Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter 13. desember 2024 - 06:54
Denne formuleringen kom på trykk: — Ikke gjort jobben sin Forfatterne kom med et stikk til fagfellene. Det ble ikke fanget opp, og endte med å bli publisert i artikkelen.
Topptidsskrift tok et radikalt grep. Det likte ikke forskningsgiganten Tidsskriftet eLife begynte i fjor å publisere alle artikler de sender til fagfellevurdering. Nå tar selskapet Clarivate affære.
KI var bedre på å forklare forskningen enn forskerne selv Når sammendraget ble laget av kunstig intelligens, fikk folk med seg mer av forskningen. De vurderte forskerne som mer troverdige enn når forskerne skrev sammendraget selv.
Skandale i spansk akademia. Rektor anklages for forskningsjuks Tidsskriftet Springer Nature har trukket tilbake 75 artikler der rektor Juan Manuel Corchado Rodríguez ved det spanske universitetet Salamanca står som forfatter.
En ny type forskningsjuks: — Jeg ble sjokkert Fagfeller gjenbruker sine egne tilbakemeldinger og presser forfattere til å sitere dem, ifølge Maria Ángeles Oviedo-García. Hun har funnet over 260 suspekte vurderinger.
Over 200 artikler fra samme tidsskrift trukket På under to måneder har svært mange artikler blitt fjernet fra det samme tidsskriftet for mistanke om juks.
Forlag trakk 467 artikler fra tidsskrift. Nå blir det svartelistet i Norge Da tidsskriftet fikk ny eier, ble 467 artikler trukket tilbake. Tidsskriftet har vært godkjent som tellende vitenskapelig publiseringskanal i Norge siden 2004.
Anklager forlagene for etikkvasking Forskningsetikken kommer ofte i siste rekke, mener professorer og forskningsetisk komité. De mener det trengs tydeligere retningslinjer og sjekklister for forlagene.
Norsk medisinsk fagspråk bør rødlistes som en truet art — ikke svartelistes Avvisningen av norskspråklige artikler i medisinske doktoravhandlinger ved Universitetet i Oslo er et eksempel på at norsk medisinsk fagspråk er truet.
Ja, doktorgradsavhandlinger bør inneholde artikler av høy internasjonal standard Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo svarer Are Brean og Trygve Holmøy.
Doktorgradsavhandlinger bør inneholde artikler av høy internasjonal standard Det medisinske fakultet godkjenner ph.d.-artikler på norsk, men bare dersom de ikke publiseres i et medisinsk tidsskrift. Brean og Holmøy svarer fakultetsledelsen.
Krav til doktorgradsavhandlinger skal bidra til utdanningen av forskere i et internasjonalt miljø Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo svarer på debattinnlegg om at UiO ikke godkjenner artikler i norsk tidsskrift som del av doktorgradsavhandlinger.
UiO undergraver medisinsk forskning på norsk Regjeringen ønsker at norske forskere skal ha tilgang til gode norskspråklige vitenskapelige publiseringskanaler. Universitetet i Oslo ønsker det tydeligvis ikke.
Ansatte som publiserer for lite, får mindre forskningstid I kampen om å bli universitet, skjerper VID vitenskapelige høgskole forskningskravene. Flere universiteter og høgskoler har lignende ordninger.
— Overraskende fra Publiseringsutvalget Morten Oksvold og Per S. Refseth svarer Publiseringsutvalget.
Artikler som selv sier at KI-verktøy har laget dem, blir publisert Guillaume Cabanac avslører ChatGPT-genererte artikler. Selv artikler som rett ut sier at de er laget av KI-verktøy, ender opp med å bli publisert.
Vår metode er å lytte til forskere med spesialkompetanse Det nasjonale publiseringsutvalget tar alle bekymringsmeldinger på stort alvor. Vi lytter da til forskere med spesialkompetanse. Kommer det nye opplysninger kan vi vurdere på nytt.
Publiseringsutvalget anbefaler å melde inn bekymringer. Vi forsøkte. Vi hadde lenge hatt våre mistanker om megatidsskriftet. Så da ansvarlig redaktør bekreftet at det hadde publisert falske forskningsartikler fra artikkelfabrikker var vel saken klar? Ikke for Publiseringsutvalget.
