Film

Påskeegg for hjemmekinoen

Khronos filmanmelder tipser om filmer som kan sees hjemmefra under årets koronapåske.

Traileren til "Woman" gir et godt inntrykk av hva denne filmen handler om.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innholdet i dette påskeegget er mangfoldig. Det består av kvinner, kjærlighet og vampyrer. Dessuten koster vi på oss en underlig og engasjerende norsk kortfilm med spennende tolkningsmuligheter. I tillegg til alt dette søte godteriet, finner vi noe surt (men godt), en norsk verdenspremiere — om pandemi.

Sjangrene er dokumentar og fiksjon — og kanskje en blanding av de to. De landene som er representert er USA, Norge, Tyskland og Sverige.

Kvinner

Først ut er Yann Arthus-Bertrand og Anatsasia Mikovas «Woman», som så vidt rakk å få kinopremiere før kinoene stengte. Nå er den tilgjengelig for strømming.

Ettersom den hadde strømmepremiere 3. april, blir det en mini-anmeldelse her.

«Woman» er rett og slett et møte med mange kvinner. Det meste av den består av «talking heads», kvinner som snakker rett inn i kameraet. Dette er ofte et kjedelig grep i dokumentarsjangeren. Her fungerer imidlertid det godt. Grunnen er at disse kvinnene snakker om seg selv på en svært personlig og nær måte. Bildene er av høy teknisk kvalitet — sylskarpe og fargerike. Det samme kan sies om kvinnene vi møter – de fleste er tydelige og interessante i sine budskap, og fargerike både i utseende og personlighet. Vi møter med andre ord et mangfold av kvinner her.

«Woman» er likevel en flott film på sine premisser, ikke minst fordi den lar kvinner fra alle verdenshjørner slippe til.

Jan Storø

Forrige gang Arthus-Bertrand presenterte en film, var i 2015. Da var tittelen «Human» og den gangen brukte han tre timer på å vise et bredt bilde av mennesker fra de fleste hjørnene av verden. Her finner du min anmeldelse av «Human». Den kan sees i to deler: Del 1 og Del 2.

I den nye filmen jobber han, sammen med Anastasia Mikova, på liknende måte – men nå har de avgrenset seg til å la kvinner komme til orde. Temaene er kvinneliv. Og det innebærer at kvinnene snakker om det å være kvinne, seksualitet, forholdet til menn, barn, utseende, overgrep, kropp og mye annet. Det blir aldri kjedelig. Et gjennomgående motiv er stolthet over sitt kjønn og en glede over å kunne formidle dette til verden.

Men det er underlig at Arthus-Bertrand og Mikovas begrenser seg så til de grader til det som kunne kalles de private temaene. Strukturelle temaer som makt, økonomi, politikk og arbeid er nesten ikke framme i kvinnenes beretning om seg selv. Særlig savner jeg arbeid, og lønnsinntekt. Dette valget gjør at «Woman» får et tilslørende preg.

«Woman» er likevel en flott film på sine premisser, ikke minst fordi den lar kvinner fra alle verdenshjørner slippe til. De viser unike erfaringer, og de viser dessuten at veldig mange av disse erfaringene også er universelle.

"Woman" kan strømmes på Nettkino.no

Kjærlighet

Så, over til temaet kjærlighet. Kanskje er temaet kjærlighet for lite dekket både i Khrono, og i filmstoffet i Khrono?

Da kan det kanskje passe med et romantisk tips: Richard Linklaters «Before-trilogy».

Den amerikanske regissøren laget i 1995 filmen «Before Sunrise». Her møter to unge studenter hverandre tilfeldig på toget fra Budapest til Wien. Hun er fransk, han er amerikaner. De kommer i prat, og bestemmer seg for å tilbringe det neste døgnet sammen i Wien. Filmen ble en stor suksess, og mange kjente seg nok igjen i liknende hendelser fra sitt eget liv. Linklater selv forteller at ideen til filmen sprang ut fra et tilfeldig møte med en kvinne i Philadelphia i 1989.

Men folk ville ha mer, og ni år senere, i 2004, laget Linklater en oppfølger, «Before Sunset». Handlingen utspiller seg ni år etter, og med de samme karakterene, nå i Paris.

Og enda ni år etter dette igjen, i 2013, kom den tredje filmen i det som dermed ble en trilogi, «Before Midnight». Også denne handlingen er lagt til ni år etter den forrige filmen, og med de samme karakterene.

Det er Julie Delpy og Ethan Hawke som spiller hovedrollene i alle filmene. De har dermed også blitt ni år eldre for hver film.

