Europeisk allianse

Universitetet i Oslo, NTNU og NHH får status som «European University»

Sammen med seks andre universiteter, er Universitetet i Oslo, NTNU og NHH med i universitetsallianser som har fått status som European Universities.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen og rektor ved NTNU, Anne Borg er begge veldig glade for å ha fått tilslag på sine søknader om å danne såkalte European Universities.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24 universitetsallianser, av totalt 61 søknader, har fått finansiering som såkalt European Universities gjennom Erasmus+-ordningen. Det kunngjorde Europakommisjonen i dag.

Universitetet i Oslo (UiO), NTNU og NHH er begge med i tre av de 24 alliansene som er valgt ut.

UiO koordinerer og leder alliansen Circle U., mens NTNU og NHH er med i alliansene ENHANCE – European Universities of Technology og ENGAGE.EU.

Fakta

European Universities Initiative

Initiativet om å skape såkalte European Universities kom i stand etter et EU-toppmøte i Gøteborg i 2017.

Da ble det bestemt at man skulle jobbe med å få frem initiativer som 'styrket strategiske partnerskap over hele EU mellom institusjoner for høyere utdanning og oppmuntre til utviklingen av tjue "europeiske universiteter" innen 2024,'.

Disse skal 'gjøre det mulig for studenter å oppnå en grad ved å kombinere studier i flere EU-land og bidra til den internasjonale konkurranseevnen til europeiske universiteter'.

De utvalgte universitetsalliansene mottar 5 millioner euro over en treårsperiode.

Totalt består initiativet av over 280 europeiske universiteter fordelt på 41 nettverk.

De europeiske universitetene skal:

  • være fyrtårn for høyere utdanning i Europa
  • utvikle en felles langtidsstrategi for utdanning
  • styrke koblingen mellom utdanning, forskning og innovasjon
  • og tilby grader som kombinerer studier i flere land

Dette initiativet er flaggskipet i EUs satsing om å etablere et såkalt European Education Area.

Kilde: EU

UiOs allianse Circle U består av Aarhus Universitet (Danmark), Humboldt-Universität zu Berlin (Tyskland), King’s College London (Storbritannia), Université de Paris (Frankrike), Univerzitet u Beogradu (Serbia), Université catholique de Louvain (Belgia), i tillegg til Universitetet i Oslo.

— Dette er universiteter som ligner oss og blant Europas sterkeste forskningsmiljøer. Vi har fokusert voldsomt på forskning, men nå er tiden inne for å fokusere på utdanning og koblingen mellom forskningen og utdanningen, sier en glad UiO-rektor Svein Stølen på telefon.

— At vi kan samarbeide, lære av de, at forskere kan jobbe på tvers og at vi kan gi våre studenter muligheten til å være studenter hos alliansepartnerene, er fantastisk. Så skal jeg ikke være så ubeskjeden og ikke nevne at de også kan ha muligheter til å lære av oss, sier Stølen.

Ambisjoner om felles studentkort

Til sammen består Circle U. av omlag 334 000 studenter og 51 000 ansatte, og er et samarbeid for å skape en sømløs felleseuropeisk campus for de syv samarbeidsuniversitetene, skriver UiO på sine hjemmesider.

— En av ideene bak initiativet var å få på plass et felles studentkort. Om vi kommer dit får tiden vise, da vi alle er uavhengige universiteter med ulike juridiske rammeverk, sier Stølen.

Samarbeidet i Circle U. skal ha hovudfokus på fire temaer: klima, global helse, demokrati og studentdrevet bærekraftig innovasjon.

Formlet har alliansen oppstart 1. november, men partene har allerede over halvannet år samarbeidet tett for å bygge tillit og en felles visjon for alliansen.

— Veldig glad for å være del av ENHANCE

Alliansen NTNU har blitt del av, koordineres av Technische Universität Berlin (Tyskland), og har Politecnico di Milano (Italia), Warsaw University of Technology (Polen), RWTH Aachen (Tyskland), NTNU, Universitat Politècnica de València (Spania) og Chalmers University of Technology (Sverige) som partnere.

— Som et universitet med en teknisk-naturvitenskapelig profil er NTNU veldig glad for å være del av ENHANCE, et unikt konsortium som bringer sammen ledende teknologiske universitet og samarbeidspartnere fra næringsliv, offentlig sektor og samfunnet for øvrig, sier NTNU-rektor Anne Borg i en pressemelding.

Mottar 5 millioner euro

Norges handelshøgskole (NHH) er også med i en av alliansene som i dag fikk tilslag på sin søknad.

Med University of Mannheim (Tyskland) i spissen, er NHH med i alliansen ENGAGE.EU, der også Luiss Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (Italia), Tilburg University (Nederland), University of National and World Economy (Bulgaria), University Toulouse 1 Capitole (Frankrike) og WU Vienna University of Economics and Business (Østerrike) er partnere.

De utvalgte 24 universitetsalliansene mottar 5 millioner euro over en treårsperiode.

— At norske institusjoner får så bra uttelling i dette tiltaket, viser at norsk høyere utdanning holder et høyt nivå, sier Vidar Pedersen, fagdirektør for europeisk samarbeid i Diku, i en pressemelding.

Statsråd Henrik Asheim mener det er utrolig viktig at norske institusjoner deltar i de europeiske universitetsalliansene.

— En stor anerkjennelse

Også forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim er godt fornøyd med den norske uttellingen i årets tildeling.

— Dette er en stor anerkjennelse av den internasjonale satsingen hos norske universiteter og høyskoler. Europeisk samarbeid er svært verdifullt for samfunnet og bidrar til å øke kvaliteten på norsk utdanning. Derfor er det utrolig viktig at norske institusjoner deltar, sier Asheim i en pressemelding.

Det var en økning i årets søknadsrunde fra 54 søkere i fjor til 62 i år. I fjor fikk 17 allianser tildeling.

Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger er begge samarbeidspartnere i to allianser som fikk tilslag i fjor. De er med i alliansene ARQUS European University Alliance (ARQUS) og ECIU University (ECIU).

Powered by Labrador CMS