Tre råd i et uoversiktlig publiseringslandsskap Publiseringslandsskapet er i endring. Det kan være vanskelig å finne ut hva som er gode tidsskrifter, hva som er åpne tidsskrifter, og hvilke tidsskrifter som er røvertidsskrifter. Vi har tre råd.
Forskere reagerer på at denne artikkelen slapp gjennom: — Er det mulig! — Snakk om å ikke prøve en gang, sier Inga Strümke.
Over 170 norske artikler er blitt publisert i tidsskrift som blir svartelistet Ida Vaa Johnsen mistenkte ikke at det var noe galt med tidsskriftet hun publiserte i. Nå mister det godkjenningen i Norge og blir i praksis svartelistet. De siste årene har 46 tidsskrifter blitt degradert til nivå null.
Falsk forskning truer demokratiet Hva skjer med samfunnsdebatten og demokratiet vårt hvis vi ikke lenger kan stole på forskning? Fabrikkerte «forskningspublikasjoner» kan true med å rive bort selve grunnmuren i samfunnsstrukturen vår.
Kriminelle kapret vitenskapelig tidsskrift Kapring av vitenskapelige tidsskrifter kan føre til identitetstyveri og økonomisk svindel. I fjor ble tidsskriftet SJIS kapret av kriminelle.
Bergens-forsker fikk trukket ni artikler på to dager Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
To ord i artikkelen gjorde professoren mistenksom. Nå er den trukket tilbake — Dette er bare toppen av isfjellet, sier professoren som har flagget over tolv artikler for ChatGPT-juks.
Redaktørprotestene Det har vært masseflukt på masseflukt fra tidsskrifter de siste månedene. Møt en av redaktørene som har trukket seg.
Forskere er mer skråsikre og skrytete om forskningsfunn En analyse av 2600 forskningsartikler viser at forskerne tar færre forbehold enn før når de publiserer sine forskningsresultater. De skryter mer.
Disse forskerne publiserer mest i Norge Norges mest publiserende forsker har i snitt fått publisert to artikler i uka.
Norsk forskningsartikkel tar av. Er en av verdens mest omtalte — Det er jo veldig gledelig at forskningen man skriver blir lest, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller, som ledet covid-studien. Men den har også blitt plukket opp av vaksinemotstandere.
Utsynsmeldingen: Tidsskriftene som skranke for kvalitetssikring er under press Vi registrerer at publiseringsindikatoren fjernes som budsjettindikator, men at systemet videreføres for øvrig. Det gjelder både registering i Cristin, det gjelder statistikk i DBH og det gjelder den faglige organiseringen omkring Kanalregisteret, skriver publiseringsutvalget om den ferske utsynsmeldingen.
Vi har forlatt redaksjonsrådet i Publications Redaktør, viseredaktør og to tredeler av redaksjonsrådet gikk av. Her er begrunnelsen, signert Craig Aaen-Stockdale, Oscar Westlund og Jan Erik Frantsvåg.
Et forsvar for kvalitetsvurderinger og fagfellevurderinger Det er forunderlig at lederen av en av Norges fremste utdanningsinstitusjoner ikke er mer opptatt av den rollen de vitenskapelige tidsskriftene spiller med hensyn til å bidra til og sikre kvalitet.
Tidsskrift publiserte artikkel som kun består av et spørsmål — Fascinerende at dette regnes som en artikkel, sier instituttleder.
Utfordrer forlagsgigantene – tilbyr betaling for fagfellevurdering Det anslås at forskere globalt brukte over 100 millioner timer på fagfellevurderinger i 2020. Det er på tide de får betalt for arbeidet, mener UiO-professor Jonas R. Kunst.
Forlagenes markedsmakt truer den akademiske friheten Kierulf-rapporten unnlater å berøre den trusselen mot akademisk frihet som utviklingen i markedet for akademisk publisering representerer.
