tidsskriftforhandlinger:

Tre nye publiseringsavtaler på plass

En avtale med det store forlaget Sage er blant dem Unit nå har inngått på vegne av norske forskningsinstitusjoner.

Unit har inngått avtale med tre nye forlag, der Sage er det største.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske forskningsresultat skal bli tilgjengelig for alle. Fra før har Norge hatt avtale med fem store forlag om åpen publisering, såkalte publiser og les-avtaler.

Nå har Unit, Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, fått på plass tre nye avtaler. Det kommer frem i en pressemelding fra Unit.

Fakta

Tidsskriftforhandlingene

Unit har siden starten av 2019 forhandlet nye avtaler om tilgang til tidsskrifter for universitets- og høgskolesektoren, etter at tidligere avtaler gikk ut 31. desember 2018.

  • Fredag 15. mars 2019 kom den første nyheten om at man har landet den første avtalen om en åpen publisering, såkalte publiser og les-avtaler, med forlaget Wiley.
  • De første forhandlingene skjedde med forlagene Springer Nature, Elsevier, Taylor & Francis og Wiley som står for rundt 8000 tidsskrifter.
  • 24. april 2019 kom nyheten om at man hadde landet avtale med Elsevier.
  • 27. juni 2019 ble det klart at en avtale med springer Nature var landet.
  • 4. oktober 2019 kom nyheten om at Norge har nå landet avtaler med alle de fire største akademiske forlagene. Den nye avtalen med forlaget Taylor & Francis har en verdi på 20 millioner kroner.
  • 29. januar 2020: Norge signerte en treårig avtale med Frontiers. Dette er den første avtalen med en ren OA-utgiver.
  • 24. mars 2020: Forlagene Sage Publishing, Cambridge University Press og American Chemical Society, står for ca 1500 tidsskrifter til sammen.

Kilde: Unit

Med dette er en slik publiser og les-avtale klar for åtte forlag nesten 1500 nye tidsskrifter.

De tre nye forlagene er:

  • Sage Publishing. Det store forlaget har 1083 tidsskrift, hovedsaklig innen samfunnsvitenskap og humaniora.
  • Cambridge University Press: 360 tidsskrift innen de fleste fagområder
  • American Chemical Society: 63 tidssskrift, hovedsaklig innen kjemi

Flere store avtaler

— Forskere kan nå publisere åpent i sentrale tidsskrift innen sine fagfeltet, og institusjonene viser ved tilslutningen til disse avtalene en forpliktelse til å nå regjeringen sitt mål om åpen tilgang innen 2024, sier Roar Olsen, direktør i Unit, i pressemeldingen.

Khrono har tidligere skrevet om avtalene som er inngått med andre store forlag som Elsevier og Taylor & Francis. Avtalen med Elsevier koster alene 90 millioner kroner i året.

Norske institusjoners publiseringsavtaler med de store norske forlagene gikk ut ved årsskriftet 2018. Forhandlingene deretter ble vanskelige, fordi norske mål og retningslinjer krever at alle norske vitenskapelige artikler som er finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024, den såkalte Plan S. Forlagene vegret seg lenge for å inngå nye avtaler.

Gode nyheter

Det er 23 norske institusjoner som er omfattet av hele eller deler av avtalene. Men som Khrono har skrevet, er store deler av instituttsektoren ikke omfattet av Units avtaler. En av dem som ikke har vært med, er Institutt for samfunnsforskning. Men akkurat Sage abonnerer de på. Frem til nå har det vært dyrt for instituttet.

Tanja Storsul, direktør ved Institutt for samfunnsforskning, håper og tror at avtalen er godt nytt.

— Vi tror vi kan spare penger på denne avtalen, så dette er gode nyheter for oss, sier direktør Tanja Storsul.

Hun sier at de fleste avtalene er inngått med store og breie forlag som ikke er relevante for et samfunnsvitenskapelig institutt.

— Men Sage er veldig relevant, og der er vi også en del av konsortiet, gjennom Unit, sier Storsul.

Et av de andre forlagene Unit nå har inngått avtale med, Cambridge University Press, kan også være relevant for forskningsinstituttet, tror direktøren.

— Det er bra at Unit nå inngår avtale med mellomstore forlag, sier hun.

Viktig i disse tider

Unit skriver i pressemeldingen at andelen norsk forskning som er publisert åpent tilgjengelig økte til 23 prosent i 2018. Målet er at de nye avtalene skal bidra til at enda mer forskning blir publisert åpent.

— Det arbeides nå med å inngå nye avtaler med reine Open access-forlag, i tråd med regjeringen sine nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler, heter det i pressemeldingen.

Videre heter det:

— I krevende tider som disse, ser man viktigheten av at forskingsresultat blir gjort åpent tilgjengelig for hele verden. Unit er glade for å bidra gjennom gode avtaler med viktige tidsskriftforlag.

Powered by Labrador CMS