Debatt ● Hanne Flinstad Harbo og Anne Kveim Lie
Studietillatelse for legestudenter fra Gaza: Det handler om politisk vilje
For Universitetet i Oslo er avtalen med de ti studentene viktig og riktig både her og nå, men også med hensyn til det vi som universitet vil bidra med på sikt.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Saken om de ti palestinske legestudentene fra Gaza som har blitt tatt opp ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) for et utvekslingsopphold høst-semesteret 2024, men som har fått avvist søknadene om oppholdstillatelse, har opprørt mange og fått mye oppmerksomhet i uken som har gått. Det er bra. Nå handler det om politisk vilje til å gi disse legestudentene studietillatelse hos oss.
Vi mener at forvaltningen i denne saken går på tvers av de rådende politiske føringene i Norge. Regjeringen har et tydelig uttalt politisk mål om å bidra til gjenoppbyggingen av Gaza generelt og helsetjenesten spesielt. Utvekslingsavtalen UiO har inngått med Al Azhar-universitetet vedrørende disse ti palestinske medisinstudentene, er et resultat av UiOs ønske om å bidra til gjenoppbyggingen av Gaza. Vi garanterer for studieplass i det engelsk-språklige semesteret hos oss fra august, bolig og dekning av studentenes kostnader. Kun innreise-tillatelser mangler.
Seks av de ti studentene har per nå fått negative svar fra UDI. Siden alle begrunnelsene om avslag er likelydende, har vi grunn til å tro at flere snart får avslag. Begrunnelsen for avslagene fra UDI er (sitat): «Situasjonen i Gaza gjør det usannsynlig at du vil returnere til dette området etter oppholdet i Norge». Dette er i direkte motsetning både til de politiske signalene og det ønsket disse studentene gir sterkt uttrykk for.
Studentene vi ønsker å ta imot er snart ferdige med legestudiet, men de har siden 7. oktober ikke hatt undervisning. Vi er i daglig kontakt med dem. Som lege Wasim Zahid omtaler på sin åpne Facebook-side, er dette ressurssterke og kloke mennesker som alle ytrer et sterkt ønske om å bidra i gjenoppbyggingen av landet sitt. Det er dessuten hverken mulig for disse studentene å gjennomføre hele sin utdannelse i Norge eller få tillatelse til å arbeide som leger i Norge.
Mer enn 200 palestinske medisinstudenter har flyktet fra Gaza til Kairo. Al-Azhar universitetet arbeider for å få på plass et studietilbud for alle sine legestudenter. UiO har signalisert at vi ønsker å ta imot ti av disse på vårt utvekslingssemester denne høsten, der det undervises på engelsk. Nå har vi dårlig tid, for semesteret starter om to uker.
Al-Azar universitetet arbeider parallelt med å utvikle et studieløp som skal sikre at studentene får fullført sine studier fra Egypt. De planlegger digital undervisning og praksis ved sykehus i Egypt, Jordan og Libanon. Dette studieløpet vil være klart når «våre» ti legestudenter fra Gaza returnerer til Palestina eller Egypt i desember 2024.
Nå trenger vi politisk drahjelp. Dette handler om politisk vilje. Vi forventer at våre politikerne handler i tråd med sine uttalelser og at forvaltningen handler i samsvar med de rådende politiske føringene.
Etter at de omtalte ti studentene sa ja til vår utvekslingsavtale, kom Pakistan og Sør-Afrika med et tilbud til 100 studenter. Siden studieledelsen ved Al Azhar-universitetet visste at «våre» studenter var tatt opp ved UiO, fikk de ikke et annet tilbud. De mister altså muligheten til å fortsette sine legestudier på grunn av UDIs avgjørelse, og de står nå helt uten tilbud til høsten. Det er altså ikke korrekt som FrPs representant sa på NRK Dagsnytt 18 fredag 26.juli at studentene hadde sagt nei til andre tilbud. De har et tilbud hos oss ved UiO, og de har derfor ikke fått et annet tilbud. Vi som står i daglig kontakt med disse studentene, vet hvor vanskelig det er for disse at UDI har satt en stopper for deres studier hos oss.
Studentene vil i løpet av kort tid sende inn klager til UDI på avslagene om studietillatelser, og vi forventer snarlige svar og medhold i klagene. UDIs egne retningslinjer sier i paragraf 2.3 at "Samfunnsmessige og politiske hensyn kan også føre til at vi innvilger oppholdstillatelse når returforutsetningene er svak. Dette er særlig aktuelt når det dreier seg om utvekslingsprogrammer som norske myndigheter har initiert eller deltar i.» Det er nettopp dette som er tilfelle i denne saken; de er tilbudt plasser i et utvekslingsprogram hos oss ved UiO.
Til sammenligning omgjorde UDI nylig et vedtak for seks teaterstudenter fra en flyktningeleir i Vestbredden som skulle til Norge. Medisinstudenter og nye leger er hardt tiltrengt i hele dette området, og det er svært vanskelig å forstå at Norge ikke strekker seg lenger for studenter som kan bidra med sårt tiltrengt helsehjelp.
Forsknings- og utdanningssektoren i Gaza er ødelagt av krigen. Også studenter og universitetsansatte er blitt ofre. Norske og europeiske universiteter må bidra til gjenoppbyggingen innen vår sektor, slik rektor Svein Stølen nylig skrev i Khrono Politikk versus forvaltningen når mennesker er på flukt (khrono.no). Utdanninger tar tid, og viktige deler av arbeidet må gjøres nå.
For UiO er avtalen med de ti studentene viktig og riktig både her og nå, men også med hensyn til det vi som universitet vil bidra med på sikt. Dette er starten på et langsiktig samarbeid med Al-Azhar universitetet. De ti studentene vil sette oss i stand til å bygge relasjoner som gjør oss langt bedre i stand til å bidra i gjenåpningen av medisinstudiet i nærområdene enn det vi ville fått til bare gjennom digitale møter og samtaler. Mange engasjerte fagpersoner ved UiO ønsker sterkt å bidra. At UDI sier nei til noe som er så åpenbart viktig og riktig, er uforståelig.
Vi minner om at det etter Russlands full-skala invasjon av Ukraina var en tydelig politiske vilje for å tilrettelegge for Ukrainske studenter, og om at regjeringen i juni besluttet at inntil 20 pasienter med pårørende fra Gaza skal tas imot i Norge. Det finnes altså muligheter til å instruere UDI på bakgrunn av politiske vurderinger.
Nå trenger vi politisk drahjelp. Dette handler om politisk vilje. Vi forventer at våre politikerne handler i tråd med sine uttalelser og at forvaltningen handler i samsvar med de rådende politiske føringene.