Debatt ● Sondre Matthias Klungland

Når akademisk vilje finnes, men politisk handlingskraft mangler

At humanitær hjelp stopper ved UDIs mistillit til medisinstudentenes integritet er sørgelig.

Sondre Matthias Klungland er leder for Studentparlamentet ved universitetet i Oslo. han reagerer på at UDI stopper medisinstudenter fra Gaza med å komme til universitetet.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo vil ha de ti medisinstudentene fra Gaza til UiO. De trenger å fullføre utdanningen sin, og det kan UiO bidra med. Det er derimot UDI som sier stopp til tross for at UiO allerede har sagt ja. Vi stiller oss bak rektor Svein Stølens ønske om å ta inn ti medisinstudenter fra Gaza, hvor UiO har lovet at de vil bidra med å betale for flyreise og opphold for ett semester.

Espen Barth Eide (Ap) har sagt at noe av det viktigste Norge kan gjøre, er å sørge for at helseinstitusjonene i Gaza kommer i drift igjen. Her har myndighetene en mulighet til å demonstrere at det er handling bak ord. Palestina vil trenge medisinsk personell i lang tid fremover som resultat av den pågående konflikten, og noe av det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at studenter, som selv sier at de ønsker å dra tilbake til Palestina for å hjelpe, får den utdanningen de trenger for å kunne gjøre nettopp dette.

Vi har tidligere vist at vi kan være løsningsorienterte i møte med humanitære kriser, men slike tiltak overses foreløpig i Palestina-saken.

Sondre Matthias Klungland

Når krigen i Ukraina eskalerte i 2022 ga Norge kollektiv beskyttelse til ukrainske studenter, som gir rett til lån og stipend. I ettertid husker vi dette som et godt og selvsagt initiativ for å hjelpe ukrainske studenter ut av en katastrofal situasjon, samtidig som initiativet vil bistå Ukrainas fremtidige gjenoppbygging. Det ga ukrainske studenter muligheten til å fullføre utdanningen sin til tross for krig. Vi har tidligere vist at vi kan være løsningsorienterte i møte med humanitære kriser, men slike tiltak overses foreløpig i Palestina-saken.

Studentparlamentet gir en klar oppfordring til Justisminister Mehl og Justisdepartementet om å hjelpe disse studentene med å fullføre graden sin. Akademisk utveksling er dessuten en fordel for både norske og de palestinske studentene i form av erfaringsutveksling. Å knytte akademiske bånd på tvers av landegrensene er klart fordelaktig, som vi stadig ser hos internasjonale studenter, krigsrammede eller ei. Vi har alle stegene klare, men prosessen stoppes av UDI. Det er avgjørende at klagen UiO-rektoratet bearbeider blir grundig gjennomtenkt av myndighetene, fordi resultatet påvirker den palestinske gjenoppbyggingen. Vi kan bidra til fremtidig gjenoppbygging allerede nå.

Veien til en normal hverdag i et sterkt konfliktrammet Palestina blir ekstremt utfordrende om ikke ressurssterke land som Norge hjelper til. Disse studentene fortjener en sjanse til å fullføre graden sin, slik at de kan bidra til å gjenoppbygge og drifte palestinske helseinstitusjoner i fremtiden. At humanitær hjelp stopper ved UDIs mistillit til medisinstudentenes integritet er sørgelig. Dette har ikke vendt oss fra medmenneskelig godvilje tidligere, og resultatet blir at vi velger hvilke kamper som er verdt å kjempe – hvilke studenter som er verdt å redde. Både studentene og rektoratet ved UiO ønsker medisinstudentene fra Gaza hjertelig velkomne. La de komme til oss.

Powered by Labrador CMS