Sustainability er ute av listen over godkjente tidsskrifter Kritisert topptidsskrift med 1600 norske bidrag i 2021 rykker inn i gråsonen.
Tidkrevende og ubetalt, men avgjørende for forskningen Stor pågang fører til at tidsskriftet Nordisk barnehageforskning har behov for flere fagfeller.
Elsevier-avtalen i et globalt lys Vi bør heller bruke penger på publiseringsløsninger som er demokratisk styrt av forskersamfunnene selv enn å gjøre forlagsgigantenes aksjeeiere enda noen milliarder rikere.
Klimarealistenes Vitenskapelige råds vurderinger Leder for Klimarealistenes vitenskapelige råd, Ole Henrik Ellestad, svarer på UiS-rektor Klaus Mohns innlegg fra Klimarealistenes tidsskriftlansering.
Tellekantsystemet forskjellsbehandler Dagens regler for tellekantsystemet favoriserer de internasjonalt kalibrerte fagene slik som medisin og matematikk, skriver Knut Olav Skarsaune.
Konspirasjon mot klimaforskinga — Klimarealistene stikk kjeppar i hjula og stiller seg på tvers av det meste av det me står for her ved Universitetet i Stavanger.
Trekker studie om ærlighet på grunn av fabrikerte data Han ble berømt for forskning på uærlighet. Nå stilles det spørsmål ved hans egen ærlighet.
Dårlig forskningsspråk: Riktig diagnose og gal medisin DORA-tilhengernes idé om at hver artikkel skal vurderes på egne premisser høres jo tilforlatelig ut, men fungerer ikke i praksis, skriver Jørgen Carling.
Advarte forskere mot kvinnelige mentorer, nå er artikkelen trukket tilbake Nature-tidsskrift gransket artikkel på nytt etter opprør fra lesere.
Over hundre tidsskrifter har forsvunnet fra nettet, 900 andre er i faresonen De siste to tiårene har 176 vitenskapelige tidsskrifter forsvunnet, ifølge studie.
Meiner forskarar må ha rett til å «klippe og lime» frå publiserte artiklar — Vi må komme bort frå tanken om at ein publisert forskingsartikkel er ein digital versjon av ein papirartikkel, meiner musikkforskar Alexander Refsum Jensenius.
Forskarar som får støtte kan ikkje lenger gi bort opphavsrett Frå 2021 får norske forskarar ikkje lenger pengar frå Forskingsrådet dersom dei gir bort opphavsretten til tidsskrift og forlag.
Redd Darwin-kritisk artikkel blir misbrukt i rekruttering Urovekkende, sier førsteamanuensis om at en evolusjonskritisk artikkel har blitt publisert i et fagfellevurdert tidsskrift.
Koronaeffekt kan gi tilbake-slag for kvinnelige forskere Øker pandemien kjønnsgapet i akademia? Den australske regjeringen ba om svar. Vi har sett på svarene de fikk og nye analyser av innsendte manuskripter.
Vil åpne tilgangen til flere norskspråklige tidsskrifter Utvider støtteordning for å få tidsskrifter innen rettsvitenskap til å søke.
Kan fagfellevurderingene bli litt mer dannet? Fagfellevurderingene bør vurderes, mener Jon A. Løkke og Stian Orm.
Tre nye publiseringsavtaler på plass En avtale med det store forlaget Sage er blant dem Unit nå har inngått på vegne av norske forskningsinstitusjoner.
Bør utdanningsinstitusjonene bidra til åpen tilgang gjennom egen forlagsvirksomhet? Publisering. Personlig er jeg ikke i tvil om at det i framtida vil være rom for både private aktører og publisering i regi av uh-institusjonene, skriver direktør ved universitetbiblioteket til OsloMet, Lars Egeland.
Betaler dobbelt og nektes tilgang: Tar oppgjør med effekten av Plan S-avtaler Åpen tilgang. Kun ni forskningsinstitusjoner er med på alle tidsskriftavtalene med de fire store forlagene. Nå har forskningsinstituttene sendt en bekymringsmelding der de etterlyser en plan for alle de som ikke er med — og tegner et skremmebilde av hva som kan skje hvis ikke noe gjøres.
