Gaza

Medisinstudenter fra Gaza får ikke komme til Norge

Så langt har fire av de ti medisinstudentene som Universitetet i Oslo har invitert, fått avslag på søknad om oppholdstillatelse. — Veldig trist, sier rektor Svein Stølen.

Kvinnene på bildet er Manar Alkhodari og Farah Miqdad, som har fått opptak til utveksling på UiO, foran Al Azhar-universitetet, som har blitt bombet. Mennene på bildet er medstudenter som forblir i Gaza.
Publisert Oppdatert

Ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo (UiO) er de klare til å ta imot ti medisinstudenter fra Gaza til et utvekslingssemester i høst.

På forsommeren ble en utvekslingsavtale med Al-Azhar-universitetet i Gaza inngått på rekordtid, og Universitetet i Oslo har garantert for reise og opphold. Det eneste som gjensto, var oppholdstillatelse. Men nå har avslagene på søknadene om oppholdstillatelse begynt å tikke inn.

Så langt har fire av de ti studentene fått avslag. Begrunnelsen er at UDI frykter at studentene ikke vil forlate Norge når semesteret er over, melder Klassekampen.

I avslaget skriver UDI at situasjonen i Gaza gjør det usannsynlig at studentene vil returnere til Gaza når semester er over.

— For denne gruppa vil studietillatelse som hovedregel ikke gis, med mindre søkeren har betydelig tilknytning til hjemlandet eller andre konkrete omstendigheter tilsier at søkeren vil returnere etter endt opphold i Norge, sier enhetsleder Frode Mortensen i UDI til avisa.

UDI opplyser til Khrono at de nylig har innvilget visum til studenter som skal reise til Norge i forbindelse med et kulturelt formål, deltakelse på sportsarrangement og politiske arrangement. Men de legger til at det er svært vanskelig for søkere fra Palestina å få oppholdstillatelse for å studere.

Jobber for å få UDI til å snu

UiO-rektor Svein Stølen stiller seg undrende til både avslag og begrunnelse og sier at universitetet nå vil jobbe for å få UDI til å snu.

— Regjeringen har et tydelig mål om å bidra til gjenoppbyggingen på Gaza, og det ønsker vi også å bidra til, både når det er trygt fysisk der, men også nå. Det er bakgrunnen for at vi har invitert studentene til oss, sier han.

Han tror ikke studentene vil nekte å returnere etter endt semester.

— De har selv understreket at de mer enn noe annet er opptatt av å dra tilbake og bidra til gjenoppbyggingen. Dessuten kan de ikke fullføre studiet sitt her i Oslo. Det er bare på dette utvekslingssemesteret undervisningen foregår på engelsk, så det vil ikke være aktuelt for dem å fortsette studiene her.

Stølen håper på politisk drahjelp for å få studentene til Oslo.

— Det er viktig at norske politikere nå står fram og viser at det er en tanke bak det når de sier at de vil bidra til gjenoppbyggingen i Gaza, sier han.

Til Klassekampen har representanter for SV og Venstre sagt at de krever at UDI snur.

Studier satt på vent

Da Khrono skrev om saken i juni, fortalte professor Anne Kveim Lie ved UiOs medisinske fakultet om en fortvilt situasjon for medisinstudentene i Gaza. De har fått studiene satt på vent siden krigen startet. 200 av dem hadde kommet seg ut av Gaza og til Kairo.

— Mange i Norge ønsker å hjelpe i den forferdelige situasjonen som har oppstått i Gaza. Vi ser et økende behov for akademisk nødhjelp, for å bidra til å gjenoppbygge det palestinske samfunnet etter krigen. Det er spesielt viktig for helsefeltet, sa hun.

— Disse studentene uttrykker et stort engasjement for å være med og gjenoppbygge Palestina. De har gitt klart uttrykk for at de ønsker seg tilbake, la hun til.

Powered by Labrador CMS