Rektorvalg

Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det

Giske Ursin kom med friske fraspark mot sine rivaler i kampen om å bli rektor ved Universitetet i Oslo. 

Rektorkandidat ved Universitetet i Oslo, Giske Ursin, sa i første debatt at hun og teamet representerer noe nytt.

— Man må jobbe utrolig aktivt for å få inn ekstern finansiering. Dere sier at dere er interessert i det, men faktum er at det har ikke skjedd. Vi mener at dette må man virkelig fokusere på, men jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det. 

Det sa direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin, da de tre rektorkandidatene og teamene deres ved Universitetet i Oslo (UiO) møttes for første gang til debatt. Tema for dagen var «status, hovedutfordringer og økonomiske fremtidsutsikter».

Den økonomiske nedgangstiden i universitet- og høgskolesektoren har latt vente på seg ved UiO, men også her begynner man å merke at bevilgningene skal tilbake til 2019-nivå, som statsråd Oddmund Hoel (Sp) har slått fast. 

FAKTA

Valget ved Universitetet i Oslo

  • Du kan stemme i rektorvalget mellom 24. mars og 4. april.
  • 4. april kunngjøres vinneren av valget, og du får vite hvem som blir ny rektor og prorektor ved UiO.
  • Valgstyret har mandag 13. januar godkjent tre ulike team, og de blir presentert her.
  • 13 debattmøter, se oversikten her.

Kilde: UiO.no

De siste tallene som er offentlig tilgjengelige er fra andre tertial i 2024, og de viser at det akkumulerte mindreforbruket har blitt redusert med 150 millioner kroner. 

Før jul kom beskjeden at Det odontologiske fakultet, som lenge har slitt med økonomien, må kutte rundt 20 årsverk.

— Disse kuttene fungerer i teorien hvis du har mye daukjøtt som du kan skjære vekk. Når du har skåret inn til beinet, er det kun beinet som står igjen. Det er ikke snakk om å effektivisere, men om å bryte oss ned, sa prorektorkandidat på team Harbo, Christine Meklenborg Nilsen. 

— Penger er vi glad i

Når den offentlige pengekranen stenges igjen, er jakten på eksterne midler essensiell. Alle de tre rektorteamene var i debatten tydelige på at eksterne midler vil bli viktige i tiden fremover. 

For rektorkandidat og dekan ved Det juridiske fakultet, Ragnhild Hennum, var det viktig å få fram at man ikke kan styre budsjettene basert på «lottogevinster». 

— Private finansieringskilder er det ingen ved UiO som noensinne har vært imot. Penger er vi glad i! Problemet er at det har vært problemer med å få tak i de pengene, og vi kan ikke saldere budsjettene våre med de lottogevinstene.

Hennum mener det må flere insentiver til for å øke interessen for forskning i næringslivet, som skattefradrag og gaveforsterkningsordningen, der staten sier at de skal gå inn med like mye som en privat donor. 

Hun la til at en idé er å pålegge store, statlige selskaper, som Equinor og Statkraft, som tjener gode penger på fellesskapets naturressurser, å sette av deler av overskuddet i et forskningsfond. 

Da Ursin fikk tre minutter til å fortelle forsamling om hvorfor de bør stemme på hennes team, trakk hun fram alternative måter å øke inntjeningen på andre måter. 

— Vi representerer noe nytt. Vi står overfor en stram økonomisk situasjon og derfor trenger vi nye stemmer og nye løsninger. Vi ønsker å skaffe mer finansiering og vi skal gjøre akkurat det Kunnskapsdepartementet ønsker. Vi skal kombinere offentlig finansiering med økt finansiering fra stiftelser og institusjonsgaver. 

Store marginer

Valgmøtet i Urbygningen var det første av 13 som skal avholdes denne våren før ansatte og studenter ved UiO skal velge Svein Stølens erstatter mellom 24. mars og 4. april.

Innledningsvis ville debattleder Aksel Kjær Vidnes få kandidatene som mener at UiO er gode nok, til å løfte en hånd. Både Hennum og dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, rakk opp en hånd. 

Det gjorde ikke Ursin. 

— Du sa godt nok. Det er et veldig godt universitet, men det har et potensial til å bli enda bedre. Det handler om å fokusere på kvalitet i undervisningen og legge til for å få verdiskapning av forskning.

Hennum var også enig i at UiO kan, og bør, bli bedre. 

— Jeg rakk opp hånden fordi UiO er bra nok, men det er ikke det samme som at det ikke kan bli bedre. Men vi må huske på at vi er allerede landets beste høyere utdanningsinstitusjon med en kjempestor margin. 

Nesten alle som er involvert på teamene var til stede på den første debatten.

Den fremste fanebærer

Det ble også tid til de litt større tankene på debatten. 

Prorektorkandidat for team Hennum, Bjørn Jamtveit, tror den viktigste oppgaven til universitetet i tiden fremover blir å jobbe mot strømningene i samfunnet som peker i retning av mer desinformasjon. 

— Vi har en visepresident i USA som siterer Richard Nixon, som sa «the professors are the enemy». Og jeg tenker at ja, vi er det totalitære, kunnskapsfiendtlige og det lukkede samfunns fiende, og det skal vi fortsette å være. 

Han kom også med et ørlite stikk til de to andre teamene. 

— Vi skal snakke om mange viktige oppgaver på de 13 møtene vi skal ha, men det er den viktigste oppgaven universitetet har fremover fordi det handler om hvem vi er. Om vi svikter hjelper det ikke om vi er universitet 3, 30 eller 300 på universitetsrangeringene eller om vi samhandler oss bort fra universitetets kjerneverdi. Vi skal være den fremste fanebæreren for et åpent samfunn. 

Team Ursin har sagt at sitt mål er at UiO skal være blant de 30 høyest rangerte universitetene internasjonalt, mens team Harbo har samhandling som et av de viktigste punkter i sin valgplattform. 

Mer studentsamarbeid 

Kandidatene fikk også et spørsmål fra salen om samarbeidet med studentpolitikere. 

Team Ursin har som kjent ambisjoner om å ha en studentrepresentant i sitt rektorteam, selv om de foreløpig ikke vet helt hvordan en slik rolle skal være utformet. 

Denne planen kom Harbo og Hennum med innsigelser mot. 

— Studentrepresentasjon er lovregulert. Husk at dere kan aldri kvittere ut den lovbestemte studentrepresentasjonen med en eller annen tilfeldig valgt student, sa Hennum.

— Studentlederen er demokratisk valgt, og det er ham vi skal forholde oss til, tilføyde Harbo. 

Ursin kontret med at studentrepresentant som er tiltenkt en plass i rektoratet, ikke skal erstatte den lovbestemte studentrepresentasjonen. 

— Vi ønsker en studentstemme inn i rektoratet, fordi studentene er ikke helt med i dag. Så gjenstår det å se hva vi kan kalle vedkommende og hvor lenge en student kan sitte der. 

Harbo ønsker å opprette et eget dialogmøte med studentene. 

— Dette skal være uformelt og vi skal være tett på ballen hele veien. To av fem punkter som vi har i våre prioriteringer handler om studenter. 

Powered by Labrador CMS