klage fra krenket student

Professor kalt inn på teppet til ledelsen etter tyskervits

Han var forespeilet en unnskyldning, men er i stedet blitt kalt inn til ledelsen for å snakke om utilbørlig opptreden, trakassering og medieomtale.

Det virker ikke som om fakultetsledelsen er interessert i å forsones, sier professor Svein Larsen, som synes hele situasjonen er lei.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykologiprofessor Svein Larsen som i en forelesning om sitt forskningsprosjekt om tyske turister vitset om at «They (Germans) were here before, and now they sneak back in», er nå - snart et år etter hendelsen - kalt inn til møte med fakultetsledelsen.

Han oppfordres sterkt til å ta med seg en tillitsvalgt.

Utilbørlig opptreden og seksuell trakassering

Temaet for møtet er ifølge innkalling fra fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl og dekan Bente Wold, «...oppfølging av varsel i ‘Si fra’ og den siste tids medieoppslag». Viktige tema til diskusjon er ifølge ledelsen «definisjon av utilbørlig opptreden og behandling av saker som meldes».

Fakultetsledelsen ber også professor Larsen om å sette seg inn i universitetets «retningslinjer for konflikter, mobbing, trakassering og seksuell trakassering som berører studenter ved Universitetet i Bergen».

Larsen har selv ferie og har vært på tur med Kielferga til Tyskland denne uka.

Innkallingen til møtet kommer overraskende på ham, fordi han etter rektor Dag Rune Olsens uttalelser i Khrono sist søndag, har ventet seg en beklagelse fra sin nærmeste leder i uka som gikk.

UiB-ledelsen med selvkritikk sist helg

Sist lørdag hadde UiB-ledelsen ifølge rektor Olsen snakket om saken, og ble enige om å ta delvis selvkritikk, noe de gjorde via Dagbladet:

— Når det gjelder denne konkrete saken, må vi nok erkjenne at vi burde håndtert oppfølgingen av den ansatte annerledes. Ved et universitet er det full ytringsfrihet. Ulike meninger og ytringer gir oss ny innsikt og kunnskap, noe som er midt i kjernen av oppdraget vårt. Dialogen vi har med våre ansatte, tar vi direkte med dem, og ikke gjennom mediene, sa dekan Bente Wold til avisen. Wold har gjentatt uttalelsen overfor Khrono, og rektor Olsen viste også til den.

— Dette er en selvkritikk, men ingen beklagelse?

— Alle reaksjoner også en eventuell beklagelse eller unnskyldning skjer fra nærmeste leder og til den det gjelder, sa Olsen til Khrono søndag kveld.

— Betyr det at Larsen kan komme til å få en beklagelse direkte fra sin leder mandag, for eksempel?

— Det vil bli kontakt fra nærmeste leder og til han - med meldingen som er formidlet via avisene. Det er rett at vedkommende får utdypet dette direkte, sa rektor Olsen søndag.

Men det kom ingen beklagelse mandag, istedet kom det onsdag en møteinnkalling til et møte i begynnelsen av august, der temaet ikke er forsoning og beklagelse, men trakassering og definisjon av «utilbørlig opptreden».

Vil stille

Fredag formiddag var det fremdeles ikke kommet noe brev fra nærmeste leder til Larsen.

— Det kan jo hende det skyldes ferieavvikling. Men jeg har fått en innkalling der jeg blir bedt om å forberede meg ved å lese retningslinjer. Det virker ikke som om fakultetsledelsen er interessert i å forsones, sier Larsen, og sier hele situasjonen er lei.

— Har du fått melding om at det er kommet flere klager på deg?

— Nei.

Professoren sier at han kommer til å stille på møtet, sammen med en tillitsvalgt.

— Denne saken handler ikke om vitser, men om hvordan Universitetet i Bergen behandler sine ansatte, sier han.

Dekan: Vil ta dialogen internt

Dekan Bente Wold sier at fakultetet følger vanlig prosedyre i saken.

— Vi ønsker å ta dialogen internt, og må følge saken videre utifra det som har skjedd.

Dekan Bente Wold hadde ikke regnet med så mye medieomtale av saken om vitsing om tyskere ved UiB.

— Hva tenker du på når du sier «det som har skjedd»?

— Det har vært såpass mye omtale i media, og vi må diskutere hvor grensene går, sier Wold, men understreker at fakultetsledelsen ikke mener at Larsen ikke skulle uttalt seg til media. Men hun sier at fakultetet ikke hadde regnet med så mye omtale.

Som Khrono har skrevet, har saken vært omtalt både i norske og utenlandske aviser.

— Har fakultetet fått flere klager på Larsen?

— Det kan jeg ikke uttale meg om.

Det har vært såpass mye omtale i media, og vi må diskutere hvor grensene går.

Dekan Bente Wold, UiB

Wold sier at det at Larsen blir bedt om å ta med seg en tillitsvalgt, er vanlig prosedyre.

— Vi pleier alltid å foreslå det, slik at man kan være like mange på begge sider av bordet. Det kan være greit å ha med seg noen, sier hun.

Forskerforbundets hovedtillitsvalgt Steinar Vagstad sier det samme.

— Det er rutinemessig at man får beskjed om at man kan med seg en tillitsvalgt.

Vagstad har tidligere sagt at han forventer en beklagelse fra ledelsen overfor sitt medlem. Han har også sagt at ledelsen skal få med fagforeningen å bestille dersom de bruker saken senere.

— Det ser ikke ut som Larsen får en beklagelse, sier Vagstad tørt.

Mediedekning og ytringsfrihet

Saken om professoren som vitset om tyskerne og den tyske studenten som følte seg krenket og klaget på uttalelsene, har fått stor medieoppmerksomhet.

Flere har engasjert seg i saken, blant andre statsråd Henrik Asheim, som mente det er et problem dersom ingenting er lov å tulle med lenger.

Stortingsrepresentant Petter Frølich (H) har tatt saken opp som spørsmål til kulturministeren og spurt om ikke Universitetet i Bergen tolker likestillings- og diskrimineringsloven for strengt her.

Andre igjen, som Asbjørn Svarstad, mener at professoren holdt på med brunskvetting og synes det var voksent av universitetsledelsen å be studenten om unnskyldning på professorens vegne - selv om professoren mente det ikke var noe å unnskylde.

Powered by Labrador CMS