De tre filmene er varme og livsbejaende, og danner i grunnen en serie med tre enkeltstående, men sammenhengende episoder. Her finner du dem:

«Before Sunrise» kan strømmes på ViaPlay, iTunes Store, Blockbuster, Canal Digital, Youtube, SFAnytime, Google Play

«Before Sunset» kan strømmes på ViaPlay, iTunes Store, Blockbuster, Canal Digital, Google Play

«Before Midnight» kan strømmes på iTunes Store, Youtube, Google Play

I et ferskt intervju i New York Times i anledning 25 års-jubileet for den første filmen, er Linklater litt hemmelighetsfull når det gjelder muligheten for en fjerde film. Hvis han planlegger en slik film, må vi kunne forvente den i 2022 – ni år etter forrige film.

To norske titler om kjærlighet

For fire år siden presenterte Åsne Vaa Greibrokk filmen «Alt det vakre», som har noen likhetstrekk med Linklaters filmer. Hun viser utviklingen i et kjærlighetsforhold – gjennom fire tiår. Her er min anmeldelse fra 2016.

Kan strømmes her: iTunes Store, Youtube, Blocbuster

Serien «En natt» (2018) er skrevet av Øystein Karlsen og Kristopher Schau. Den består av 10 halvtimes episoder, og handlingen utspiller seg i løpet av èn natt – eller mer nøyaktig: 5 timer. De to karakterene, som spilles av MyAnna Buring og Anders Baasmo Christiansen, møtes for første gang på en date på Grünerløkka i Oslo. Gjennom de neste episodene følger vi dem de første timene etter at de ble kjent. De vandrer rundt i sommerkveldens Oslo og det hele ender opp i Gamlebyen.

Kan strømmes her: NRK TV.

Vampyrer

To filmer som faller inn i vampyrsjangeren, men som også bryter med den, skal nevnes. Begge filmene beveger seg både i et realistisk og et overnaturlig univers.

Svenske «La den rette komme inn» (2008) av Tomas Alfredson ble en stor suksess da kom. Handlingen i denne filmen er lagt til en drabantby, og den kretser rundt tolvåringene Oskar og Eli. Konteksten gjør at filmen tilføres et stenk av sosialrealisme. Dette poenget understrekes dessuten av at både Oskar og Eli opplever å være utstøtt i sitt lokalmiljø. Men den sosialrealistiske rammen gir bare et utgangspunkt for en fortelling som byr på flere overraskelser.

Kan strømmes på Blockbuster, iTunes Store, Google Play, SF Anytime

Nettstedet Rotten Tomatoes kåret «La den rette komme inn» til tidenes nest beste vampyrfilm gjennom historien. Den tyske ekspresjonistiske klassikeren «Nosferatu» av F.W Murnau (1922) ble for øvrig kåret som den beste - den kan sees her.

En annen moderne vampyrfilm som er lagt til et ganske vanlig nabolag, er amerikanske «A girl walks home alone at night» (2014) av Ana Lily Amirpour. Vampyren her er kledd i hijab, og språket i filmen er persisk. Filmen er både en sjangerlek og en kritikk av paternalisme i Iran, landet der Amirpour har sin familiære opprinnelse. En feministisk vampyrfilm. Den fikk mye oppmerksomhet da den kom.

Kan strømmes på Canal Digital, Youtube, Google Play, SF Anytime

Musikk for første gang

Jeg lovte en norsk kortfilm lenger opp. Det er den norske regissøren Kristoffer Borgli siste film, «Former Cult Member Hears Music For The First Time». Dette er et fascinerende, annerledes og litt skremmende stykke filmkunst. Tittelen beskriver i grunnen utgangspunktet på en grei måte. Kate er en ung kvinne som har vokst opp i en lukket sekt. Hun har aldri hørt musikk fordi dette var forbudt i sekten. Vi møter henne når hun for første gang skal høre musikk. Hvordan det går? Det kan du se i filmen.

Filmen kan sees på Kristoffer Borglis hjemmeside.

En norsk verdenspremiere - om en pandemi

Den norske regissøren Jacob Rørvik har laget filmen «Apocalypse Norway», som nylig ble ferdig og var planlagt vist på filmfestivaler denne våren. Slik skulle det ikke gå, den ble stoppet av en pandemi. Ironisk nok, ettersom filmen nettopp handler om utbruddet av en pandemi. En vennegjeng er på en isolert beliggende hytte i havgapet og fanger opp via internettet at en svært dødelig pandemi er i ferd med å spre seg der ute i verden. Dette gir en dommedagsstemning — som vel egentlig er filmens tema. Overbevisende laget, om du orker mer pandemi enn det du opplever i hverdagen akkurat nå.

Filmen kan strømmes på Nowness.com fra og med 6. april, og senere i april på Vimeo og shortoftheweek.com.

Tidligere anbefalinger

Her finner du strømme-anbefalinger i Khrono fra de siste ukene:

Powered by Labrador CMS