høgskulen i volda
Styremedlem: — Todelt ledelse gir svakere krefter i motvind
Flere styremedlemmer ved Høgskulen i Volda mener ansatt rektor hadde vært en fordel i konfliktsaker.
— Det er en krevende rolle å ha to hatter. Den mest krevende saken kunne vært håndtert annerledes dersom man hadde hatt en ekstern styreleder som sparringpartner.
Det sa Geir Terje Ruud, som er eksternt styremedlem ved Høgskulen i Volda, da styret 16. juni debatterte valgt eller ansatt rektor. Som Khrono har skrevet, endte saken med 6-5 for fortsatt valgt ledelse - i hvert fall i fire år til.
Khrono har de siste dagene skrevet om Avdeling for mediefag, der en profilert professor nylig har sluttet før tiden og varslet Arbeidstilsynet. Den samme avdelingen var involvert i en av de første sakene det sittende styret fikk på sitt bord: Daværende dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn ble omplassert like før studiestart i 2019. Saken var deretter på styrets bord flere ganger.
— Ruud, var det denne saken du tenkte på i styremøtet?
— Jeg vil ikke si noe spesifikt om hvilke saker jeg tenkte på. Men jeg er generelt tilhenger av et system med flere lag. Når man har valgt ledelse mangler det et lag, sier Ruud til Khrono.
Styret har fulgt avdelingen
— Jeg tror todelet ledelse gir svakere krefter i motgang. Høgskulen i Volda har en del utfordringer, og betingelsene rundt en blir røffere. Styret har en tilsynsrolle, og det er trøblete å ha tilsyn med seg selv.
Det sa Roar Tobro, også han ekstern styremedlem, i samme debatt. Han ønsker ikke å si noe om Avdeling om mediefag nå, men bekrefter at styret i siste møte fikk en orientering om at Arbeidstilsynet er varslet.
Inger Østensjø er inne i sin andre periode som styremedlem ved høgskolen. Hun bekrefter at styret er orientert om at det er sendt et varsel til Arbeidstilsynet.
— Jeg legger til grunn at daglig leder går inn i denne saken, sier hun.
— Forskerforbundet sier at de er urolig for arbeidsmiljøet ved Avdeling for mediefag. Er du som styremedlem urolig?
— Det er styreleder om må uttale seg om denne saken. Men det er ingen hemmelighet at styret har vært oppmerksomme på denne avdelingen de siste fem årene, sier Østensjø.
I styremøtet i juni stemte hun for ansatt ledelse.
— Med erfaring fra generelt styrearbeid er jeg av den oppfatning at ledelsen blir mer robust når man har noen å drøfte saker med.
Skryter av dekanen
Medie-dekan Kate Kartveit har sagt til Khrono at konflikter ved avdelingen løses slik de etter høgskolens retningslinjer skal. Hun oppfordrer også ansatte til å legge konflikter bak seg.
— Å skape eller opprettholde et godt arbeidsmiljø er ikke alene en ledelsesoppgave, det betyr også at den enkelte ansatte har et ansvar for å bidra til et godt arbeidmiljø, blant annet mellom å legge konflikter bak seg når de er håndtert etter høgskolens rutiner, sa Kartveit.
Dekanen får skryt fra Ruud.
— Jeg synes det er en kompetent ledelse ved Avdeling for mediefag som jobber samvittighetsfullt med å løse saker, sier han.
Ruud understreker at han som styremedlem ikke har fullstendig innblikk i sakene ved avdelingen.
— Kan dere som styre gjøre noe?
— Et styre skal sikre at ledelsen gjør det som er nødvendig for at konflikter blir løst. Slike konfliktsaker er ikke bra for høgskolen sitt omdømme, og omdømmet er det styret sin oppgave å jobbe med, sier Ruud, som understreker at han bare uttaler seg på egne vegne.
Nyeste artikler
Dette ønsker amerikanske universiteter seg fra den nye presidenten
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår