Universitetet i Oslo

Skal møtes til duell 13 ganger

Rektorkandidatene ved Universitetet i Oslo får en travel vår.

Ragnhild Hennum og Hanne Flinstad Harbo, og eventuelle andre kandidater får en travel vår ved Universitetet i Oslo når de skal møtes til duell i valgkampen ved universitetet.
Publisert Sist oppdatert

To team har meldt seg til rektorvalget ved Universitetet i Oslo (UiO). Fristen for å melde inn kandidater er 8. januar 2025. Den 13. januar skal så de offentlige kandidater bli bekjentgjort, og så går valgkampen i gang.

FAKTA

Rektorvalget 2025 ved Universitetet i Oslo

Våren 2025 skal UiOs ansatte og studenter velge ny rektor og prorektor.

  • 8. januar 2025 er fristen for å nominere kandidater til rektor og prorektor. 
  • 13. januar 2025 offentliggjøres de offisielle kandidatene og valgkampen starter. Under valgkampen vil det arrangeres debattmøter på fakultetsnivå og på sentralt nivå - se tidsplan under.
  • Selve valget finner sted fra 24. mars til 4. april.
  • 4. april kunngjøres hvem som har vunnet og dermed blir ny rektor og prorektor ved UiO.

Så langt er det dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo og dekan ved Det juridiske fakultet Ragnhild Hennum som er de to rektorkandidatene ved UiO.

Valgreglementet slår fast at både ansatte og eksterne kandidater er valgbare som rektor, men det er en forutsetning at vedkommende har professorkompetanse.

Stemmeberettigete på UiO har forslagsrett, og forslag må være fremmet av minst 20 stemmeberettigede.

— Ambisiøst opplegg

Dag Michalsen leder søkekomiteen for ny rektor. Komiteen er oppnevnt av universitetsstyret og er bredt sammensatt av interne og eksterne medlemmer.

— Vi er ganske ambisiøse i programopplegget, vi prøver å være litt oppfinnsomme med koblinger mellom det lokale og sentrale, og med bra møtefrekvens, og jeg mener at dette er en god måte å mobilisere universitetsdemokratiet, sier Michalsen til Khrono.

Han legger til at han har god kontakt med Studentparlamentet og interesseorganisasjonen for midlertidige ansatte. 

— At det er så fint samarbeid mellom søkekomiteen og kommunikasjonsavdelingen på UiO i saken betyr at det er kort vei mellom ideutvikling og implementering, sier Michalsen.

Han legger til at han ikke kjenner til at det er noen andre kandidater på gang enn de to teamene som allerede har meldt seg. 

Teamet til Hennum

Ragnhild Hennum satt i mange år som prorektor da Ole Petter Ottersen var rektor ved UiO fram til 2017.

— Jeg vet jo gjennom mitt arbeid som prorektor hvor krevende det er å være rektor, så dette er en beslutning jeg har brukt litt tid på å komme fram til. På den andre siden: Jeg kjenner mye av UiOs virksomhet godt gjennom mine ulike lederstillinger her. Det er en god plattform å stille til valg på, sa Hennum til Khrono da hun fortalte om sitt kandidatur som ny rektor.

Med seg i sitt rektorteam har Hennum valgt å ta med seg Bjørn Jamtvedt, nåværende prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, medisinprofessor Jens Petter Berg, prodekan Mathilde Skoie på Det humanistiske fakultet og professor Berit Karseth fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Teamet til Harbo

Hanne Flinstad Harbo stiller til valg med instituttleder ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Christine Meklenborg Nilsen, dagens viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker og tidligere dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen. 

Til Uniforum har Harbo fortalt at hvis de vinner valget, er tanken at Nilsen skal være prorektor for samhandling, Stensaker skal fremdeles være viserektor for utdanning, mens Dæhlen skal være viserektor forskning og innovasjon.

Dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, stiller til valg som rektorkandidat. Med i teamet er instituttleder ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Christine Meklenborg Nilsen, dagens viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker og tidligere dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen.

Første valg med lik vekting

Det er første gang på åtte år det er valg på rektor ved UiO. Svein Stølen var eneste kandidat i 2021, og i motsetning til ved flere andre universiteter, blir den ene kandidaten da bare oppnevnt av styret, uten en valgrunde.

I 2017 var vektingen av stemmene annerledes enn de blir i vårens valg.

Den gang veide stemmene til vitenskapelige tilsatte 53 prosent, stemmene til studentene 25 prosent og stemmene til de teknisk-administrative tilsatte 22 prosent, skriver Uniforum.

Universitets- og høgskoleloven ble endret i 2020 og fra da av skal stemmene til de ansatte vektes likt, mens stemmene til studentene kan telle fra 25 til 30 prosent. 

Ved UiO valgte man å gi studentstemmene 25 prosent vekt ved rektorvalg.

Rektorvalget i 2025 blir derfor det første i UiOs historie hvor stemmene til de teknisk-administrative teller like mye som stemmene til de faglige ansatte.

Tidsplan for rektorvalgmøter

Det er satt opp intet mindre enn 13 debattmøter i vårens valgprosess ved UiO. Dette er: 

  • 22. januar, 13.15-15.00, Gamle festsal, Urbygningen
  • 27. januar, 14.30-16.00, Auditorium 7, (Trygve Haavelsmo), Eilert Sundts hus, 
  • 28. januar, 14.15-16.00, Sophus Lies auditorium. In English, by UiO doc. Streaming.
  • 29. januar, 10.00-11.30, Teologisk bibliotek, Domus Theologica
  • 29. januar, 14.30-16.00, Auditorium 3, Sophus Bugges hus.
  • 30. januar, 18.00-19.30, Domus Bibliotheca, (arrangementet strømmes), UiO i samarbeid med Khrono
  • 4. februar, 1400-15.30, Store auditorium, Rikshospitalet
  • 5. februar, 11.30- 13.00, Store auditorium, Odontologisk fakultet, Geitmyrsveien (arrangementet strømmes).
  • 6. februar, 14.30-16.00, Auditorum 3, Helga Engs hus
  • 10. februar, 14.30-16.00, Foredragssalen, Historisk museum
  • 12. februar, 12.30-14.00, Salen, Tøyen hovedgård
  • 13. mars, 12.00-13.00, Scene HumSam, HumSam-biblioteket, Georg Sverdrups hus, Arr. Studentparlamentet
  • 19. mars, 13-14.30, Auditorium 1, Georg Sverdrups hus

UiO informerer om at alle møter er åpne. Teamene kan stille med hvem de vil på debattmøtene. På møtet med Khrono stiller kun rektor og prorektorkandidat.

Powered by Labrador CMS