Man kan legge ut oppdraget for forlagstjenester på anbud Publisering. Problemet er at tidsskrifthierarkiet belønner «fake news» ved at de mest prestisjetunge tidsskriftene har mindre pålitelige artikler og fører til fragmentering av forskningsartikler.
Enn så lenge virker tidsskrift-hierarkiet helt nødvendig Meninger. Tidsskrifter. For mange virker Dora som en utopisk drøm, en oppskrift til trynefaktorer og konflikter, og en dør som lukkes for mindre etablerte forskere, skriver Bård Harstad.
EU-kommisær: Vil at EU skal forhandle med forlagsgiganter Publisering. EU-kommisæren for forskning vil at EU skal forhandle fram avtaler med forlagene, i stedet for hvert enkelt land. — Spennende tanke, sier Nina Karlstrøm ved Unit. — Samling av makt, sier rektor Curt Rice ved OsloMet.
Økonomien bak publisering under åpen tilgang Åpen tilgang. Det er intet i veien med at forlag er kommersielle. Alt er i veien med den tradisjonelle forretningsmodellen basert på abonnement, skriver NTNU-professor Alex Hansen.
En fundamental misforståelse at Open Access ikke representerer kommersielle krefter Åpen tilgang. Vi er i en situasjon der det ikke er så lett å si hvem som er nyttige idioter for hvem, men det er vanskelig å gjøre kloke vurderinger hvis man ikke også ser de økonomiske interessene og insentivene i Open Access-markedet, skriver professor Torbjørn Skardhamar.
Nytt lovforslag: Kan spare 60 mill. på innkjøp av tidsskrifter Tidsskrifter. Stortingets Familie- og kulturkomité har bedt om at trykte og elektroniske vitenskapelige tidsskrifter skal likebehandles. Det kan få store, positive økonomiske konsekvenser for universiteter og høgskoler.
Nektet støtte til oversettelse. Begrunnelse: Open Access Oversettelse. Professor Frode Ulvund fikk ikke støtte til å få oversatt en vitenskapelig monografi til engelsk. Begrunnelsen fra Senter for norsk litteratur i utlandet, var at den skulle publiseres åpent og ikke bare på papir.
Her er avtalen med Elsevier Publisering. Dersom norske forskere er hovedforfattere av en artikkel kan den publiseres åpent, viser avtalen det norske miljøet innen høyere utdanning og forskning har gjort med forlaget Elsevier. Bare vanlig medforfatterskap gir ikke grunnlag for åpen publisering.
Meiner Elsevier-avtale likevel ikkje oppfyller krav til Plan S Publisering. Den nye avtalen med tidsskriftforlaget Elsevier samsvarer ikkje med krava i Plan S, seier prorektor Kenneth Ruud. Avtalen har ingen garanti om at Elsevier går over til ny forretningsmodell.
Norge har nå banet vei for en helt ny avtalestruktur med de store forlagene Åpen tilgang. EU-kommisjonens fremste ekspert på markedsmakt ser ikke ut til å dele Curt Rice sin negative vurdering av avtalen, skriver prorektor på Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.
Elsevier-avtalen: Får publisere 1850 artikler for 9 millioner euro årlig Tidsskrifter. Den toårige pilotavtalen Norge har klart å lande med Elsevier er unik, mener de norske forhandlerne. — Det er positivt at forskning blir tilgjengelig for flest mulig, men dette er en kapitulasjon for kapitalkreftene, sier en kritisk OsloMet-rektor, Curt Rice. Svenskene tar opp igjen sine forhandlinger i mai.
Norge har signert avtale om åpen publisering hos Elsevier Ny avtale. Etter nye forhandlingsrunder har norske forskningsinstitusjoner signert en ny og unik avtale med forlaget Elsevier. Avtalen gir tilnærmet full åpen tilgang til forskningsartikler, skriver vise- og prorektorene Hagen, Foss, Gornitzka og Ruud.
