Debatt

Verdens største dokumentarfestival frigir filmer for strømming

Film. International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) byr på dokumentarer som kan strømmes der du befinner deg.

Fra filmen Agnes & Nancy
Fra filmen Agnes & Nancy
Publisert

Verdens største dokumentarfestival IDFA gir gratis tilgang til sin katalog gjennom 20 år.

Det ligger 345 filmer på siden som kan sees gratis, og 550 som kan strømmes mot betaling. Filmene behandler et stort mangfold av temaer, og de er produsert i en rekke land over hele verden.

Jeg har plukket ut noen filmer som handler om arbeid og mennesker som arbeider, siden det er 1.mai-helg. Dessuten nevner jeg noen filmer som behandler et par andre temaer. Og en liten film om kjærlighet.

Earn a living, regi: Yuval Orr, Frankrike, Tyskland, Nederland, USA. 90 minutter

Denne filmen handler om arbeid. Den består av sju korte dokumentarer, som spilles av fortløpende. Dessuten har den interaktive deler mellom filmene, der vi som ser den deltar ved å svare på spørsmål. Hovedspørsmålet filmen stiller er om det er en god ide å innføre borgerlønn. Vi møter folk som har satt i verk prøveprosjekter med borgerlønn, og de som mottar den. Gjennom møter med disse menneskene utforskes forholdet mellom arbeid og inntekt, og folks forhold til fellesskap i et samfunn. Spørsmålet stilles i møte med folk med svært ulike vilkår i sju ulike land; Japan, Kenya, Nederland, Tyskland, Frankrike, Israel, USA.

By then, regi: Matthieu Dibelius, Frankrike (2018). 45 minutter

I denne filmen følger vi sjåføren Kofi, som driver persontransport i Paris med en minibuss. Hans arbeidssituasjon er ganske lik fra dag til dag, der han kjører sine faste passasjerer. Filmen inneholder lite dialog. Det er heller radioens nyhetssendinger som skaper lydbildet. En del av filmen er spilt inn like etter terrorangrepene i Paris i 2015, og Kofi manøvrerer bilen gjennom et Paris i en annerledes tilstand. Likevel er den lille tilværelsen i minibussen relativt lik det den er til vanlig.

A French laundry, regi: Elisabeth Vogler, Frankrike (2014). 45 minutter

I denne filmen møter vi den nesten 90-årige mannen som driver et lite vaskeri i bakgatene i Nice. Han nekter å gi opp sin virksomhet og sine kunder - helt il han en dag tvinges til det.

Cucli, regi: Xavier Marrades. Spania (2016). 17 minutter

En vakker liten spansk film om en trailersjåfør som får en ny venn – en hvit due. Den er med ham hele tiden, også på jobben.

Agnes og Nancy, regi; Anne Milne, Skottland (2011) 24 minutter

Her blir vi kjent med venninne Agnes og Nancy, som begge er rammet av demens. De forteller om sykdommen og hvordan den påvirker livene deres. Tonen er åpen og optimistisk, selv om de også forteller at det er vanskelig å akseptere følgene av sykdommen.

Longstay, regi: Maria Mok og Meral Uslu, Nedrland (2009). 90 minutter

«Longstay» handler om innsatte som aldri slipper ut, og som ikke lenger får behandling. Vi følger disse mennene i deres daglige liv i fengselet. De har akseptert at de aldri kommer til å slippe ut.

Foreplay, regi: Anne van Kampenhout, Nederland (2019) 15 minutter

Her inviteres vi til å overvære en time med seksualundervisning i fem skoleklasser. Elevene er både flaue og lærevillige.

69: Love, sex senior, regi: Menna Laura Meijer, Nederland (2013). 90 minutter

Her møter vi flere eldre om deres kjærlighetsliv og seksualliv. De forteller at disse sidene av livet ikke forsvinner med alderen.

True love in Pueblo Textil, regi: Horatio Baltz, Cuba, USA (2017). 5 minutter

I denne lille filmen forteller den ni år gamle cubanske jenta Maribel om sin kjærlighet til klassekameraten José.

Festivalens egne anbefalinger

IDFA har også plukket egne anbefalinger i denne tiden, da korona-viruset begrenser våre muligheter til å se film i offentlige visninger:

Solidarity in times of distancing (11 filmer)

Children`s documentaries to watch for free (29 filmer)

Secluded, but shortly (11 filmer)

Profession: Journalist (10 filmer)

Enkelte av de sist nevnte filmene kan ikke sees i vår region.

Tidligere anbefalinger

Her finner du strømme-anbefalinger i Khrono fra de siste ukene:

Powered by Labrador CMS