KTH i Sverige, DTU i Danmark, Aalto i Finland og NTNU i Norge. Portalen viser kurs tilgjengelig ved disse fem tekniske universitetene, og gir studentene mulighet til å melde seg på ulike kurs.

Hvis UiO kan lage en portal for samfunnsfag, og NTNU kan bli med i N5T sin internasjonale portal, så ser vi ingen grunn til at Norge ikke kan lage en egen portal med doktorgradskurs fra hele landet. La oss ikke falle bak resten av Skandinavia.

Powered by Labrador CMS