Det kostbare tidsskriftshierarkiet Publisering. Det er en voksende bevegelse i retning av åpen og tilgjengelig vitenskap. De store forlagshus er ikke pådriverne, skriver Leif Longva og Bård Smedsrød.
Enighet om tilgang til 1500 tidsskrifter. Unit inngår avtale med forlaget Wiley. Tidsskrifter. Unit har kommet til enighet med Wiley med en portefølje på 1500 tidsskrifter, to dager etter at de valgte å ikke forlenge avtale med forlaget Elsevier.
Elsevier beklager avtalebruddet og sier de fortsatt jobber for avtale Tidskriftene. I en uttalelse skriver forlaget Elsevier at norske Unit har valgt å ikke forlenge avtalen med dem, og at de vil fortsette å jobbe for å få en avtale på plass.
Stenger tilgang til 2400 tidsskrifter når avtalen med Elsevier ikke blir forlenget Forhandlinger. Unit forlenger ikke avtalen med forlaget Elsevier. Dette er den største og dyreste tidsskriftsavtalen for norske forskningsinstitusjoner. Universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim stiller seg bak beslutningen.
Forlag bekrefter: Vil ikke stenge tilgang til tidsskrifter så lenge forhandlingene pågår Tidsskrifter. De fire største tidsskriftforlagene har gitt norske brukere tilgang til tidsskriftene sine ut januar. Men forhandlingene pågår fortsatt og to av de fire bekrefter nå at de ikke har planer om å stenge tilgangen med det første.
Langer ut mot kostnadene Plan S vil påføre tidsskrifter som ikke allerede er åpne Plan S. Tidligere Science-redaktør, Marcia McNutt, er svært kritisk til innføringen av Plan S. I en tekst i tidsskriftet PNAS beskriver hun tap på flere millioner for tidsskrifter som ønsker å bli open access-tidsskrifter.
Oppfordrer til nedlasting av tidsskrifter Åpen tilgang. Det er foreløpig ikke noe som tyder på at universiteter og høgskoler har mistet tilgang til vitenskapelige tidsskrifter, men det kan fort skje ved eventuelle forhandlingbrudd. I Agder har de lastet ned artikler til 800 undervisningsemner, for å være på den sikre siden.
Ikke all Open Access er bra Plan S. Slik Plan S er utformet stilles det ingen reelle krav til kvalitetssikringssystemer og det tas ikke konkret ansvar for finansieringen, skriver professor Torbjørn Skardhamar ved UiO,
Rektorar får kritikk for å forhandle fram ei «akademisk mørketid» Forhandlingar. Universitets- og høgskolesektoren sine forhandlingar med tidsskriftforlag fører til at landets forskarar mister lesetilgang til meir enn 2500 tidsskrift allereie 1.januar. — Strategi for ei «akademisk mørketid», meiner Steinar Vagstad.
Ingen sammenheng mellom prestisje og kvalitet Open Access. Det er for lengst blitt etablert solide, mer effektive og langt billigere publiseringsløsninger som sikrer fri tilgang for allmennheten uten å fire på kravene til kvalitet.
Nå kommer anonym publisering for kontroversielle akademikere Under pseudonym. En gruppe internasjonale forskere planlegger lansering av et nytt tidsskrift som vil tillate publisering av kontroversiell forskning under pseudonym. — En fallitterklæring, mener Anine Kierulf, selv om hun forstår bakgrunnen for initiativet.
Brot i forhandlingar om tidsskrift Tidsskrift. Kunnskapsdepartementet har førebels ikkje klart å få til ein «publisér og les»-avtale med dei store forlaga. Institusjonane har tilgang til tidsskrifta ut året.
Forhandler på overtid om tidsskrift-avtaler Abonnement. Kunnskapsdepartementet og de store tidsskriftsforlagene forhandler på overtid om en avtale for norske forskere.
Nyeste artikler
KI-generert lærebok skaper bølger. — Helt absurd
Fagskolene mellom barken og veden
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Nye trusler mot akademisk frihet og solidaritet
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter
Bare 6000 av 24.000 møter opp på campus daglig. — Skulle gjerne sett flere
To studenter er Årets navn i akademia