Debatt

Dagens filmpåskeegg: Terapi, musikk og Parasitt

Filmanbefalingene på påskeaften kretser rundt terapi og musikk. Dessuten en stor kinosuksess du bør få med deg.

"En gang Aurora" er en solid musikkdokumentar.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til den siste delen av påsken vil jeg gi noen anbefalinger om filmer som handler om temaene terapi og musikk. Vi skal ta en kikk på både norske og utenlandske bidrag. Til slutt en anbefaling av fjorårets aller største kinosuksess internasjonalt.

Terapi

«In treatment» er en serie av det mer stillferdige slaget. Den viser en lang rekke terapitimer hos psykologen Paul Weston (Gabriel Byrne). Hver episode viser èn terapitime. Intenst og realistisk. Hver av de tre sesongene er bygget opp på samme måten, i fem-dagers sykler. Mandager møter han èn pasient, tirsdager en annen osv. Uka etter er det samme struktur. Det innebærer at vi får følge de enkelte pasientene over tid. I første sesong får vi dessuten Pauls egenterapi med mentor-teraputen Gina (Dianne Wiest) på fredagene, og disse episodene er et høydepunkt for den som har interesse for terapi og terapeuter.

Til sammen er serien på 106 episoder, hver på en halv time. Serien er laget av Rodrigo Garcia, men bygger på en israelsk serie med navnet «Be Tipul».

«In treatment» kan sees på HBO.

En helt annerledes serie som også inneholder terapi er norske «Dag», som ble vist mellom 2010 -2015. Den er en perle i serieuniverset, ikke minst for måten den kombinerer humor og alvor på. Dags univers er overbevisende, og samtidig helt fjernt.

Serien er skrevet av Øystein Karlsen og Kristopher Schau. Hovedrollen som den lett tvangsnevrotiske parterapeuten Dag spilles av Atle Antonsen. Serien består av 40 episoder, hver på en knapp halvtime.

«Dag» kan sees på TV2 Sumo og på Netflix.

Musikk

Hvis du skal se en virkelig god musikkdokumentar, som går utenpå det meste av det vi får tilsendt fra USA, skal du se «En gang Aurora», som ligger i NRKs nettspiller. Norske Aurora Aksnes skulle være kjent for de fleste her hjemme etter hvert. Hun er i ferd med å skape seg et verdensnavn også. Det så vi sist da hun sang under Oscar-utdelingen i år. I denne filmen kommer vi nært inn på Aurora, og hun blir dermed et menneske for oss, ikke bare en fjern artist som vi kjenner fra mediene.

En annen god musikk-dokumentar er «Matangi/Maya/M.I.A.», som handler om britisk/tamilske M.I.A. Hun er en rapper med et tydelig politisk budskap. M.I.A. er flyktningen som arbeidet seg opp fra en vanskelig bakgrunn til å bli en betydningsfull artist. Filmen er god på å vise hvordan M.I.A jobber og hvilke hindringer hun møter. Den bygger delvis på hennes eget private filmmateriale fra oppveksten.

Filmen kan strømmes på SF Anytime, Blocbuster, Canal Digital, Google Play og iTunes

Nylig kom en dokumentar om Miles Davis. Den har fått navnet "Miles Davis: Birth Of The Cool". Her følger vi en av de aller mest betydningsfulle musikerne i moderne tid gjennom et helt liv. Det mest engasjerende i denne filmen er at den viser hvor søkende og nyskapende Davis var. Han utmerket seg tidlig som en musiker av høy klasse, men han ville stadig videre på leting etter nye uttrykk. Vi får også et innblikk i hans privatliv, der damer og dop var viktige ingredienser. Men heldigvis er det musikken som aller mest fyller disse to timene.

Filmen kan sees på Netflix.

Jeg vil også trekke fram en noe eldre film, en spillefilm. Det dreier seg om «Shine» (1996) av Scott Hicks. Filmen forteller om livet til den australske konsertpianisten David Helfgott. Helfgotts historie er preget av psykisk sykdom, og en sterkt dominerende far. Helfgotts familie har protestert sterkt på framstillingen av faren. Men filmen er uansett et sterkt og gripende portrett. En av årsakene er den overbevisende rolletolkningen Geoffrey Rush gir av den voksne Helfgott.

Filmen kan strømmes på Google Play, iTunes Store og Youtube.

En femte musikk-anbefaling er HBO-serien «Treme». Handlingen utspiller seg i New Orleans i den første tiden etter orkanen Katrina, som rammet byen med full kraft i august 2005. Så store var ødeleggelsene at Katrina fremdeles framstår som et traume i New Orleans. Serien forteller om gjenoppbyggingen, om å finne tilbake til et normalt samfunn, og myndighetenes noen ganger manglende interesse og kompetanse i å hjelpe folk tilbake. Dette er interessant stoff i dagens pandemi-situasjon. Dessuten handler den om musikk. Musikk er nemlig en del av byens sjel. Og her er vi med på konserter i barer og klubber, gatekonserter, øvinger, begravelser og parader. Og en rekke kjente artister er med, som seg selv: Elvis Costello, Kermit Ruffins, Dr. John, Steve Earle, Ron Carter, Allen Toussaint, Fats Domino og mange andre.

De 36 episodene ble første gang vist mellom 2010 og 2013.

New Orleans`s musikkliv er for øvrig rammet på nytt i disse dager, med avlyste konserter og manglende inntekter til livsopphold for mange musikere. Kermit Ruffins har valgt å holde «hjemme-hos» konserter i sin egen bar, «Kermit`s Treme Mother In Law Lounge». Denne konserten fra den tomme baren er fra forrige lørdag.

Parasitt

Til slutt skal det nevnes at fjorårets store kinosuksess, sør-koreanske «Parasitt» (Joon-ho Bong) nå kan strømmes, for de som ikke rakk å se den i den korte tiden den fikk på kino i vinter. Filmen har samlet lovord verden over og har sanket priser overalt, blant annet Gullpalmen i Cannes og hele fire Oscar, blant annet for beste film.

«Parasitt» kan strømmes på Nettkino.no.

Tidligere anbefalinger

Her finner du strømme-anbefalinger i Khrono fra de siste ukene:

Powered by Labrador CMS