Tysker-vits ved UiB
Professor gruer seg til høstens forelesninger
— Det er beklagelig dersom selvsensur blir en konsekvens av denne saken, sier rektor Dag Rune Olsen om debatten rundt professors uttalelser om tyskere.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Khronos sak om at professor Svein Larsen ved Universitetet i Bergen fikk munnkurv fra fakultetsledelsen etter å ha vitset om tyskere, har fått mye oppmerksomhet, skapt stor debatt og professoren har fått støtte fra mange hold.
Men professor Larsen sier til Khrono søndag at han er i tvil om han kan klare å gå tilbake til kateteret til høsten.
— De har svertet mitt gode navn og rykte og jeg føler at jeg må legge bånd på meg i undervisning og forelesninger. Jeg kjenner at det fortsatt gjør meg rasende, sier han, men legger til at kan hende fem ukers ferie nå vil få han til å se annerledes på saken.
Det er beklagelig dersom selvsensur blir en konsekvens av denne saken.
Dag Rune Olsen, rektor UiB
— Det er beklagelig dersom selvsensur blir en konsekvens av denne saken. Men når det er sagt så er det jo ikke først og fremst det å komme med sine personlige ytringer som er det viktigste i et auditorium. Studentenes læringsutbytte må være i fokus, sier Olsen.
— Dersom man vil ytre kontroversielle meninger så bør man skrive innlegg i Khrono heller! legger Olsen til.
Massiv omtale
Saken har vært omtalt i en lang rekke aviser fra danske Berlingske til norske Dagen. VG har omtalt saken på lederplass under tittelen En vits må vi tåle og Bergens Tidendes kulturredaktør skriver på kommentarplass at Krenkehysteriet har nådd Universitetet i Bergen. Søndag tok også Dagens Næringsliv opp saken på kommentarplass.
— Jeg er overveldet over all støtte og og respons etter saken i Khrono. Jeg har fått blomster og vin på døra, e-poster og meldinger fra gamle studenter, kolleger landet rundt og ved UiB, sier professor Svein Larsen til Khrono søndag.
— Men jeg er sjokkert over at ledelsen ved universitetet fortsatt ikke har latt høre fra seg. Dekanen som beklaget uttalelsene mine bak min rygge har verken snakket meg meg eller studenten. Jeg synes universitetsledelsen står æresløse igjen i denne saken, sier Larsen, og legger til:
— Jeg ser at dekan Bente Wold har sagt at de burde håndtert den ansatte annerledes, men hun har ikke sagt noen om hvordan.
— Både Forskerforbundets leder ved UiB og du ventet en beklagelse fra ledelsen. Har dere fått den?
— Nei, jeg har ikke hørt noe om det, sier Larsen.
Larsen blir kontaktet mandag
Da Khrono snakket med rektor Dag Rune Olsen om saken fredag, hadde han ikke satt seg grundig inn i den, og ønsket derfor ikke å si så mye om den konkrete saken og Larsen
Lørdag hadde UiB-ledelsen ifølge rektor Olsen snakket om saken, og ble enige om å ta delvis selvkritikk, noe de gjorde via Dagbladet:
— Når det gjelder denne konkrete saken, må vi nok erkjenne at vi burde håndtert oppfølgingen av den ansatte annerledes. Ved et universitet er det full ytringsfrihet. Ulike meninger og ytringer gir oss ny innsikt og kunnskap, noe som er midt i kjernen av oppdraget vårt. Dialogen vi har med våre ansatte, tar vi direkte med dem, og ikke gjennom mediene, sa dekan Bente Wold til avisen. Wold har gjentatt uttalelsen overfor Khrono, og rektor Olsen viser også til den.
— Dette er en selvkritikk, men ingen beklagelse?
— Alle reaksjoner også en eventuell beklagelse eller unnskyldning skjer fra nærmeste leder og til den det gjelder, sier Olsen til Khrono søndag kveld.
— Betyr det at Larsen kan komme til å få en beklagelse direkte fra sin leder mandag, for eksempel?
— Det vil bli kontakt fra nærmeste leder og til han - med meldingen som er formidlet via avisene. Det er rett at vedkommende får utdypet dette direkte, sier Olsen.
Spørsmål om ytringsfrihet
— Hva tenker du denne saken og medieomtalen har å si for omdømmet til Universitetet i Bergen?
— Jeg skulle gjerne sett at vi ikke hadde hatt saker der det stilles spørsmål om hvordan vi stiller oss i ytringsfriheten. Studenter vil være opptatt av at vi ivaretar studentenes beste og læringsmiljøet. I mediene er ikke dette nødvendigvis en god sak for oss - men det kommer også an på hvem som leser og hvem som mener hva, sier Olsen, som mener det er bra at man får en diskusjon om ytringsfrihet og hvor grensene går.
— Hvor synes du selv grensen går? Var vitsen fra Larsen om tyskere innenfor eller utenfor det som er greit å si i en forelesning?
— Jeg synes det er vanskelig å se at en vits om tyskere som her, vil rammes av noe lovverk, sier rektor Olsen.
Ingen flere klager til professoren
Den første saken publisert i Khrono har fått en lang rekke kommentarer i kommentarfeltet under saken, samt i sosiale medier, og de langt fleste er støttende.
Men enkelte mener også at en professor som faglig autoritetsperson bør være varsom med slike flåsete kommentarer, særlig i undervisningssammenheng, selv om det var humoristisk og harmløst ment.
Andre igjen har merket seg instituttleder Anette Harris' uttalelser om at «...det mer i denne saken enn bare denne ene vitsen».
— Har du fått flere klager mot deg, professor Larsen?
— Nei, det har jeg ikke. Ihvertfall ikke som jeg er blitt gjort kjent med, sier han til Khrono.
Tysk student vil ikke intervjues
Khrono har tidligere denne uken vært i kontakt med og snakket med den tyske studenten som klaget inn Larsen til UiB-ledelsen, men hen ønsker ikke å bli intervjuet i avisen om saken.
Ifølge studentens klage skal foreleseren ha sagt: «They (Germans) were here before, and now they sneak back in», hvorpå de fleste av studentene i salen skulle ha ledd.
Den tyske studenten følte seg støtt og klaget Larsen inn via Si fra-ordningen ved universitetet.
I klagen, som er levert på engelsk, skriver også studenten at vedkommende følte seg ekskludert og ikke veldig velkommen når alle de ander i salen lo, og videre:
«I would like to outline that jokes on the expense of sombody's nationality have no place at a university or any other workplace - no matter whethere you are from Germany, Poland or Bangladesh. »
- Les også innlegg: Hører humor hjemme i akademia
Nyeste artikler
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024